preload loader
Bær til frugtlæder

Foto: Egon Rix

 

Frugtlæder

20. september 2009 kl. 20:00 på DR2

Frugtlæder består i al enkelhed af frugt - eller bærmos, som man tørrer til en helt fantastisk sej og lækker konsistens i sol eller ovn. Alle slags frugt, også modne tomater kan bruges, bare den kan koges til mos.

Den skal sødes, men ikke så det bliver syltetøjssødt, ideen er at det er sød- syrligt. Hvis man bruger syrefattige frugter som pærer eller blåbær skal man smage til med citronsaft.

Blomme eller Mirabellefrugtlæder

1½ kg mirabeller eller blommer  uden sten
½ kg sukker

Kog den udstenede frugt og sukker sammen, i en bred tykbundet gryde. Brug så lidt vand som muligt for at forhindre det i at  brænde på. En dl. eller to, bør være rigeligt, så snart frugten bliver varm dannes der rigeligt med væske. Rør ofte til sukkeret er opløst og frugten kogt klar i kødet. Det tager måske 20 minutter.

Purer  frugten i foodprocessor. Hvis man vil have lidt mere bid er pureringen ikke nødvendig, man kan også piske det nogenlunde jævnt med et piskeris, det er kun en fordel med lidt kogte skaller i mosen.

Bred den ud på to-tre bageplader med bagepapir.
Laget skal ikke være mere end 5-6 mm tykt.

Hvis det er bragende sol og luftigt kan man tørre det i solen, men den driftssikre metode er at stille det i ovnen - gerne med vamluft - ved  50 grader til det er sejt og tørt nok til at røre ved. Det tager alt efter vandindhold, ovn og frugt 8-12 timer.

Frugtlæder bliver ved med at klistre, og man skal holde det på bagepapiret, lagt i en stak, og pakket ind i en plasticpose. Eller evt. rullet sammen til små cigarer, rullet i hver sit stykke bagepapir.

Det er vanskeligt at skære ud med en kniv, men nemt at klippe i, eller bare flå i med fingrene.

 

Send eller anbefal link

 

Seneste opskrifter fra DR

dr.dk/mad

Chiliskolen

Læs om dyrkning af chili og chiliernes styrke

 

Mere Camilla Plum

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > DR2 > CamillaPlum > Mad_der_holder > Opskrifter > 2009 > uds_7

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.