preload loader

Professor Leif Katsuo Oxenløwe fra DTU fortæller om de nyeste landvindinger inden for ultrahurtig kommunikation ved hjælp af lyslederkabler og om de verdensrekorder, DTU har sat på området. Forelæsningen varer 19:18 min.

 

Ultrahurtigt optisk kommunikation

02. marts 2010 kl. 14:00 på DR2

For nylig har DTU brudt verdensrekorden i at generere ultra-høje serielle bitrater fra kun en enkelt laser.

Forskergruppen High-Speed Optical Communications på DTU Fotonik med Leif Katsuo Oxenløwe i spidsen opnår de høje hastigheder ved hjælp af fotoner, som sendes gennem et lyslederkabel, også kaldet en optisk fiber.

Opdagelsen ventes at få stor betydning for hastigheden på internettet, og udviklingen vil gå i retning af, at man kan spare el og begrænse udledning af CO2.

Forelæsningen beskriver teknikken bag verdensrekorden, og der bliver også en gennemgang af behovet for at øge den serielle bitrate.

Forelæsningen vil også fortælle om nogle interessante ultra-hurtige komponenter, der kan håndtere fremtidens ultra-hurtige kommunikation.

 

Send eller anbefal link

Leif Katsuo Oxenløwe

Professor
DTU Fotonik - Institut for Fotonik, High-speed Optical Communications
Danmarks Tekniske Universitet
Læs mere

 

Mere fra denne taler

 

 

Fejl på videoer

Kære brugere af Danskernes Akademi.

Vi oplever desværre en række fejl på vores site.

Hvis I er undervisere eller studerende og har en UNI-C-adgang, kan I kontakte CFU-centrene rundt i landet. De kan hjælpe jer med videoer fra Danskernes Akademi.

CFU-centrene ligger inde med alle programmer fra DR siden 2006. I skal oplyse, hvilken dato programmet blev sendt første gang. Det kan I se på ud for hver forelæsning.

Vi beklager ulejligheden! Danskernes Akademis site lukker 1. november 2014.

 

Smartphone og tablets?

Danskernes Akademis videoer på hjemmesiden kan kun ses på Mac og pc. Ellers skal du ind på DR TV, hvor udsendelserne ligger som hele programmer - og ikke er klippet op.

 

Ph.d. Cup 2013

Har du tre minutter? Brug dem på et forsker-portræt.

 

SENESTE UDSENDELSER

OM IT & TEKNIK

 

Makerkulturen: Den industrielle revolution 2

Bag overskriften 'Den industrielle revolution 2 gemmer sig fortællingen om, hvordan vi skaber fornyelse, vækst og velfærd med udgangspunkt i borgernes gode ideer og praktiske håndelag. M.Sc i Business Management and IT Kasper Birkeholm Munk og industriel designer Rune Rex fra Teknologisk Institut i Taastrup fortæller om den næste industrielle revolution.

 

Velfærdsteknologi gennem leg - Gentoftemodellen

Leg og sjov er den bedste motion. Det var grundtanken, da børn og ældre i Gentofte Kommune blev udstyret med modulære fliser, udviklet af forskere på DTU, med det formål at gøre bevægelse sjov og interaktiv. Professor Henrik Hautop Lund fra DTU og direktør for Børn og Forebyggelse i Gentofte Kommune, Torben H. D. Petersen, fortæller om 'Gentoftemodellen'.

 

Teknologiske revolutioner

Lektor Reimer Ivang fra Aalborg Universitet fortæller i denne forelæsning, hvordan virksomheder bliver vindere i den digitale økonomi og hvilke kompetencer danske unge skal udvikle for, at kunne honorere fremtidens behov på arbejdsmarkedet.

 

Passer CV-boksen?

Står der forskellige titler og arbejdssteder i teksten til forelæsningen og CV-boksen? Forklaringen kan være, at forelæseren har skiftet job, siden forelæsningen blev optaget og sendt.

 

Dit forslag!

 

Akademiet som Podcast:

Hvis du vil abonnere på dette program har du fire muligheder:

  • iTunes
    Klik her, hvis du henter programmer med iTunes
  • ZENcast
    Klik her, hvis du henter programmer med ZENcast Organizer
  • XML
    Højreklik og kopier linkadresse

Læs mere om podcasting her

 

SENESTE UDSENDELSER

Verdensmester i græs

Den danske virksomhed DLF Trifolium laver græsfrø som ingen andre i verden. Professor Philipp Schrøder fra Aarhus Universitet fortæller, hvorfor nogle nichevirksomheder bliver store eksportsucceser, og hvorfor det hurtigt kan gå ned ad bakke igen.

 

Nano-partikler i kampen mod kræft

Fysik danner basis for de mest succesfulde behandlingsformer af kræft. Nyeste skud på stammen kan blive at bruge nano-partikler i kombination med laser lys til at fjerne kræftsvulster. Biofysiker Lene Oddershede fra Niels Bohr Institutet, fortæller om brugen af nano-partikler i kampen mod kræft.

 

Fra sol til brændstof

Tænk hvis man kunne lyse på et glas vand og ud bobler den rene energi i form af brint, som derefter kan omdannes igen, så vi ender med kunstigt brændstof. Det kan man på centeret CASE på Danmarks Tekniske Universitet, fortæller professor Søren Dahl.

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > DR2 > Danskernes akademi > IT_teknik

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.