preload loader

Kommer vi mon nogensinde til at se kunstig intelligens, som er ligeså intelligent og menneskelignende, som vi ser det i science fiction-film? Lektor Thomas Bolander fra DTU Informatik giver et indblik i, hvad kunstig intelligens er, hvad vi kan med det i dag, og hvad vi kan forvente os af det i fremtiden. Forelæsningen varer 18:42 minutter.

 

Skrevet af: Hanne Kokkegård

 

Kunstig intelligens

02. februar 2012 kl. 14:50 på DR2

Sendt første gang den 11. april 2011

En robot kan slå græsset og støvsuge - men kan den også tænke, føle og være klog? Da skakcomputeren Deep Blue i 1997 slog den russiske stormester Garry Kasparov var det en sensation. I dag ved vi, at computeren ikke var klogere end Kasparov; den var bare bedre til at regne.

Men forskningen i kunstig intelligens stræber stadig efter at efterligne den menneskelige hjerne, at give robotter situationsfornemmelse og evner til at tænke selv.

I fremtiden får vi ikke bare robotter til at slå græsset for os men robotter som personlige assistenter, der kan lette vores hverdag på en lang række andre områder.

- Og robotterne vil få større betydning end computeren og internettet har haft, mener lektor Thomas Bolander fra DTU Informatik i Danskernes Akademi.

Bolander er en af de danske forskere, der arbejder på at udstyre robotter med kunstig intelligens.

Fra passiv til aktiv

Computeren og internettet har haft en enorm indflydelse på, hvordan vi lever vores liv. Næste skridt er robotter udstyret med avanceret kunstig intelligens.

Robotterne skal være sammen med os, og de vil hjælpe os med vores daglige gøremål og interagere med os i den verden, vi lever i.

- Det vil sige, at de vil spille en mere aktiv rolle i modsætning til computeren og internettet, hvor det indtil videre er os selv, der aktivt skal gå hen til en passiv computer, siger Thomas Bolander.

Vores private hjælper
Thomas Bolander har et eksempel på, hvordan kunstig intelligens kan ændre vores fremtid:

Ligesom Georg Gearløs får vi vores private (lille) hjælper, som sørger for de daglige indkøb. Vi har sammen med vores robot lagt en madplan for den kommende uge. Robotten tjekker så opskrifterne, undersøger om alle ingredienserne er hjemme, og den bestiller de manglende varer på internettet.

I den anden ende bliver webordren i øvrigt modtaget af en robot, der pakker varerne, og den førerløse bil sørger for, at maden bliver bragt til vores dør, hvor vores robot står klar osv.

- Der mangler stadig en masse teknologi og teori til, at det lige nu kan lade sig gøre, for den menneskelige hjerne er meget kompliceret at efterligne, siger Bolander.

Undgå tv-glade robotter
Men der er ingen tvivl om, at kunstig intelligens under alle omstændigheder går en kraftig udvikling i møde.

- Og der er ingen tvivl om, at vi vil se meget mere af det i vores nære omgivelser og i vores hverdag, og at det vil være på et langt højere niveau med meget højere intellektuelle evner og generelt mere anvendeligt end de støvsugerrobotter, vi har i dag, siger Thomas Bolander.

Spørgsmålet er egentlig bare, hvor selvstændige og menneskelignende vi gerne vil have, at robotterne skal være, mener han:

- For hvem vil købe en robotstøvsuger, der en dag nægter at støvsuge, fordi den hellere vil sidde i sofaen og se fjernsyn?

Se forelæsningen med Thomas Bolander øverst på denne side. Oplev blandt andet et klassisk eksempel på kunstig intelligens, hvor en god robot og en ond robot kæmper om klodser.

Thomas Bolander er også ugens gæst i Danskernes Akademi på P1. Hør de fem korte P1-programmerne til højre her på siden, hvor du fx kan blive klogere på udviklingen af humanoide robotter, der ligner mennesker.

