preload loader

Møder kan være fantastiske. De kan samle kolleger og hjælpe til, at de sammen finder vejen fremad på arbejdspladsen. Men alt for ofte er møder kedelige, langtrukne og uproduktive. Lektor Ib Ravn fra DPU fortæller, hvordan man laver om på dette. Forelæsningen varer 21:46 min.

 

Skrevet af: 

 

Wonderbra - det opløftende møde

01. februar 2011 kl. 15:35 på DR2

Sukker du ofte, når du har været til møde og synes, du har spildt tiden? De fleste af os kender til lange og uproduktive møder, der er fyldt til bristepunktet med ævl frem og tilbage. Og de fleste virksomheder er ved at sande til i møder.

Men sådan behøver det slet ikke være! Nu kan du, dine kollegaer og din chef få hjælp her i Danskernes Akademi og få større arbejdsglæde.

Lektor Ib Ravn fra Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, Aarhus Universitet, fortæller om en ny slags mødeledelse kaldet wonderbra.

- Navnet dækker over, at mødestilen samler, løfter samværet på møder og får mødet til at pege resultat-orienteret fremad, forklarer Ib Ravn og tilføjer, at ny mødestil også gavner kunderne.

Mødeledelse - en videnskab
Ib Ravn og hans kollegaer forsker i mødeledelse.

Deres udgangspunkt er, at vi på møder skal samle viden, dele viden, koordinere indsatsen og blive enige om, hvad der skal gøres næst.

- Så vi kommer til at lave det, der er vigtigt og rigtigt. Og vi får den der tro, vilje og viden til at udrette de ting, som vi skal gøre fremover. Sådan kan møder være: simpelthen helt fantastiske, forklarer Ib Ravn.

Kaj Holger og kollektivet
Fænomenet med snakkemøder er egentlig noget relativt nyt.

- For 50 år siden var der færre møder. Der var ikke så stor forskel på dagens arbejde og morgendagens arbejde, og derfor heller ikke behov for mange møder, siger Ib Ravn.

Han kalder møderne dengang for Kaj Holger-møder, hvor den autoritære chef egentlig bare irettesatte de ansatte.

I løbet af 1960'erne og 1970'erne kom der sådan en slags anti-autoritær stemning i befolkningen med ungdomsoprøret. Folk ville ikke længere mødes på de gammeldags borgerlige far-styrede møder. Der opstod i stedet for demokratiske møder, der blev mere langvarige med snakkekultur.

Snakkekulturen i hjemmet og fx fagforeningen bredte sig også til arbejdspladserne i 1980'erne og 1990'erne. Og lederne er også af en ny generation, der gerne vil involvere medarbejderne.

- Så hverdagen er ved at sande til i møder, og mange mennesker synes, at det er blevet lidt for meget af det gode, forklarer Ib Ravn.

En 3. vej
På Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, Aarhus Universitet, har forskerne kombineret det bedste fra den gamle autoritære mødestil med den kollektive mødeledelse med snakkekulturen.

Det vigtigste er en mødeleder - en facilitator.

- Personen skal med en fast og venlig hånd om mødet - hjælpe og støtte mødet, så deltagerne kommer frem til et resultatet, fortæller lektor Ib Ravn.

Wonderbra-mødeledelse gør det let for medarbejderne at udrette noget på mødet, og det giver også selv de tavse mulighed for at deltage.

- Langt de fleste mennesker vil jo gerne på og bidrage med sine kompetencer, siger Ib Ravn.

Tidligere brugerkommentarer:
#1  01-02-2011 16:33  Steen Samuelsen
Rigtig god forelæsning. Er det muligt at downloade den præsentation som understøttede forelæsningen?

#2  01-02-2011 17:14  Redaktionen på Danskernes AkademiDu kan hente selve udsendelsen som Podcast her:
http://vpodcast.dr.dk/feeds/akademirss.xml´

Den indeholder dog ikke selve tv-speaken til programmet. Den lød sådan her:

Nu skal vi møde lektor Ib Ravn fra Danmarks Pæ-dagogiske Universitetsskole. Han fortæller her hvordan mange arbejdspladser i dag er sandet til i møder, og der derfor er opstået et behov for en ny slags mødeledelse, der samler og løfter møder og får dem til at pege resultatorienteret fremad: Den såkaldte ”wonderbra-mødeledelse”. Mange hilsner fra Redaktionen

#3  01-02-2011 18:50  Anders
Rigtig god forelæsning.

#4  01-02-2011 21:12  Simon
øh, er det ikke bare hvad man altid har kaldt et møde med en dagsorden og en dirigent?

#5  02-02-2011 01:47  Max Power
@Simon - Schyyyyy!!! Tænk hvis andre fandt ud af det og Ib Ravn mistede forskningskronerne. Man tør jo næsten ikke tænke tanken til ende, at Ravn skulle ud i den virkelige verden og rent faktisk frembringe noget brugbart, for at få mad på bordet :-)

#6  11-02-2011 16:46  Tony
Jeg oplever mange møder som godt kunne trænge til en facilitering som den Ib Ravn er fortaler for. Jeg tror vi bruger for meget tid på kaffemøder eller så stramme møder, hvor referatet er skreveet på forhånd.
Anmeld til redaktionen#7  18-02-2011 11:43  Den Der Anerkendes Andres InspirationSuper gode pointer. Rart med et kort og præcist indlæg om gode møder, som der kan handles på.

