preload loader

Henrik Føhns fra P1 programmet Harddisken løfter sløret for nogle af de historier om Facebook, som vi normalt ikke hører så meget om. Hvordan får Facebook f.eks. bedstemødre til at spille computerspil? Programmet varer 18:44 min.

 

Skrevet af: 

 

Ting, du (måske) ikke vidste om Facebook

29. marts 2012 kl. 15:50 på DR2

- Når bedstemor hjælper til på venindens gård eller sender en ko til en anden ven, så er det en del af det sociale fællesskab, der udfolder sig på Facebook.

Det siger Henrik Føhns, der til daglig er vært på P1-programmet Harddisken.

I Danskernes Akademi løfter han sløret for nogle af de historier om Facebook, som vi normalt ikke hører så meget om.

- For mange mennesker kan det måske være svært at finde på en ny statusopdatering hver dag, men spil har altid været et socialt samlingspunkt, og på Facebook er det ingen undtagelse, siger Henrik Føhns.

Facebook laver ikke spil selv, men stiller sig til rådighed som platform for spil.

Den største leverandør af spil på Facebook er firmaet Zynga, der i november 2011 havde over 200 millioner månedlige, aktive brugere på Facebook.

En kæmpe forretning
Zynga laver spil som FarmVille, CityVille, Texes HoldEm Poker, CastleVille og Empires & Allies. Selskabet er stiftet i 2007 og blev børsnoteret i december 2011.

Selskabets årlige indtægt anslås til at være mere end en milliard dollar - 5,6 miliarder danske kroner.

Man betaler ikke med rigtige penge i Zyngas spil. I stedet køber man "credits" på Facebook. Det er Facebooks egen valuta, som man køber med sit kreditkort.

Man kan bruge sine credits på virtuelle varer i spillene, eller man kan opgradere sig selv i FarmVille eller CityVille. Millioner af den slags små transaktioner udgør hele Zyngas omsætning.

De små simple spil på Facebook er nemlig en god forretning. Man kalder dem også "casual games", hvilket kan oversættes til afslappede spil.

Fakta om spil på Facebook

 • Et casual spil er et computerspil rettet mod et massepublikum, der ikke opfatter sig selv som computerspiller og heller ikke ønsker at bruge dage eller uger på at spille et stort og kompliceret spil igennem.

 • Reglerne er ofte meget enkle ligesom spillets udformning. Mange casual games bliver spillet i webbrowseren eller på Facebook, men et casual spil som det finske Angry Birds har for alvor fået mange til at opdage mobiltelefonen som spilkonsol.

 • Casual gamers er typisk ældre end de traditionelle computerspillere, og oftest er de kvinder. Analysebureauer anslår, at over 74 procent af casual gamers er kvinder.

 • Mange casual gamers opfatter ikke sig selv som spillere eller fans af computerspil. Og bedstemoderen, der spiller FarmVille på Facebook, vil næppe være at finde i den nærmeste computercafé .... Selvom hun faktisk deler interesse med de coladrikkende teenagefyre på den anden side af glasruden.

Hør mere i Henrik Føhns' foredrag, du finder øverst i denne artikel. 

 

Send eller anbefal link

Henrik Føhns

Journalist, tilrettelægger og vært
Harddisken, P1
Danmarks Radio, DR
Læs mere

 

Mere fra denne taler

 

Fejl på videoer

Kære brugere af Danskernes Akademi.

Vi oplever desværre en række fejl på vores site.

Hvis I er undervisere eller studerende og har en UNI-C-adgang, kan I kontakte CFU-centrene rundt i landet. De kan hjælpe jer med videoer fra Danskernes Akademi.

CFU-centrene ligger inde med alle programmer fra DR siden 2006. I skal oplyse, hvilken dato programmet blev sendt første gang. Det kan I se på ud for hver forelæsning.

Vi beklager ulejligheden! Danskernes Akademis site lukker 1. november 2014.

 

Smartphone og tablets?

Danskernes Akademis videoer på hjemmesiden kan kun ses på Mac og pc. Ellers skal du ind på DR TV, hvor udsendelserne ligger som hele programmer - og ikke er klippet op.

 

Ph.d. Cup 2013

Har du tre minutter? Brug dem på et forsker-portræt.

 

SENESTE UDSENDELSER

OM KOMMUNIKATION & MEDIER

 

Syg af de sociale medier?

De sociale medier er blevet en del af vores liv. Vi lytter konstant til de digitale vandrør. Men mens vi griber verden med medierne som den forlængede arm, griber medierne også os. Er det farligt? Hør Tem Frank Andersens forelæsning.

 

En sang for Bayes

Kan en matematisk formel bruges som grundlag for musik? Hør mere i dette program med ph.d.-studerende Morten Aagaard fra Aalborg Universitet og komponist Kristian Melchior Echwald.

 

Hvordan fungerer Google?

Google er meget mere end en velfungerende søgemaskine. Google er den største informationsteknologiske opfindelse siden Guthenberg og bogtrykkerkunsten, forklarer lektor Thore Husfeldt fra IT-Universitetet.

 

Passer CV-boksen?

Står der forskellige titler og arbejdssteder i teksten til forelæsningen og CV-boksen? Forklaringen kan være, at forelæseren har skiftet job, siden forelæsningen blev optaget og sendt.

 

Kontakt redaktionen

Hvis du vil i kontakt med redaktionen på Danskernes Akademi, så skriv til akademi@dr.dk

 

Akademiet som Podcast:

Hvis du vil abonnere på dette program har du fire muligheder:

 • iTunes
  Klik her, hvis du henter programmer med iTunes
 • ZENcast
  Klik her, hvis du henter programmer med ZENcast Organizer
 • XML
  Højreklik og kopier linkadresse

Læs mere om podcasting her

 

SENESTE UDSENDELSER

Verdensmester i græs

Den danske virksomhed DLF Trifolium laver græsfrø som ingen andre i verden. Professor Philipp Schrøder fra Aarhus Universitet fortæller, hvorfor nogle nichevirksomheder bliver store eksportsucceser, og hvorfor det hurtigt kan gå ned ad bakke igen.

 

Nano-partikler i kampen mod kræft

Fysik danner basis for de mest succesfulde behandlingsformer af kræft. Nyeste skud på stammen kan blive at bruge nano-partikler i kombination med laser lys til at fjerne kræftsvulster. Biofysiker Lene Oddershede fra Niels Bohr Institutet, fortæller om brugen af nano-partikler i kampen mod kræft.

 

Fra sol til brændstof

Tænk hvis man kunne lyse på et glas vand og ud bobler den rene energi i form af brint, som derefter kan omdannes igen, så vi ender med kunstigt brændstof. Det kan man på centeret CASE på Danmarks Tekniske Universitet, fortæller professor Søren Dahl.

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > DR2 > Danskernes akademi > Kommunikation_Medier

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.