preload loader

DARK SHADOWS

Instruktør:
Tim Burton  
Skuespillere: Johnny Depp, Eva Green, Michelle Pfeiffer, Jonny Lee Miller og Chloë Grace Moretz m.fl.
Genre: Drama, Gyser, Thriller 
Distributør: SF Film
Biografpremiere: 10. maj 2012 
DVD/BluRay: 18. september 2012
I 1966 startede en ny drama-serie på ABC-tv-stationerne  i USA - det var en af den slags, hvor man fik en ny episode hver dag - en soap opera. Men hvor de fleste af den slags serier handler om kærlighed og intriger i almindelige omgivelser, foregik Dark Shadows, som den hed, i et dystert gammelt hus. I starten havde den ikke stor succes, men efterhånden fik den en stor, trofast fanskare, og da den stoppede fem år senere, var der lavet 1225 episoder.

Manden bag serien var produceren Dan Curtis, en af de tv-producere, der i 60'erne og 70'erne gjorde mest for at indføre overnaturlige elementer og mystik i amerikanske tv-serier. Dark Shadows, der startede i juni 1966, foregik på slottet Collinwood, ejet af den velhavende familien Collins siden det 18. århundrede. Et dystert sted, fyldt med minder om en storslået fortid.

Hver episode startede med et ildevarslende resume - men serien gik ikke så godt i starten. Først da en ny person på mystisk vis dukkede op fra fortiden, skete der noget - en vampyr ved navn Barnabas Collins.

Barnabas blev spillet af den canadiske skuespiller Jonathan Frid, som gjorde rollen til sin. Med ham og Barnabas udviklede Dark Shadows sig til en ægte romantisk og stemningsfuld vampyrserie, som tusinder af amerikanere fulgte, dag efter dag. Og det siger sig selv, at Barnabas på Collinwood møder en ung kvinde, der fascinerer ham.

I august 1967 blev Dark Shadows i farver - et nyt fænomen på den tid, og meget var sket på Collinwood. Ud over vampyren havde man nu også mødt genfærd, hekse - og et af familiens medlemmer var tilmed blevet ramt af en varulveforbandelse. På det tidspunkt var serien blevet så populær, at der både var begyndt at komme romaner fra Collinwood - 33 i alt blev det til - og et Dark Shadows tegneserieblad, der udkom i to år.

Hele tv-serien kan købes på DVD for 600 dollar, men man kan også få udvalgte episoder på de såkaldte Fan Favorites-DVD'er. 

ANDRE TIM BURTON-FILM:

THE NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS 3D

Tim Burton og Henry Selicks klassiker fra 1993 er tilbage i biograferne - og nu kan du opleve Jack Skellington i 3D!

 

ALICE I EVENTYRLAND

Der er masser at se på i Tim Burtons Alice i Eventyrland, men filmen er egentlig hverken rigtig morsom eller særlig spændende, selvom universet og figurerne er fascinerende.

 

SE OGSÅ:

MODERNE FILMVAMPYRER

Troldspejlet ser her på film-vampyrens udvikling i nyere tid.

 En af Dark Shadows-seriens største fans var Johnny Depp, som kun var en lille dreng, da den kørte første gang. Han skal efter sigende have drømt om selv at være vampyren Barnabas - og det er derfor også meget passende, at det er netop Depp, der har fået lov at spille rollen i den nye filmudgave af Dark Shadows, der er klar i biograferne nu. Den skal ikke tages helt så alvorligt som serien, for den er en blanding af humor og ægte vampyrgys - og instruktøren er naturligvis - og heldigvis - selveste Tim Burton.

Filmen begynder, da Barnabas ankommer til Collinwood, men i denne version er han gravet ned og vækkes til live - straks besat af tanken om at vende tilbage til sit slot - nu, 200 år efter den ufrivllige begravelse. Nu skal han til at finde sig til rette med sine egne arvinger - men desværre er familien ikke nær så velhavende som dengang.

Tiden er også en helt anden, hvad han bl.a. finder ud af, da han taler med husets vrisne teenager. Til gengæld ved Barnabas en del mere om huset end 1972-familien, og sammen med fru Collins søger han ned i slottets krypt.

Hemmeligheden om husets nye beboer er dog svær at holde på, og den vækker ikke ligefrem jubel... Barnabas møder dog også sympati, især fra den smukke Victoria - og også her følger filmen serien og bliver et ægte melodrama. Men Barnabas har også et regnskab, der skal gøres op - han skal hævne sin elskedes død - og finde ud af, hvem der har ruineret hans familie. Heksen er til gengæld besat af ham - men spørsmålet er, om han er interesseret i et partnerskab.

Dark Shadows bliver selvfølgelig ekstra god, hvis man kender serien i forvejen, og det er der jo ikke så mange i Danmark, der gør. Men også uden det kendskab fungerer den godt - den er meget morsom - men samtidig tager historien tilpas alvorligt, så den bliver en fuldblods vampyrfilm for hele familien.

Billeder fra Dark Shadows:

Klik på et billede

For at se et billede i fuld størrelse skal du blot klikke på det. Klik på billedet igen og du får denne oversigt frem igen.
SØG PÅ DR.DK/TROLDSPEJLET

Søge formular

 
Følg Troldspejlet på Facebook
Følg Troldspejlet på Instagram

 


 

 

 

 

 
 
 
Du er her: dr.dk > DR1 > Troldspejlet > Film > 2012

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.