preload loader

Ph.d.-stipendiat Anne Haslund Hansen fra Nationalmuseet giver et kort rids af de historiske begivenheder omkring ”Den Arabiske Rejse”. Forelæsningen varer 21:53 min.

 

Carsten Niebuhr og Den Arabiske Rejse

Sendt første gang 27. september 2010 kl. 15:15 på DR2

I vinteren 1767 vendte videnskabsmanden Carsten Niebuhr hjem til Danmark efter næsten syv år i Arabien.

Fem forskere var rejst ud, kun Carsten Niebuhr kom tilbage i live.

Formålet med rejsen var i første omgang at udforske nogle af de ting og steder, der var beskrevet i biblen. Men instruksen var også at indsamle og konservere planter og dyr, forske i sprog, indsamle håndskrifter og i tegninger dokumentere og kortlægge landskaber og beskrive mennesker og levevis.

Hensigten var at styrke videnskaben først og fremmest gennem iagttagelser, observationer og beskrivelser. Og det var dermed en del af tidens opgør mod den traditionelle videnskabsforskning, der tog afsæt i Biblens beskrivelser og antagelser.

Rejsen var for Niebuhr en lang personlig proces. Men succesen var i samtiden begrænset, fordi alle på nær Niebuhr døde.

Til gengæld har eftertidens forståelse af indsatsen og dens resultater gjort rejsen til en stor succes og en klassiker inden for såvel humanistiske som naturfaglige videnskaber.

Ph.d.-stipendiat Anne Haslund Hansen fra Nationalmuseet forelæser.

 

Send eller anbefal link

Anne Haslund Hansen

Ph.D.-stipendiat
Nationalmuseet
Læs mere

 

Mere fra denne taler

 

Fejl på videoer

Kære brugere af Danskernes Akademi.

Vi oplever desværre en række fejl på vores site.

Hvis I er undervisere eller studerende og har en UNI-C-adgang, kan I kontakte CFU-centrene rundt i landet. De kan hjælpe jer med videoer fra Danskernes Akademi.

CFU-centrene ligger inde med alle programmer fra DR siden 2006. I skal oplyse, hvilken dato programmet blev sendt første gang. Det kan I se på ud for hver forelæsning.

Vi beklager ulejligheden! Danskernes Akademis site lukker 1. november 2014.

 

Smartphone og tablets?

Danskernes Akademis videoer på hjemmesiden kan kun ses på Mac og pc. Ellers skal du ind på DR TV, hvor udsendelserne ligger som hele programmer - og ikke er klippet op.

 

Ph.d. Cup 2013

Har du tre minutter? Brug dem på et forsker-portræt.

 

SENESTE UDSENDELSER

OM FILOSOFI, TRO & HISTORIE

 
 

Historyslam: Hele verdens førstedame?

Selvom Eleanor Roosevelt havde hovedrollen i tilblivelsens af FN’s Menneskerettighedserklæring, var det langt fra alle, der var lige tilfredse med, at det netop var hende, der blev den første formand for Menneskerettighedskommissionen. Historiestuderende Ida Bøgh fra Syddansk Universitet fortæller om Eleanor Roosevelt.

 

Forskerportræt - Armin Geertz

Jobbet som professor i religionsvidenskab ved Aarhus Universitet er alsidigt. Mød professor dr. phil. Armin Geertz fra Aarhus Universitet i dette forskerportræt.

 

Johannes-evangeliet – historien om Gud blandt mennesker

'Det åndelige evangelium' kalder man Johannes-evangeliet, men hvorfor? Det fortæller lektor i teologi Kasper Bro Larsen fra Aarhus Universitet om her.

 
 

Passer CV-boksen?

Står der forskellige titler og arbejdssteder i teksten til forelæsningen og CV-boksen? Forklaringen kan være, at forelæseren har skiftet job, siden forelæsningen blev optaget og sendt.

 

Kontakt redaktionen

Hvis du vil i kontakt med redaktionen på Danskernes Akademi, så skriv til akademi@dr.dk

 

Akademiet som Podcast:

Hvis du vil abonnere på dette program har du fire muligheder:

  • iTunes
    Klik her, hvis du henter programmer med iTunes
  • ZENcast
    Klik her, hvis du henter programmer med ZENcast Organizer
  • XML
    Højreklik og kopier linkadresse

Læs mere om podcasting her

 

SENESTE UDSENDELSER

Verdensmester i græs

Den danske virksomhed DLF Trifolium laver græsfrø som ingen andre i verden. Professor Philipp Schrøder fra Aarhus Universitet fortæller, hvorfor nogle nichevirksomheder bliver store eksportsucceser, og hvorfor det hurtigt kan gå ned ad bakke igen.

 

Nano-partikler i kampen mod kræft

Fysik danner basis for de mest succesfulde behandlingsformer af kræft. Nyeste skud på stammen kan blive at bruge nano-partikler i kombination med laser lys til at fjerne kræftsvulster. Biofysiker Lene Oddershede fra Niels Bohr Institutet, fortæller om brugen af nano-partikler i kampen mod kræft.

 

Fra sol til brændstof

Tænk hvis man kunne lyse på et glas vand og ud bobler den rene energi i form af brint, som derefter kan omdannes igen, så vi ender med kunstigt brændstof. Det kan man på centeret CASE på Danmarks Tekniske Universitet, fortæller professor Søren Dahl.

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > DR2 > Danskernes akademi > Filosofi_Tro_Historie > Golden_Days

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.