preload loader

Studielektor Tem Frank Andersen fra Aalborg Universitet fortæller i denne forelæsning om fænomenet FOMO - Fear Of Missing Out. Forelæsningen varer 16:36 min.

 

Skrevet af: 

 

Syg af de sociale medier?

09. januar 2013 kl. 14:35 på DR2

Hvad har folk gang i? Hvor har de været på ferie - og hvad med fotos? Hvad synes de om dit og dat? 

Hvis du er på Facebook, kender du sikkert til det, at du lige skal tjekke, hvad de andre skriver.

Og når du selv har opdateret din status, vil du rigtig gerne have, at folk 'liker' det - altså synes godt om det, og at folk skriver en kommentar til det.

Hvis du helt bliver ignoreret, så bliver du måske meget skuffet - og føler dig uinteressant.

Og så er du måske ramt af fænomenet FOMO, Fear Of Missing Out. Det vil sige, at du er bange eller ængstelig for at gå glip af noget. Og at være uinteressant.

Bliver vi ramt af amerikansk syge?
I USA er forskere ved at undersøge konsekvenserne af vores online-tilværelse.

Og de har fundet ud af, at 40 procent af amerikanerne under 35 år lider af FOMO. Og det er især mænd.

Så er det nærliggende spørgsmål: Bliver vi i Danmark også syge af de sociale medier?

Nej, siger studielektor Tem Frank Andersen fra Aalborg Universitet.

I DRs vidensunivers Danskernes Akademi fortæller han mere om FOMO og om, hvad det gør ved os at lytte til de sociale vandrør.

Hvad er normalt i online-livet?
- Vi er ikke ved at blive angrebet af en social medievirus. Men vi er ved at udvikle en ny måde at være normale på i en online-tilværelse, siger Tem Frank Andersen.

Han mener, at mange af symptomerne omkring vores 'afhængighed' af de sociale medier minder om at være forelsket. Vi virker lidt nørdagtige, og bliver opslugt af at være på de sociale medier.

Og det er ikke så velanset i USA, hvor man har andre livsværdier. Blandt andet ideen om 'det frie liv' og frygten for at miste kontrollen og fornuften.

- Men som mennesker er vi nysgerrige. Som mennesker har vi også anlæg for at være afhængige. Og gå op i noget og forsøge at være rigtig dygtige til noget. Og som mennesker har vi også evne til eller anlæg for at være ængstelige, siger Tem Frank Andersen.

Han peger på flere ting, der taler for, at vi 'bare' lever med de sociale medier.

 • I Danmark har vi gjort skærmene til vores primære arbejdsplads
 • Folk går rundt med skærmene
 • Vi har skærme i alle rum
 • Folk lever af at være på de sociale medier
 • Vi lever af at være nysgerrige, og vi arbejder med at opsnuse trends, eller ser hvad de andre kloge hoveder skriver inde på FB

- Og undervejs i historien er der hele tiden kommet nye medier til. Så FOMO? Nej, det er en fase-ting. Livet præsenterer os for forskellige udfordringer og prioriteringer. Og sådan har det været rigtigt længe, siger Tem Frank Andersen.

Hør mere
I forelæsningen øverst på denne side kan du høre meget mere om Tem Frank Andersens forskning.

Han fortæller blandt andet om de forskellige tanker om mennesker og medier, som man har gjort sig inden for forskningsverdenen gennem de seneste mange år.

 

Send eller anbefal link

Tem Frank Andersen

Cand.mag, Ph.D.
Institut for Kommunikation
Aalborg Universitet, AAU
Læs mere

 
 

Fejl på videoer

Kære brugere af Danskernes Akademi.

Vi oplever desværre en række fejl på vores site.

Hvis I er undervisere eller studerende og har en UNI-C-adgang, kan I kontakte CFU-centrene rundt i landet. De kan hjælpe jer med videoer fra Danskernes Akademi.

CFU-centrene ligger inde med alle programmer fra DR siden 2006. I skal oplyse, hvilken dato programmet blev sendt første gang. Det kan I se på ud for hver forelæsning.

Vi beklager ulejligheden! Danskernes Akademis site lukker 1. november 2014.

 

Smartphone og tablets?

Danskernes Akademis videoer på hjemmesiden kan kun ses på Mac og pc. Ellers skal du ind på DR TV, hvor udsendelserne ligger som hele programmer - og ikke er klippet op.

 

Ph.d. Cup 2013

Har du tre minutter? Brug dem på et forsker-portræt.

 

SENESTE UDSENDELSER

OM KOMMUNIKATION & MEDIER

 

Syg af de sociale medier?

De sociale medier er blevet en del af vores liv. Vi lytter konstant til de digitale vandrør. Men mens vi griber verden med medierne som den forlængede arm, griber medierne også os. Er det farligt? Hør Tem Frank Andersens forelæsning.

 

En sang for Bayes

Kan en matematisk formel bruges som grundlag for musik? Hør mere i dette program med ph.d.-studerende Morten Aagaard fra Aalborg Universitet og komponist Kristian Melchior Echwald.

 

Hvordan fungerer Google?

Google er meget mere end en velfungerende søgemaskine. Google er den største informationsteknologiske opfindelse siden Guthenberg og bogtrykkerkunsten, forklarer lektor Thore Husfeldt fra IT-Universitetet.

 

Passer CV-boksen?

Står der forskellige titler og arbejdssteder i teksten til forelæsningen og CV-boksen? Forklaringen kan være, at forelæseren har skiftet job, siden forelæsningen blev optaget og sendt.

 

Kontakt redaktionen

Hvis du vil i kontakt med redaktionen på Danskernes Akademi, så skriv til akademi@dr.dk

 

Akademiet som Podcast:

Hvis du vil abonnere på dette program har du fire muligheder:

 • iTunes
  Klik her, hvis du henter programmer med iTunes
 • ZENcast
  Klik her, hvis du henter programmer med ZENcast Organizer
 • XML
  Højreklik og kopier linkadresse

Læs mere om podcasting her

 

SENESTE UDSENDELSER

Verdensmester i græs

Den danske virksomhed DLF Trifolium laver græsfrø som ingen andre i verden. Professor Philipp Schrøder fra Aarhus Universitet fortæller, hvorfor nogle nichevirksomheder bliver store eksportsucceser, og hvorfor det hurtigt kan gå ned ad bakke igen.

 

Nano-partikler i kampen mod kræft

Fysik danner basis for de mest succesfulde behandlingsformer af kræft. Nyeste skud på stammen kan blive at bruge nano-partikler i kombination med laser lys til at fjerne kræftsvulster. Biofysiker Lene Oddershede fra Niels Bohr Institutet, fortæller om brugen af nano-partikler i kampen mod kræft.

 

Fra sol til brændstof

Tænk hvis man kunne lyse på et glas vand og ud bobler den rene energi i form af brint, som derefter kan omdannes igen, så vi ender med kunstigt brændstof. Det kan man på centeret CASE på Danmarks Tekniske Universitet, fortæller professor Søren Dahl.

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > DR2 > Danskernes akademi > Kommunikation_Medier

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.