preload loader

Lektor Dag Heede fra Syddansk Universitet forelæser om Karen Blixens ''Syv fantastiske fortællinger''. Forelæsningen varer 24:15 min.

 

Blixens perversionsgallerier

06. september 2012 kl. 13:48 på DR2

Forelæsningen har også været sendt den 08-02-2011 på DR2.

Da Karen Blixens debutbog ''Syv fantastiske fortællinger'' udkom på dansk i 1935, fik den generelt gode anmeldelser. Men af én kritiker blev den beskrevet som et perversionsgalleri, hvor det gængse er, at mænd vil have mænd, og at det er synd for de kvinder, der har giftet sig med dem.

Lektor Dag Heede fra Syddansk Universitet forklarer, hvordan kritikeren havde ret i, at normaliteten har trange i bogen, fordi man aldrig kan være sikker på personernes køn og seksualiteter.
 
I ''Syv fantastiske fortællinger'' er en dæmonisering af heteroseksualitet og ægteskab meget fremtrædende.

Lektor Dag Heede fra Syddansk Universitet giver eksempler på groteske voldtægtsscener fra bogen. Han viser også, hvordan sammenkoblingen mellem det at blive gift og at tage gift er samme ting, meget vel udsprunget fra Karen Blixens eget liv.

Hun blev på bryllupsnatten smittet med syfilis og måtte resten af sit liv tage kviksølv og arsenik for at bekæmpe sygdommen.

 

Send eller anbefal link

Dag Heede

Lektor, mag.art., ph.d.
Institut for Litteratur, Kultur og Medier
Syddansk Universitet, SDU
Læs mere

 
 

Fejl på videoer

Kære brugere af Danskernes Akademi.

Vi oplever desværre en række fejl på vores site.

Hvis I er undervisere eller studerende og har en UNI-C-adgang, kan I kontakte CFU-centrene rundt i landet. De kan hjælpe jer med videoer fra Danskernes Akademi.

CFU-centrene ligger inde med alle programmer fra DR siden 2006. I skal oplyse, hvilken dato programmet blev sendt første gang. Det kan I se på ud for hver forelæsning.

Vi beklager ulejligheden! Danskernes Akademis site lukker 1. november 2014.

 

Smartphone og tablets?

Danskernes Akademis videoer på hjemmesiden kan kun ses på Mac og pc. Ellers skal du ind på DR TV, hvor udsendelserne ligger som hele programmer - og ikke er klippet op.

 

Ph.d. Cup 2013

Har du tre minutter? Brug dem på et forsker-portræt.

 

SENESTE UDSENDELSER

OM KULTUR & SPROG

 

Tænkepauser - Kroppen

Professor Verner Møller fra Aarhus Universitet er aktuel med bogen "Kroppen" i Aarhus Universitetsforlags serie "Tænkepauser". Han fortæller her i en samtale på Antikmuseet i Aarhus, hvorfor den nøgne krop aldrig helt er vores egen.

 

Litt talk - Lone Hørslev

Vallekilde Højskole i Odsherred var i foråret vært for litteraturfestivalen Litt talk, med blandt andre forfatteren Lone Hørslev. Hun fortæller her, hvorfor der er linjeskift i digte.

 

Det nye menneske og det sidste menneske

Lektor Mads Rosendahl Thomsen fra Aarhus Universitet fortæller om Mary Shelleys "Frankenstein" (1818) og Olaf Stapledons "Last and First Men" (1930) som begge skriver om de drømme og mareridt, der følger af, at mennesket som vi kender det, ikke er historiens slutpunkt.

 

Passer CV-boksen?

Står der forskellige titler og arbejdssteder i teksten til forelæsningen og CV-boksen? Forklaringen kan være, at forelæseren har skiftet job, siden forelæsningen blev optaget og sendt.

 

Dit forslag!

 

Akademiet som Podcast:

Hvis du vil abonnere på dette program har du fire muligheder:

  • iTunes
    Klik her, hvis du henter programmer med iTunes
  • ZENcast
    Klik her, hvis du henter programmer med ZENcast Organizer
  • XML
    Højreklik og kopier linkadresse

Læs mere om podcasting her

 

SENESTE UDSENDELSER

Verdensmester i græs

Den danske virksomhed DLF Trifolium laver græsfrø som ingen andre i verden. Professor Philipp Schrøder fra Aarhus Universitet fortæller, hvorfor nogle nichevirksomheder bliver store eksportsucceser, og hvorfor det hurtigt kan gå ned ad bakke igen.

 

Nano-partikler i kampen mod kræft

Fysik danner basis for de mest succesfulde behandlingsformer af kræft. Nyeste skud på stammen kan blive at bruge nano-partikler i kombination med laser lys til at fjerne kræftsvulster. Biofysiker Lene Oddershede fra Niels Bohr Institutet, fortæller om brugen af nano-partikler i kampen mod kræft.

 

Fra sol til brændstof

Tænk hvis man kunne lyse på et glas vand og ud bobler den rene energi i form af brint, som derefter kan omdannes igen, så vi ender med kunstigt brændstof. Det kan man på centeret CASE på Danmarks Tekniske Universitet, fortæller professor Søren Dahl.

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > DR2 > Danskernes akademi > Kultur___Sprog

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.