preload loader

Ingeniører uden Grænser arbejder for at sikre et liv efter overlevelse. Hør mere i denne forelæsning af formand Steen Frederiksen. Forelæsningen varer 19:18 min.

 

Skrevet af: 

 

Et liv efter overlevelse

Sendt første gang - og evig aktuel - 25. januar 2011 kl. 15:10 på DR2

Ingeniører uden Grænser laver de første basale, fysiske rammer, når en katastrofe indtræffer. Brønde og lerhuse kan betyde forskellen på liv og død for de overlevende.  

- Vi kan ikke forhindre jordskælv, oversvømmelser, krigslignende tilstande. Men vi kan gøre en indsats for de hjemløse, for de fordrevne, for de der mangler tag overhovedet, for de der mangler rent vand og fornuftige sanitære forhold, dem kan vi hjælpe.

Sådan siger Steen Frederiksen, formand for Ingeniører uden Grænser i Danskernes Akademi.

Ingeniører uden Grænser (IUG) arbejder med akut genopbygning i katastrofeområder rundt omkring i verden. En forudsætning for nødhjælpsarbejde er bl.a., at de sanitære og fysiske rammer for de, som skal yde hjælpen, er på plads.

Derfor er Ingeniører Uden Grænser ofte blandt de første til at rykke ud. Blandt andet for at bygge toiletfaciliteter og brønde i håb om at undgå sygdomme som kolera. 

Huse til Haiti
En stor del af IUG's arbejde går ud på at skabe tag over hovedet for de nyligt hjemløse.

I Pakistan har IUG arbejdet med at bygge huse af træ og grene beklædt med ler.

- Det er primitivt, men det er nemt at lave. Det er hurtigt. Det er robust, og det er også nemt at reparere, fortæller Steen Frederiksen.

Og i Haiti bygges såkaldte 'shelters' af krydsfinerplader, som leveres billigt. Man kan hurtigt instruere de lokale i at bygge husene, som bliver forankrede i betonfundamentet på deres gamle huse for at modstå eventuelle efterskælv. 

Mere end 2.000 mennesker har fået nye huse i Haiti takket være Ingeniører uden Grænser.

- Drivkraften i IUG er medlemmernes frivillige indsats, brændslet er donationer fra firmaer og fonde, og behovet er nærmest uendeligt, siger Steen Frederiksen.

Han fortæller i denne forelæsning om organisationens arbejde.

 

 

Send eller anbefal link

Steen Frederiksen

Formand
Ingeniører uden Grænser
Læs mere

 

Mere fra denne taler

 

 

Fejl på videoer

Kære brugere af Danskernes Akademi.

Vi oplever desværre en række fejl på vores site.

Hvis I er undervisere eller studerende og har en UNI-C-adgang, kan I kontakte CFU-centrene rundt i landet. De kan hjælpe jer med videoer fra Danskernes Akademi.

CFU-centrene ligger inde med alle programmer fra DR siden 2006. I skal oplyse, hvilken dato programmet blev sendt første gang. Det kan I se på ud for hver forelæsning.

Vi beklager ulejligheden! Danskernes Akademis site lukker 1. november 2014.

 

Smartphone og tablets?

Danskernes Akademis videoer på hjemmesiden kan kun ses på Mac og pc. Ellers skal du ind på DR TV, hvor udsendelserne ligger som hele programmer - og ikke er klippet op.

 

Ph.d. Cup 2013

Har du tre minutter? Brug dem på et forsker-portræt.

 

SENESTE UDSENDELSER

OM SAMFUND & JURA

 

Må man skyde pirater?

I 2012 valgte Danmark at ændre loven om væbnede vagter om bord på danske skibe. Fra at have været et offentligt anliggende åbnede man op for private vagtværn. På Syddansk Universitet i Odense arbejde forskere på Center for War Studies med problematikken i grænselandet mellem jura og politik. Lektor Kristina Siig fra Syddansk Universitet fortæller om forskernes arbejde.

 

Grønland under den kolde krig

Lektorer fra Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet, Matthias Heymann og Kristian Hvidtfelt Nielsen, fortæller om projektet "Grønland under den kolde krig", som Matthias Heymann er forskningsleder for.

 

Jule(u)hygge på arbejdspladsen

En moderne medarbejder siger aldrig nej til at arrangere julefrokosten og være nisse for kollegaen. Faktisk gør den relevante medarbejder i dag den slags helt af sig selv, og ve den der ikke gør det, siger forsker i erhvervskommunikation Nikolaj Kure fra Aarhus Universitet.

 

Passer CV-boksen?

Står der forskellige titler og arbejdssteder i teksten til forelæsningen og CV-boksen? Forklaringen kan være, at forelæseren har skiftet job, siden forelæsningen blev optaget og sendt.

 
 

Dit forslag!

 

Akademiet som Podcast:

Hvis du vil abonnere på dette program har du fire muligheder:

  • iTunes
    Klik her, hvis du henter programmer med iTunes
  • ZENcast
    Klik her, hvis du henter programmer med ZENcast Organizer
  • XML
    Højreklik og kopier linkadresse

Læs mere om podcasting her

 

SENESTE UDSENDELSER

Verdensmester i græs

Den danske virksomhed DLF Trifolium laver græsfrø som ingen andre i verden. Professor Philipp Schrøder fra Aarhus Universitet fortæller, hvorfor nogle nichevirksomheder bliver store eksportsucceser, og hvorfor det hurtigt kan gå ned ad bakke igen.

 

Nano-partikler i kampen mod kræft

Fysik danner basis for de mest succesfulde behandlingsformer af kræft. Nyeste skud på stammen kan blive at bruge nano-partikler i kombination med laser lys til at fjerne kræftsvulster. Biofysiker Lene Oddershede fra Niels Bohr Institutet, fortæller om brugen af nano-partikler i kampen mod kræft.

 

Fra sol til brændstof

Tænk hvis man kunne lyse på et glas vand og ud bobler den rene energi i form af brint, som derefter kan omdannes igen, så vi ender med kunstigt brændstof. Det kan man på centeret CASE på Danmarks Tekniske Universitet, fortæller professor Søren Dahl.

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > DR2 > Danskernes akademi > Samfund & Jura

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.