Sitet opdateres ikke længere.

preload loader
bilmekaniker

Bilmekaniker fra det mindre bilværksted arbejdede mere præcist og var derfor fri for at udskifte væsentlige dele af bilen.

 

Skrevet af: Lasse A Soll Sunde

 

Enorme forskelle på værkstedspriser

04. dec. 2007 16.44 

Kontant tester bilværksted ved at sende en Folkevogn Passat på værksted. Bilen har i sine 10 leveår fået lavet ALLE serviceftersyn og reparationer hos bilimportør og værkedstedskæden SMC. Inden den køres på værksted beder vi FDM om at gennemgå bilen.

Vi vil også gerne vide om der er andre ting end service, der skal laves denne gang. 

Det viser sig, at der er et problem med udstødningen. Lygterne bliver også tjekket og den ene skal finjusteres, siger Rainer Bambino, Teknisk Konsulent hos FDM. Og så er der bagbremserne der trænger til udskiftning. Bilen køres til SMC. De laver et tilbud. Det lyder af den nette sum af 19.000 kroner.

Skifter alt trods mindre fejl
Udstødningen koster mere end 8600 kroner. Der skal nemlig helt ny katalysator på. Nye bagbremser koster 4100 og fordi justerskruen er gået i stykker i den ene forlygte. Derfor skal der anskaffes to helt nye. Pris: 5400 kroner. I alt altså 19.000 kroner.

Men er det en høj pris? Hos FDM mener tekniker Rainer Bambino og centerleder Peter Petersen at 8600 kroner for en ny katalysator er i overkanten. For det kun jo selve rørmuffen, der er utæt. Man kan i stedet skifte det forreste stykke, en flexslange og sætte fast på katalysatoren igen. Derfor bør denne del blive billigere.

Det samme gælder lygterne. Selv om den ene blot mangler at blive justeret, vil SMC sætte to helt nye lygter i til mere end 5000 kroner. Igen - alt for stor en indsats til dyre penge. 

Faste priser
 - Det er mange penge for noget som fungerer. Der kunne jeg godt tænke mig lige at bruge et kvarter på at finde ud af om jeg ikke kan justere den lygte op, siger Rainer Bambino fra FDM.

Og endelig er der bremserne. Her er FDM enige med SMC. De skal skiftes. SMC skal have 5500 kroner for den del af arbejdet. Og det er såkaldt fast pris, hvor hver handling koster et beløb, uanset hvor lang tid arbejdet tager.

Der er for eksempel en fast pris for at tage hjulene af og på, når SMC laver bremserne. Helt nøjagtigt koster det 206,20 kroner for at af og påmonteret et hjul. Et arbejde, der tager få minutter.

Krydstjek gav stor besparelse
Kontant begav sig ud for at lede efter billigere reservedele. De to nye forlygter i bilen som SMC vil have 1842 kroner per styk for, kan man købe andetsteds for 1.172 kroner. Værkstedet tager altså næsten 700 kroner mere per lygte, inden lønnen kommer oveni. 

Hos FDM mener tekniker Rainer Bambino, at han vil råde til at man kører hen til "uautoriseret" værksted, modsat SMC, der kalder sig for autoriseret:

- Selv havde jeg nok kørt hen til den lille mekaniker. Fordi der ved jeg, at de her arbejder, det kan alle udføre, inden for rimelig kort tid. Der er ikke noget avanceret i det.

Kontant kører derfor bilen til et tilfældigt valgt mindre værksted og beder mekanikeren kigge på bremser, udstødning og forlygter. I løbet af dagen får vi et tilbud på 4113 kroner, som vi accepterer.

Mere præcise reparationer
Så skal bremserne skiftes ud og de andre dele skal justeres. Senere samme dag henter vi bilen og faktisk koster reparationen faktisk kun 3765 kroner. Først bagefter fortæller vi, at vi kommer fra Kontant.

Mekanikeren kunne gøre det langt billigere, fordi han reparerede bilen i stedet for at sætte nye dele på.  SMC ville fx sætte en helt ny katalysator med rørmuffe på. Det lille værksted nøjedes med at udskifte selve den nedslidte muffe og beholde resten.
 
Vi har altså sparet over 15.000 kroner ved at gå til den lille mekaniker, men er arbejdet så gjort godt nok? Det bekræfter FDM.

- Begge lygterne er ens nu. Det var de ikke før, så de er blevet justeret ind uden at skifte lygterne. Det tog mekanikeren 15-20 minutter.

- Det er håndværksmæssigt korrekt udført så bilen er repareret som den skal. Det har givet en besparelse på 15.000 kroner. 

 

 

Søg i Kontants arkiv

Søge formular

 Har du en klage eller en god historie, så vil vi meget gerne høre fra dig.

Send os en mail eller et brev.

 

Forbrugerpanel:

Kontants forbrugerpanel

30. okt. 2012 16:29Kontant

Vi har stadig brug for flere medlemmer i vores forbrugerpanel. Vil du være med?

 

Klager og svar:

Svar på kritik af Samsung-program

4. feb. 2013 12:23Klager & svar

BFE/Samsung benytter desværre det gammelkendte kneb at skyde på budbringeren, når budskabet gør ondt. Samsung har fået alle muligheder for at komme til orde i denne sag og fremlægge synspunkter, statistikker, whatever, for at overbevise Kontant om, at der ikke var en sag. Hvad gør man? Undlader at svare på alle vores konkrete spørgsmål. Holder os hen. Sender et helt overordnet svar, hvor man i al korthed nægter at anerkende, at der er et problem.

 

Nyhedsbrev fra Kontant

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Kontant og modtag nyeste forbrugerafsløringer samt gode råd direkte på din mail.

Nyhedsbrev

 

Kontant Twitter!

Twitter 4

Husk du kan følge Kontant på Twitter!

 

 
kontant

Magasinet Penge giver indblik og dykker kritisk ned i et aktuelt emne.

 
 

 

 

 

 

 
 
 
Du er her: dr.dk > DR1 > Kontant

© Copyright DR 2015. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.