Sitet opdateres ikke længere.

preload loader

 

Begrænsning på sygedagpenge skal afskaffes

15. feb. 2011 19.32 Kontant

- Det er en meget stor belastning at være alvorligt syg. Og så er det endnu mere alvorligt, at samfundet øger den belastning ved at tage indtægten fra folk, mens de stadig er syge. Det kan vi som samfund ikke være bekendt.

Det siger Eigil Andersen, arbejdsmarkedsordfører for SF, tirsdag til TV-Avisen. Han kommenterer her Kontant-udsendelsen om de mindst 900 danskere, der hvert år ryger gennem velfærdssamfundets sikkerhedsnet. De er for syge til at have et fuldtidsarbejde. Men efter loven kan de kun få sygedagpenge i et år. Og kontanthjælp er de udelukkede fra, fordi de har formue eller en ægtefælle, der tjener over 25.000 kr. om måneden.

Det oplevede Sandra Thykær Pedersen, der var ansat som pædagog i en børnehave. Et år efter ulykken stopper kommunen Sandra Thykær Pedersens sygedagpenge, og hun er hverken berettiget til førtidspension eller et fleksjob, fordi det er for tidligt at sige, om hun senere kan vende tilbage til arbejdsmarkedet. Sandra Thykær Pedersens har derfor i dag ingen indtægt:

- Hele mit eksistensgrundlag bliver hevet fra mig, fortæller hun.

Nye regler på området
Socialdemokraterne, De radikale, SF og Enhedslisten ønsker grænsen på de 52 uger for sygedagpenge afskaffet for at lukke dette hul i samfundets sikkerhedsnet:

- Der er desværre rigtigt mange mennesker, der hvert år er nødt til at gå fra hus og hjem, fordi de har et sygdomsforløb, der er længere end det her. Det synes vi fra Socialdemokratiets side er urimeligt, og derfor vil vi af med den her grænse på de 52 uger, siger Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Torben Hansen, til Radioavisen tirsdag.   

Og Johanne Schmidt-Nielsen, Enhedslisten, supplerer i TV-Avisen samme aften:
- Hvis man er syg, er man syg. Det holder man ikke op med, fordi der er gået 52 uger, og derfor skal vi også - så snart der er kommet et nyt politisk flertal - have afskaffet den varighedsbegrænsning, der gør, at langtidssyge ryger ud over kanten og enten havner på den lavere kontanthjælp eller står helt uden indtægt.

Loven er god nok, siger minister
Oppositionen er hermed lodret uenig med beskæftigelsesminister Inger Støjberg, Venstre, som fastholder, at loven er god nok. I Kontant-udsendelsen siger ministeren:
- Var der ingen tidsbegrænsning, ville vi se alt for mange kommuner, der ikke ville følge op på sagerne og lade tingene skride. Vi har faktisk et rigtigt godt eksempel, fordi Sverige har indført en tidsbegrænsning i 2008, og det var fordi, de kunne se, at der var alt for mange sygedagpengemodtagere, der bare gik og gik og gik, og der skete ingenting. Det her med tidsbegrænsningen er i høj grad for at beskytte borgerne imod hele systemet, at systemet ikke bare lader tiden gå, og at man kommer til at gå med sin egen sag, hvor der ikke sker noget. (…) 


- Jeg vil gerne sige, at kommunerne har altså ansvaret for det her. Jeg har ansvaret for loven kan man sige, den synes jeg er ret og rimelig, og så er det kommunens ansvar at få fyldt loven ud og få sørget for, at deres borgere også kommer igennem sagsbehandlingen, og man får afklaret og får besluttet sig for, hvad skal der ske med den pågældende borger.

DF enig med minister
Også hos Dansk Folkeparti lægger man ansvaret hos kommunerne. Partiet mener, kommuner må forvalte reglerne anderledes:

- I dansk folkeparti har vi været med til at lave forlængelsesmuligheder. Det vil sige, at folk kan få sygedagpengene forlænget i hvert fald op til 3 år, alt efter hvad de fejler. Men det store problem er, at kommunerne tilsyneladende ikke bruger reglerne på den rigtige måde, siger arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted, DF.  

I Kontant-udsendelsen fremlægger Kåre Quist et notat for beskæftigelsesministeren - det er fra Arbejdsdirektoratet, som fastslår, at 900 syge danskere årligt vil stå uden forsørgelse.

- Ja, men man må så også sige det på den måde, at vi har et system i Danmark, som gør, at er man gift, eller har man formue, og kommer man ud over rammen af det her ene år, eller ud over rammen af de forlængelsesmuligheder der er, så har vi en gensidig forsørgelsespligt herhjemme i Danmark. Det er noget, som alle går ind for i Folketingssalen undtagen Enhedslisten, at den her forsørgelsespligt over for en ægtefælle er der, siger Inger Støjberg.

- Kåre Quist: Men hvad med de mennesker, der er ramt af reglerne. De troede, de levede i et velfærdssamfund, og så bliver der taget hånd om en, de får nul kroner, hvad er din besked til dem?

- Min besked til dem er, at for mig der er det vigtige udgangspunkt selvfølgelig at få kommunerne til at følge op på de her sager, det gælder også de to konkrete sager, at man altså skal hanke op i dem.  

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg mødes torsdag morgen med de to kvinder, der medvirkede i Kontant, for at høre mere om deres sager og drøfte konsekvenserne af lovgivningen for deres nuværende liv.

Send eller anbefal link

 

Søg i Kontants arkiv

Søge formular

 Har du en klage eller en god historie, så vil vi meget gerne høre fra dig.

Send os en mail eller et brev.

 

Forbrugerpanel:

Kontants forbrugerpanel

30. okt. 2012 16:29Kontant

Vi har stadig brug for flere medlemmer i vores forbrugerpanel. Vil du være med?

 

Klager og svar:

Svar på kritik af Samsung-program

4. feb. 2013 12:23Klager & svar

BFE/Samsung benytter desværre det gammelkendte kneb at skyde på budbringeren, når budskabet gør ondt. Samsung har fået alle muligheder for at komme til orde i denne sag og fremlægge synspunkter, statistikker, whatever, for at overbevise Kontant om, at der ikke var en sag. Hvad gør man? Undlader at svare på alle vores konkrete spørgsmål. Holder os hen. Sender et helt overordnet svar, hvor man i al korthed nægter at anerkende, at der er et problem.

 

Nyhedsbrev fra Kontant

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Kontant og modtag nyeste forbrugerafsløringer samt gode råd direkte på din mail.

Nyhedsbrev

 

Kontant Twitter!

Twitter 4

Husk du kan følge Kontant på Twitter!

 

 
kontant

Magasinet Penge giver indblik og dykker kritisk ned i et aktuelt emne.

 
 

 

 

 

 

 
 
 
Du er her: dr.dk > DR1 > Kontant

© Copyright DR 2015. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.