 

 

 

Send eller anbefal link

Thomas Bolander

Lektor
Institut for Informatik og Matematisk Modellering
Danmarks Tekniske Universitet, DTU
Læs mere

 
 

 

Fejl på videoer

Kære brugere af Danskernes Akademi.

Vi oplever desværre en række fejl på vores site.

Hvis I er undervisere eller studerende og har en UNI-C-adgang, kan I kontakte CFU-centrene rundt i landet. De kan hjælpe jer med videoer fra Danskernes Akademi.

CFU-centrene ligger inde med alle programmer fra DR siden 2006. I skal oplyse, hvilken dato programmet blev sendt første gang. Det kan I se på ud for hver forelæsning.

Vi beklager ulejligheden! Danskernes Akademis site lukker 1. november 2014.

 

Smartphone og tablets?

Danskernes Akademis videoer på hjemmesiden kan kun ses på Mac og pc. Ellers skal du ind på DR TV, hvor udsendelserne ligger som hele programmer - og ikke er klippet op.

 

Ph.d. Cup 2013

Har du tre minutter? Brug dem på et forsker-portræt.

 

SENESTE UDSENDELSER

OM IT & TEKNIK

 

Makerkulturen: Den industrielle revolution 2

Bag overskriften 'Den industrielle revolution 2 gemmer sig fortællingen om, hvordan vi skaber fornyelse, vækst og velfærd med udgangspunkt i borgernes gode ideer og praktiske håndelag. M.Sc i Business Management and IT Kasper Birkeholm Munk og industriel designer Rune Rex fra Teknologisk Institut i Taastrup fortæller om den næste industrielle revolution.

 

Velfærdsteknologi gennem leg - Gentoftemodellen

Leg og sjov er den bedste motion. Det var grundtanken, da børn og ældre i Gentofte Kommune blev udstyret med modulære fliser, udviklet af forskere på DTU, med det formål at gøre bevægelse sjov og interaktiv. Professor Henrik Hautop Lund fra DTU og direktør for Børn og Forebyggelse i Gentofte Kommune, Torben H. D. Petersen, fortæller om 'Gentoftemodellen'.

 

Teknologiske revolutioner

Lektor Reimer Ivang fra Aalborg Universitet fortæller i denne forelæsning, hvordan virksomheder bliver vindere i den digitale økonomi og hvilke kompetencer danske unge skal udvikle for, at kunne honorere fremtidens behov på arbejdsmarkedet.

 

Passer CV-boksen?

Står der forskellige titler og arbejdssteder i teksten til forelæsningen og CV-boksen? Forklaringen kan være, at forelæseren har skiftet job, siden forelæsningen blev optaget og sendt.

 

Dit forslag!

 

Akademiet som Podcast:

Hvis du vil abonnere på dette program har du fire muligheder:

  • iTunes
    Klik her, hvis du henter programmer med iTunes
  • ZENcast
    Klik her, hvis du henter programmer med ZENcast Organizer
  • XML
    Højreklik og kopier linkadresse

Læs mere om podcasting her

 

SENESTE UDSENDELSER

Verdensmester i græs

Den danske virksomhed DLF Trifolium laver græsfrø som ingen andre i verden. Professor Philipp Schrøder fra Aarhus Universitet fortæller, hvorfor nogle nichevirksomheder bliver store eksportsucceser, og hvorfor det hurtigt kan gå ned ad bakke igen.

 

Nano-partikler i kampen mod kræft

Fysik danner basis for de mest succesfulde behandlingsformer af kræft. Nyeste skud på stammen kan blive at bruge nano-partikler i kombination med laser lys til at fjerne kræftsvulster. Biofysiker Lene Oddershede fra Niels Bohr Institutet, fortæller om brugen af nano-partikler i kampen mod kræft.

 

Fra sol til brændstof

Tænk hvis man kunne lyse på et glas vand og ud bobler den rene energi i form af brint, som derefter kan omdannes igen, så vi ender med kunstigt brændstof. Det kan man på centeret CASE på Danmarks Tekniske Universitet, fortæller professor Søren Dahl.

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > DR2 > Danskernes akademi > IT_teknik

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.