preload loader

Lektor Szilvia Gyimóthy fra Aalborg Universitet fortæller om ekstremturisme. Forelæsningen varer 22:09 min.

 

Skrevet af: 

 

Ekstremturisme er en fortælling om os selv

12. oktober 2010 kl. 15:10 på DR2

Livet er blevet så firkantet og forudsigelig, at man må gå til ekstremerne for at føle sig i live.

Sådan beskriver lektor Szilvia Gyimóthy fra Aalborg Universitet moderne menneskers behov for at besøge ekstreme rejsemål.

Vi kaster os gerne ud fra broer med et reb bundet om benene, eller opsøger vild natur, steder for ekstremsport og fjerne egnes ekstremt anderledes kulturer.

Det er fordi, rejserne har en symbolværdi.

- Det er ikke bare tøj og dagligvarer, som vi bruger for at udsmykke vores identitet for at fortælle en historie om os selv, siger Szilvia Gyimóthy.

Det er også rejser. Og når vi fortæller om vores 'eventyrrejser', skal det være sjovt. Det skal handle om anderledes mennesker, kulturer og mad. Og det skal vise forskellen på storbyen og den vilde natur.

Eksotisk og barbarisk
Den lille norske by Voss har udnyttet tendensen fuldt ud. For ti år siden blev området anset for at være et kedeligt, ruralt landskab. Nu er det et ekstremsportsmekka, hvor folk kan gå bersærk.

Madkulturen er også en del af den ekstreme fortælling. I Voss kan man for eksempel få delikatessen Smalahove – et halvt røget, dampet, saltet fårehoved. Og når delikatessen er indtaget, får man et diplom.  

På den måde kan man vise frem, at man har været eksotisk og barbarisk.

Forbrug af oplevelser
Ifølge Szilvia Gyimóthy er naturen er blevet en kommerciel arena, hvor man kan forbruge af oplevelser.

I Voss har man for eksempel fået Calvin Klein til at designe en vandflaske til vand fra området.

Det har givet Voss en kendisfaktor, fordi stjerner som Madonna foretrækker vand fra Voss.

- Voss har altså formået at skabe en illusion af et rejsemål, som ikke er kommercielt, og som har legen som ideologi, siger Szilvia Gyimóthy.


 

Send eller anbefal link

Szilvia Gyimóthy

Lektor
Institut for Kultur og Globale Studier, Ballerup
Aalborg Universitet, AAU
Læs mere

 

Mere fra denne taler

 

Fejl på videoer

Kære brugere af Danskernes Akademi.

Vi oplever desværre en række fejl på vores site.

Hvis I er undervisere eller studerende og har en UNI-C-adgang, kan I kontakte CFU-centrene rundt i landet. De kan hjælpe jer med videoer fra Danskernes Akademi.

CFU-centrene ligger inde med alle programmer fra DR siden 2006. I skal oplyse, hvilken dato programmet blev sendt første gang. Det kan I se på ud for hver forelæsning.

Vi beklager ulejligheden! Danskernes Akademis site lukker 1. november 2014.

 

Smartphone og tablets?

Danskernes Akademis videoer på hjemmesiden kan kun ses på Mac og pc. Ellers skal du ind på DR TV, hvor udsendelserne ligger som hele programmer - og ikke er klippet op.

 

Ph.d. Cup 2013

Har du tre minutter? Brug dem på et forsker-portræt.

 

SENESTE UDSENDELSER

OM KULTUR & SPROG

 

Tænkepauser - Kroppen

Professor Verner Møller fra Aarhus Universitet er aktuel med bogen "Kroppen" i Aarhus Universitetsforlags serie "Tænkepauser". Han fortæller her i en samtale på Antikmuseet i Aarhus, hvorfor den nøgne krop aldrig helt er vores egen.

 

Litt talk - Lone Hørslev

Vallekilde Højskole i Odsherred var i foråret vært for litteraturfestivalen Litt talk, med blandt andre forfatteren Lone Hørslev. Hun fortæller her, hvorfor der er linjeskift i digte.

 

Det nye menneske og det sidste menneske

Lektor Mads Rosendahl Thomsen fra Aarhus Universitet fortæller om Mary Shelleys "Frankenstein" (1818) og Olaf Stapledons "Last and First Men" (1930) som begge skriver om de drømme og mareridt, der følger af, at mennesket som vi kender det, ikke er historiens slutpunkt.

 

Passer CV-boksen?

Står der forskellige titler og arbejdssteder i teksten til forelæsningen og CV-boksen? Forklaringen kan være, at forelæseren har skiftet job, siden forelæsningen blev optaget og sendt.

 

Dit forslag!

 

Akademiet som Podcast:

Hvis du vil abonnere på dette program har du fire muligheder:

  • iTunes
    Klik her, hvis du henter programmer med iTunes
  • ZENcast
    Klik her, hvis du henter programmer med ZENcast Organizer
  • XML
    Højreklik og kopier linkadresse

Læs mere om podcasting her

 

SENESTE UDSENDELSER

Verdensmester i græs

Den danske virksomhed DLF Trifolium laver græsfrø som ingen andre i verden. Professor Philipp Schrøder fra Aarhus Universitet fortæller, hvorfor nogle nichevirksomheder bliver store eksportsucceser, og hvorfor det hurtigt kan gå ned ad bakke igen.

 

Nano-partikler i kampen mod kræft

Fysik danner basis for de mest succesfulde behandlingsformer af kræft. Nyeste skud på stammen kan blive at bruge nano-partikler i kombination med laser lys til at fjerne kræftsvulster. Biofysiker Lene Oddershede fra Niels Bohr Institutet, fortæller om brugen af nano-partikler i kampen mod kræft.

 

Fra sol til brændstof

Tænk hvis man kunne lyse på et glas vand og ud bobler den rene energi i form af brint, som derefter kan omdannes igen, så vi ender med kunstigt brændstof. Det kan man på centeret CASE på Danmarks Tekniske Universitet, fortæller professor Søren Dahl.

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > DR2 > Danskernes akademi > Kultur___Sprog

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.