På min arbejdsplads afholdes der mange møder - hvilket kort fortalt bl.a. er nødvendigt, for at koordinere arbejdet.
Og vi kan altid blive bedre til at afholde udbytterige møder - Også med inspiration fra Ib Ravn!

.... og så lige en kommentar til Simons indlæg af 2. februar 2011: Det vil glæde mig meget hvis du kunne bidrage til noget nyt - noget vi andre kan lære af fra din virkelige verden.
I din virkelige verden må alt være fuldstændigt optimalt - siden du fornægter, at forskere kan inspirere til nye handlinger.
Jeg vil meget gerne have adressen på din virkelige verden, så jeg kan besøge den og se hvordan den frembringer noget brugbart.
Så send mig venligst adressen.
På forhånd tak.

 

Send eller anbefal link

Mødelederen skal:

 • starte mødet til tiden
 • byde velkommen
 • tale om dagsordenen
 • holde fokus på snakken, og rette den ind, så den ikke triller ud på et sidespor
 • samle op undervejs til en fælles beslutning
 • lukke punktet, når det uddebatteret

 

 

Ib Ravn

Lektor
Institut for Læring
Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, Aarhus Universitet
Læs mere

 

Mere fra denne taler

 

Fejl på videoer

Kære brugere af Danskernes Akademi.

Vi oplever desværre en række fejl på vores site.

Hvis I er undervisere eller studerende og har en UNI-C-adgang, kan I kontakte CFU-centrene rundt i landet. De kan hjælpe jer med videoer fra Danskernes Akademi.

CFU-centrene ligger inde med alle programmer fra DR siden 2006. I skal oplyse, hvilken dato programmet blev sendt første gang. Det kan I se på ud for hver forelæsning.

Vi beklager ulejligheden! Danskernes Akademis site lukker 1. november 2014.

 

Smartphone og tablets?

Danskernes Akademis videoer på hjemmesiden kan kun ses på Mac og pc. Ellers skal du ind på DR TV, hvor udsendelserne ligger som hele programmer - og ikke er klippet op.

 

Ph.d. Cup 2013

Har du tre minutter? Brug dem på et forsker-portræt.

 

SENESTE UDSENDELSER

OM ØKONOMI & LEDELSE

 

Verdensmester i græs

Den danske virksomhed DLF Trifolium laver græsfrø som ingen andre i verden. Professor Philipp Schrøder fra Aarhus Universitet fortæller, hvorfor nogle nichevirksomheder bliver store eksportsucceser, og hvorfor det hurtigt kan gå ned ad bakke igen.

 

Mikrofinans og mikrolån

I denne forelæsning fortæller ph.d.-studerende Jonas Helth Lønborg fra SDU om mikrofinans og om, hvordan mikrofinans virker.

 

Er matrixorganisationer fremtiden?

Denne forelæsning af professor Børge Obel fra Aarhus Universitet vil præsentere matrix-organisationen, dens baggrund, samt hvordan og hvornår den kan bruges.

 

Passer CV-boksen?

Står der forskellige titler og arbejdssteder i teksten til forelæsningen og CV-boksen? Forklaringen kan være, at forelæseren har skiftet job, siden forelæsningen blev optaget og sendt.

 

Kontakt redaktionen

Hvis du vil i kontakt med redaktionen på Danskernes Akademi, så skriv til akademi@dr.dk

 

Akademiet som Podcast:

Hvis du vil abonnere på dette program har du fire muligheder:

 • iTunes
  Klik her, hvis du henter programmer med iTunes
 • ZENcast
  Klik her, hvis du henter programmer med ZENcast Organizer
 • XML
  Højreklik og kopier linkadresse

Læs mere om podcasting her

 

SENESTE UDSENDELSER

Verdensmester i græs

Den danske virksomhed DLF Trifolium laver græsfrø som ingen andre i verden. Professor Philipp Schrøder fra Aarhus Universitet fortæller, hvorfor nogle nichevirksomheder bliver store eksportsucceser, og hvorfor det hurtigt kan gå ned ad bakke igen.

 

Nano-partikler i kampen mod kræft

Fysik danner basis for de mest succesfulde behandlingsformer af kræft. Nyeste skud på stammen kan blive at bruge nano-partikler i kombination med laser lys til at fjerne kræftsvulster. Biofysiker Lene Oddershede fra Niels Bohr Institutet, fortæller om brugen af nano-partikler i kampen mod kræft.

 

Fra sol til brændstof

Tænk hvis man kunne lyse på et glas vand og ud bobler den rene energi i form af brint, som derefter kan omdannes igen, så vi ender med kunstigt brændstof. Det kan man på centeret CASE på Danmarks Tekniske Universitet, fortæller professor Søren Dahl.

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > DR2 > Danskernes akademi > Oekonomi & Ledelse

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.