preload loader
Naturgaersbroed

Naturgærsbrød

27. juli 2008 kl. 19:30 på DR2

Naturgærsbrød - birkesboller og brød.

  • 200 g surdej med naturgær, se opskriften her 
  • 1,5 kg mel
  • 1 l vand
  • 1½ spsk groft salt
  • 150 g kæmpedurum eller andre urhvedekerner
  • 200 g sorte birkes

Sæt kæmpedurum-kernerne i blød i koldt vand, dagen før de skal bruges. Kog dem i rigeligt vand til de er møre. Køl af. Hvor længe de skal koge, afhænger af sorten, og hvor gamle de er, men regn med min 1½ time. Gem kogevandet som er fint til suppe.

Rør surdejen ud i vandet og ælt melet og saltet i. Ælt så mange kogte kerner i som man har lyst til. Resten er fine i salat. Ælt grundigt til dejen er elastisk og spændstig. Sæt den til hævning et lunt sted. Når den er hævet til dobbelt størrelse, deles dejen i to.

Den ene formes til 1-2 brød på et melet bord. Dejen spændes op og stilles til hævning på en bageplade. Den anden skæres ud i 10 boller. Uden mel. Hele dejens klistreevne skal nemlig bruges til at holde sorte birkes fast på bollerne. Form dejen med våde hænder til aflange boller, der trilles i en skål med birkes, til de er helt dækket. 

Stilles til hævning på bagepapir på bageplade. Dæk begge plader med våde viskestykker. Stil så begge plader i køleskabet, eller et køligt sted, til de er hævet noget op. Gerne hele natten, men min 8 timer.

Tag pladerne ud og lad brødene efterhæve til minimum dobbelt størrelse et lunt sted.

Bag brødene ved 250 grader i tyve minutter, skru ned og bag dem færdige ved 200 grader. Tag brødene ud og bag bollerne ved 200 grader.

Brødene får et fint mønster, hvis man drysser de færdigformede brød med mel og dernæst skærer tern eller slidser i dem. Man kan fint bage disse brød med damp, dvs. at man hælder et glas koldt vand i en varm bradepande i bunden af ovnen, når man sætter brødene ind.

 

Alle opskrifter

Birkessnegle

Camillas birkessnegle med lækkert fyld af rosiner, birkes og stødt kanel m.m.

 

Bread and Butterpudding

Prøv Camilla Plums opskrift på Bread and Butterpudding.

 

Brunsviger

En simpel, men lækker opskrift på brunsviger.

 

Ciabatta med gær

Dette her ciabatta er et oprindeligt ciabatta; et groft, saftigt og ret fladt, tøffelformet brød, beriget med olivenolie.

 

Fermentbrød

Bageferment giver et meget smagfuldt og holdbart brød, som er helt uden den syrlighed, der kendetegner surdejsbrød.

 

Festbolledej

Dejen til næsten det hele; kanelsnegle, boller, luciabrød, birkessnegle, brunsviger, kanelbrød og æggebrød.

 

Fransk bondebrød uden gær

Dejen fra dette franske bondebrød kan bruges både til boller og flütes.

 

Frugttoast

En meget nem og dejlig dessert eller en lille ting til eftermiddagsteen.

 

Fødselsdagsboller

Dette her er rigtige fødselsdagsboller. De er fantastiske, når de kommer ud af ovnen, dagen efter er de triste, men der er de også spist.

 

Høstbrød

Et meget nemt og meget dejligt sejt brød med fin storhullet krumme. Holder sig friskt i flere dage.

 

Kanelbrød

Camilla Plums Kanelbrød bages enkelt i to rugbrødsforme foret med bagepapir.

 

Kanelsnegle

Spis dem som de er eller med en glasur af flormelis rørt med citronsaft.

 

Korn – Otto

En variant af risotto, den skønne cremede italienske klassiker.

 

Kornsalat

En klassisk mellemøstlig og nordafrikansk salat der som regel laves med cous cous, eller bulgur, men som bliver mindst lige så god med kogt kæmpedurum.

 

Langtidsbagt rugbrød

Brødene kan holde sig friske i køleskabet i flere uger.

 

Langtidshævet fuldkornshvedebrød

Prøv Camilla Plums spændende langtidshævet fuldkornshvedebrød med honning.

 

Luciaboller

Luciabollerne formes enten i de traditionelle former eller efter fri fantasi, som kringler, snegle, kuser eller fugle.

 

Majsbrød

Det var det daglige brød i det vilde vesten og nu om dage i de amerikanske sydstater.

 

Mogens rugbrød

Spændende rugbrød med skårne rugkerner og hørfrø.

 

Naturgærsbrød

Brødene får et fint mønster, hvis man drysser de færdigformede brød med mel og dernæst skærer tern eller slidser i dem.

 

Nix pille brød

Se hvordan man bager dette lækre brød - opskriften er inspireret af New York bageren Jim Lahey.

 

Naan

Prøv de lækre Naan brød med jomfru i det grønne frø til indisk mad.

 

Old school rugbrød

Her kommer så et rugbrød, med surdej, uden frø og krydring, bare med rug.

 

Opskrifter

Prøv selv at bage efter Camilla Plums opskrifter.

 

Panzanella

En rustik siciliansk salat, som man skal spise når tomaterne er ekstragode.

 

Slaskebrød

Dette her er nok det enkleste brød overhovedet at lave, og samtidig det som kræver mest præcision. Det kræver GROFT grahamsmel.

 

Speltbrød

Focaccia skal have en ordentlig pjasker af halvt vand og halvt olivenolie. Herefter drysses sparsomt med groft salt, og rigeligt frisk rosmarin.

 

Surdej

Rugbrød bages tradionelt med en surdej, som så først laves til en fordej, og til sidst tilsættes resten af ingredienserne.

 

Surdej uden gær

Surdej kan bages af både rug- og hvedemel. Se hvordan man gør her...

 

Æggebrød fra Balkan

Et spændende brød der kan bygges op som en 'rede' omkring et helt æg.

 

Seneste opskrifter fra DR

dr.dk/mad

Send eller anbefal link

Mere Camilla Plum

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > DR2 > CamillaPlum > boller af stål > opskrifter

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.