preload loader

I denne forelæsning fortæller lektor Dorte Fogh fra Silkeborg Gymnasium om den frygt og fascination der kan læses ud af en række danske jernbanemalerier. Forelæsningen varer 19:07 min.

 

Skrevet af: 

 

Frygt og fascination – i danske jernbanemalerier fra 1880 til i dag

24. september 2012 kl. 14:05 på DR2

Har du tit tænkt på, at det kunne være godt at have lært at analysere et maleri - at forstå det?

Kig med her, når Dorte Fogh på en enkel og meget beskrivende måde analyserer sig gennem forskellige malerier med danske jernbane-motiver.

---

Togrejser er dagligdag for tusindvis af mennesker landet over. Fra tidligt om morgenen til sent om aftenen stiger folk på toget og af det.

Hvis toget kører til tiden, har de fleste haft en dejlig stille stund. Og de færreste har nok tænkt på toget som andet end et transportmiddel.

Sådan var det ikke, da damplokomotivet i slutningen af 1800-tallet begyndte at tøffe gennem landet.

Toget varslede en ny tid med industrialisering. Jernbanen var et symbol på, at fremtiden var kommet, og at det gamle ville forgå.

Frygt og fascination
Toget og selve jernbanen var spændende, men samtidigt lidt skræmmende.

Jernbanens udvikling har også både skabt frygt og fascination hos danske malere. Det fortæller Dorte Fogh om i Danskernes Akademi.

Hun er lektor i billedkunst på Silkeborg Gymnasium.

Dorte Fogh forklarer, hvordan både frygten for den teknologiske udviklings bagsider og fascinationen af fremskridtets muligheder kan læses ud af en række danske jernbanemalerier.

 

Send eller anbefal link

Dorte Fogh

Lektor
Silkeborg Gymnasium
Læs mere

 
 

Fejl på videoer

Kære brugere af Danskernes Akademi.

Vi oplever desværre en række fejl på vores site.

Hvis I er undervisere eller studerende og har en UNI-C-adgang, kan I kontakte CFU-centrene rundt i landet. De kan hjælpe jer med videoer fra Danskernes Akademi.

CFU-centrene ligger inde med alle programmer fra DR siden 2006. I skal oplyse, hvilken dato programmet blev sendt første gang. Det kan I se på ud for hver forelæsning.

Vi beklager ulejligheden! Danskernes Akademis site lukker 1. november 2014.

 

Smartphone og tablets?

Danskernes Akademis videoer på hjemmesiden kan kun ses på Mac og pc. Ellers skal du ind på DR TV, hvor udsendelserne ligger som hele programmer - og ikke er klippet op.

 

Ph.d. Cup 2013

Har du tre minutter? Brug dem på et forsker-portræt.

 

SENESTE UDSENDELSER

OM KULTUR & SPROG

 

Tænkepauser - Kroppen

Professor Verner Møller fra Aarhus Universitet er aktuel med bogen "Kroppen" i Aarhus Universitetsforlags serie "Tænkepauser". Han fortæller her i en samtale på Antikmuseet i Aarhus, hvorfor den nøgne krop aldrig helt er vores egen.

 

Litt talk - Lone Hørslev

Vallekilde Højskole i Odsherred var i foråret vært for litteraturfestivalen Litt talk, med blandt andre forfatteren Lone Hørslev. Hun fortæller her, hvorfor der er linjeskift i digte.

 

Det nye menneske og det sidste menneske

Lektor Mads Rosendahl Thomsen fra Aarhus Universitet fortæller om Mary Shelleys "Frankenstein" (1818) og Olaf Stapledons "Last and First Men" (1930) som begge skriver om de drømme og mareridt, der følger af, at mennesket som vi kender det, ikke er historiens slutpunkt.

 

Passer CV-boksen?

Står der forskellige titler og arbejdssteder i teksten til forelæsningen og CV-boksen? Forklaringen kan være, at forelæseren har skiftet job, siden forelæsningen blev optaget og sendt.

 

Dit forslag!

 

Akademiet som Podcast:

Hvis du vil abonnere på dette program har du fire muligheder:

  • iTunes
    Klik her, hvis du henter programmer med iTunes
  • ZENcast
    Klik her, hvis du henter programmer med ZENcast Organizer
  • XML
    Højreklik og kopier linkadresse

Læs mere om podcasting her

 

SENESTE UDSENDELSER

Verdensmester i græs

Den danske virksomhed DLF Trifolium laver græsfrø som ingen andre i verden. Professor Philipp Schrøder fra Aarhus Universitet fortæller, hvorfor nogle nichevirksomheder bliver store eksportsucceser, og hvorfor det hurtigt kan gå ned ad bakke igen.

 

Nano-partikler i kampen mod kræft

Fysik danner basis for de mest succesfulde behandlingsformer af kræft. Nyeste skud på stammen kan blive at bruge nano-partikler i kombination med laser lys til at fjerne kræftsvulster. Biofysiker Lene Oddershede fra Niels Bohr Institutet, fortæller om brugen af nano-partikler i kampen mod kræft.

 

Fra sol til brændstof

Tænk hvis man kunne lyse på et glas vand og ud bobler den rene energi i form af brint, som derefter kan omdannes igen, så vi ender med kunstigt brændstof. Det kan man på centeret CASE på Danmarks Tekniske Universitet, fortæller professor Søren Dahl.

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > DR2 > Danskernes akademi > Kultur___Sprog

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.