preload loader
Grønsager i olivenolie

Foto: Egon Rix

 

Grønsager i olivenolie

13. september 2009 kl. 20:02 på DR2
  • 2 kg grønsager, hele små løg, friske hvidløg, små courgetter, auberginer- helst de bittesmå, svampe
  • 100 g. salt
  • 3 dl cidereddike
  • 2 l vand
  • olivenolie- efter grønsagernes sugeevne ca. 1,5 l
  • meget frisk basilikum
  • lidt salvie og rosmarin
  • 4 allehånde
  • hvidløg 1 stk,
  • 1 håndfuld ege-vin-hindbærblade

Pil løg og hvidløg, helt friske hvidløg lader man være hele. Bittesmå courgetter og auberginer flækkes næsten helt igennem, større skæres i 1 cm tykke skiver. Svampe lader man være hele, medmindre de er kanonstore.

Læg grønsager og blade i en skål og gnid saltet godt ind i dem.

Kog vand og eddike op og blancher grønsagerne lidt ad gangen, de skal kun have 1 min. Læg dem til tørre på et viskestykke.

Tør den grundigt, auberginer og courgetter trykkes flade med et tørt viskestykke. Læg krydderurterne ned mellem grøntsagerne, men gerne så de kan ses, dvs. op ad glasset. Når alle grøntsager er på plads i glas koger man lagen ind til ca. ½ l.

Hældes varm over grøntsagerne. Fyld helt op med olivenolie, til grøntsagerne er helt dækket. Gok glasset mod bordet så evt. luftlommer stiger til vejrs. Fyld op igen med olie, efter en halv time. Man kan evt. proppe grøntsagerne ned under olien, så de bliver liggende, men ikke med fingrene, brug helt ren grydeske eller tang.

Og når man får lyst til at bruge af grøntsagerne, skal det også foregå med en ren gaffel eller tang. Sørg for at resten af grøntsagerne ikke stikker op ad olien.

Grøntsagerne kan spises med det samme, eller gemmes hele vinteren.

Spis grønsagerne til forret, i en salat, med brød, med skinke og pølse, i sandwich, til tør ost, eller grillet som crostini på en skive italiensk brød.

Når grøntsagerne er spist kan olielagen bruges til at marinere andre grøntsager i, til grillolie, eller simpelthen som dressing, den er gudeskøn.

 

Send eller anbefal link

 

Seneste opskrifter fra DR

dr.dk/mad

Chiliskolen

Læs om dyrkning af chili og chiliernes styrke

 

Mere Camilla Plum

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > DR2 > CamillaPlum > Mad_der_holder > Opskrifter > 2009 > uds_6

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.