preload loader

HUGO


Henter uplayer...
  


Instruktør: 
Martin Scorsese  
Skuespillere: Ben Kingsley, Sacha Baron Cohen, Asa Butterfield, Chloë Grace Moretz, Ray Winstone m.fl. 
Genre: Drama, Eventyr 
Distributør: Paramount Home Media Distribution
Biografpremiere: 15. marts 2012
DVD-udgivelse: 17. juli 2012 

En parisisk banegård, en forældreløs dreng, en mystisk bog og en gammel legetøjshandler - det er nogle af de mange brikker i det puslespil, der tilsammen danner historien i Hugo - en af de mest originale og gribende fantasyfilm i mange år. Den byder på computergrafik i højeste klasse, en overraskende historie og en helt utrolig blanding af magi og virkelighed.

Drengen hedder Hugo, og han er forældreløs - men inden hans far dør i en ulykke, når han at vise ham et mærkeligt fund, han har gjort. Nu lever Hugo alene på Montparnasse-banegården i Paris, hvor han passer urene og gemmer sig - kun pigen Isabelle bliver lukket ind i hans verden. Isabelles gudfar er stationens slik- og legetøjshandler. En mystisk, vred, gammel mand, som Hugo alligevel har et eller andet til fælles med. Den gamle mand er god til at lave magisk legetøj, og han udfordrer Hugo... Men hr. Méliès har også en hemmelighed, og måske er der spor af den i en æske, han har gemt væk. Altimens Hugo forsøger at komme mysteriet nærmere, jagtes han af den nidkære stationsforstander, der ikke holder af løsgående børn.

Filmen om Hugo var en af årets helt store biografbegivenheder - dens 3D-effekt er smukkere og mere gennemtænkt end i de fleste andre 3D-film - skuespillerne er fantastiske - og man kan virkelig mærke, at det er mesterinstruktøren Martin Scorsese, der står bag - også selvom han aldrig har lavet en fantasyfilm før. Derfor er den bestemt værd at gense hjemme i stuen.

Billeder fra Hugo.


 
Filmen Hugo bygger på Brian Selznicks bog Opfindelsen af Hugo Cabret, der udkom i 2007. Den fik ikke så stor opmærksomhed herhjemme i første omgang, men nu genoptrykkes den i anledning af filmatiseringen - og får forhåbentlig den anerkendelse, den fortjener - for ligesom filmen er bogen en unik og fabelagtig oplevelse.


Hugo-bøger:

Klik på et billede

For at se et billede i fuld størrelse skal du blot klikke på det. Klik på billedet igen og du får denne oversigt frem igen.

Opfindelsen af Hugo Cabret er nemlig meget mere end en almindelig bog; den skifter mellem tekst og storyboard-agtige illustrationer, og måske er det derfor, at filmatiseringen også er så tro mod bogen, fordi det visuelle univers er skabt fra starten, hvor teksten og billederne supplerer hinanden på fantastisk vis. Ud over Selznicks illustrationer er bogen også spækket med stillbilleder fra gamle stumfilm og Georges Méliès' egne originale tegninger og skitser, og hvis man er bare en anelse filminteresseret, er det svært ikke at lade sig rive med og gå på opdagelse i de gamle stumfilm, når sidste side er vendt.

I forbindelse med premieren har Brian Selznick også udgivet en bog om filmen - The Hugo Movie Companion er kun kommet på engelsk, men den er en strålende og meget detaljeret fortælling om arbejdet med filmen - fra dekorationer, effekter, skuespil og med billeder fra den virkelighed, filmen bygger på.

Det mest utrolige ved historien om Hugo er, at så meget af den er sand - i hvert fald den del, der handler om legetøjshandleren Méliès. For han var virkelig en filmpioner, der blev glemt - en tryllekunstner, der var den første, som indså filmens magiske muligheder.

Det levende billede blev opfundet i 1895, men det var tryllekunstneren Georges Méliès, der året efter opdagede, at man kunne lave magiske tricks med det nye medie. Han byggede sit eget studie og indspillede mere end 500 film - som f.eks. hans måske mest berømte - Rejsen til Månen fra 1902.

a-trip-to-the-moon-georges-melies


Men han lavede ikke kun fantasifulde science fiction-film - fra Méliès' magiske fabrik kom også historier om rejser på jorden med katastrofale følger - om smukke korpiger, der dukkede op de særeste steder - om de komiske effekter af kemiske eksperimenter som f.eks. superlim - og magisk manipulation med Méliès' eget skæg.
Det er derfor meget passende, at Georges Méliès' historie fortælles med en film, der også er opbygget som én stor effekt - skabt ved hjælp af det, Méliès kun kunne drømme om i 1902 - computere. Hele Montparnasse-banegården er således en fantastisk animation - og når kameraet flyver ind på perronen og ned blandt de rejsende, er det et fantastisk puslespil af realoptagelser, modeller og computergrafi, der skaber den meget overbevisende fornemmelse.

Pixomondo brugte et år på at skabe de mere end 800 effektscener, Hugo består af, og de fik brug for den fulde kraft i deres computere - og et helt uhyrligt strømforbrug. Inde i labyrinten bag stationens vægge bor Hugo i en verden bygget op af en blanding af ægte jern og stål - og computergenererede konstruktioner. Faktisk er næsten alle filmens dekorationer en blanding af virkelighed og grafik - og hele vejen måtte skuespillerne forestille sig en del af de omgivelser, de befandt sig i. Paris i 1930'erne er også genskabt med så mange detaljer, at man har svært ved at tro, at den ikke er virkelig - indtil man ser, hvordan det er bygget op. Og sjovt nok betyder det intet, at magien afsløres, for virkningen er lige så stor, når man ser den færdige film.

hugopixo2

Billeder fra Hugo:

Klik på et billede

For at se et billede i fuld størrelse skal du blot klikke på det. Klik på billedet igen og du får denne oversigt frem igen.

  

 
 
 
Du er her: dr.dk > DR1 > Troldspejlet > Film > 2012

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.