preload loader

Susanne Vennerstrøm, DTU Space, beskriver teorien om, at solvinden har blæst det meste af Mars' atmosfære væk, efter at det globale magnetfelt forsvandt i en tidlig fase af Mars’ udvikling. Forelæsningen varer 22:16 min.

 

Hvor blev vandet af på Mars?

17. oktober 2011 kl. 15:33 på DR2

Sendt første gang d. 20. april 2010 på DR2.

Jorden og Mars er to planeter med mange ligheder. Men en væsentlig forskel er, at der ikke findes noget vand på Mars. Det er blot en stor, tør stenørken.

Atmosfæren omkring de to planeter er en anden ting, der er markant forskellig.

På Mars består atmosfæren primært af kuldioxid, og med et meget lavt tryk og en gennemsnitstemperatur på -63 grader celsius kan vand ikke optræde i flydende form. Det kan kun eksistere som vanddamp eller som is.

Forskere mener dog at have beviser for, at der engang har været både flodlejer og et ocean på Mars.

Beregninger har endda vist, at der engang har været rigtig meget vand. Og dette leder op til spørgsmålet, hvor er vandet blevet af?

Susanne Vennerstrøm fra DTU Space ved Danmarks Tekniske Universitet fortæller om forskellige mulige svar på spørgsmålet. Og hun beskriver teorien om, at det er solvinden, der er skyld i, at der ikke længere findes vand på Mars. 

Tidligere kommentarer:
#1  05-05-2010 00:03  Jacob Lænsø
Super spændende forelæsning!

Gode brugbare illustrationer og super engagement hos formidler. Man bliver inddraget, og får lyst til at vide mere om emnet. Godt gået!
Venligst
Jacob Lænsø
Servicechef
Dansk Supermarked

 

Send eller anbefal link

Susanne Vennerstrøm

Seniorforsker
DTU Space, Institut for Rumforskning og -teknologi
Danmarks Tekniske Universitet, DTU
Læs mere

 

Mere fra denne taler

DRs Mars-site

Der er ikke kun teknologiske og ressourcemæssige udfordringer ved en bemandet mission til Mars. Den lange rejse er også en stor psykologisk udfordring for besætningen.

 
 

Fejl på videoer

Kære brugere af Danskernes Akademi.

Vi oplever desværre en række fejl på vores site.

Hvis I er undervisere eller studerende og har en UNI-C-adgang, kan I kontakte CFU-centrene rundt i landet. De kan hjælpe jer med videoer fra Danskernes Akademi.

CFU-centrene ligger inde med alle programmer fra DR siden 2006. I skal oplyse, hvilken dato programmet blev sendt første gang. Det kan I se på ud for hver forelæsning.

Vi beklager ulejligheden! Danskernes Akademis site lukker 1. november 2014.

 

Smartphone og tablets?

Danskernes Akademis videoer på hjemmesiden kan kun ses på Mac og pc. Ellers skal du ind på DR TV, hvor udsendelserne ligger som hele programmer - og ikke er klippet op.

 

Ph.d. Cup 2013

Har du tre minutter? Brug dem på et forsker-portræt.

 

SENESTE UDSENDELSER

OM NATUR & MATEMATIK

 

Vintersoverne justerer ilttransporten

Ph.d.-studerende Inge G. Revsbech fra Aarhus Universitet fortæller om sin forskning i blodets ilttransport, og hvordan vintersovende dyr aktivt regulerer, og sørger for ikke at levere for meget ilt til en krop i dvale.

 

Fra sol til brændstof

Tænk hvis man kunne lyse på et glas vand og ud bobler den rene energi i form af brint, som derefter kan omdannes igen, så vi ender med kunstigt brændstof. Det kan man på centeret CASE på Danmarks Tekniske Universitet, fortæller professor Søren Dahl.

 

Superledende superledere

Superledning betyder, at et materiale kan lede strøm uden modstand. Nogle metaller kan blive superledende, når de køles ned til næsten det absolutte nulpunkt på 273 minusgrader. Lektor i faststoffysik på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet, Brian Møller Andersen, fortæller om de superledende superledere.

 

Passer CV-boksen?

Står der forskellige titler og arbejdssteder i teksten til forelæsningen og CV-boksen? Forklaringen kan være, at forelæseren har skiftet job, siden forelæsningen blev optaget og sendt.

 

Kontakt redaktionen

Hvis du vil i kontakt med redaktionen på Danskernes Akademi, så skriv til akademi@dr.dk

 

Akademiet som Podcast:

Hvis du vil abonnere på dette program har du fire muligheder:

  • iTunes
    Klik her, hvis du henter programmer med iTunes
  • ZENcast
    Klik her, hvis du henter programmer med ZENcast Organizer
  • XML
    Højreklik og kopier linkadresse

Læs mere om podcasting her

 

SENESTE UDSENDELSER

Verdensmester i græs

Den danske virksomhed DLF Trifolium laver græsfrø som ingen andre i verden. Professor Philipp Schrøder fra Aarhus Universitet fortæller, hvorfor nogle nichevirksomheder bliver store eksportsucceser, og hvorfor det hurtigt kan gå ned ad bakke igen.

 

Nano-partikler i kampen mod kræft

Fysik danner basis for de mest succesfulde behandlingsformer af kræft. Nyeste skud på stammen kan blive at bruge nano-partikler i kombination med laser lys til at fjerne kræftsvulster. Biofysiker Lene Oddershede fra Niels Bohr Institutet, fortæller om brugen af nano-partikler i kampen mod kræft.

 

Fra sol til brændstof

Tænk hvis man kunne lyse på et glas vand og ud bobler den rene energi i form af brint, som derefter kan omdannes igen, så vi ender med kunstigt brændstof. Det kan man på centeret CASE på Danmarks Tekniske Universitet, fortæller professor Søren Dahl.

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > DR2 > Danskernes akademi > Natur_Matematik

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.