preload loader
Black-eyed-peas
 

Mere om bønner

Store tropiske Limabønner, eller "Madagascar butter beans" som de egentlig hedder. Tørrede er de på størrelse med et nyreformet lillefingerled, kogt er det et tommelfingerled. Konsistensen, hvis man ikke koger dem for længe, er ikke melet men let sprød og smeltende.
En delikatesse, som er store ord i en mund som ikke bryder sig om bønner over én kam.

Limabønnerne kan dyrkes hos os, men bedst i drivhus, og deres smukke fætter Cristmas lima beans.  De indeholder et giftstof som gør det tilrådeligt at skifte kogevandet en gang undervejs, eller bare koge dem i rigtig meget vand.
Borlottobønner er blevet den store dille, de smager også dejligt, specielt med tomat, og de kan dyrkes hos os, nydelige rød og hvidmarmorerede bælge og fintstribede bønner. De bruges både som hele spæde bælge med de umodne frø, som modne, friske bønner uden bælg, og tørrede. De kan købes i italienske butikker, og som frø på nettet.

Alle bønner indeholder gifte, som nedbrydes ved kogning, og ingen bønner, heller ikke grønne bønner skal spises rå. Undtagelsen er mungbønner som kan spises spirede. men man skal ikke af bare virketrang spire andre bønner, medmindre man har tænkt sig at koge dem grundigt. Af samme grund skal man ikke koge dem i det vand de har ligget i blød i, men i friskt koldt vand.

Hvis man har meget travlt kan de koges uden salt, så går det hurtigere, men også ud over smag og konsistens. En sukkerknald og en smule kommen i vandet tager det mest prutfremkaldende. 

Den sidste anbefalelsesværdige vinter bønne er " black-eyed-peas", som ikke er en ært, men en bønne. Om sommeren er der alle de friske bønner, og bedst af alt hestebønnerne, som er skønne, når de er friske, men mindre morsomme tørret.
Black-eyed-peas skal koge kort, 25-35 min efter alder og behøver ikke sættes i blød først. De koger ret nemt ud og man skal holde øje med dem, helst tage dem af når de stadig er lidt hårde og lade dem stå og blive møre i kogevandet, så får de ikke for meget.

Limabønner skal stå i blød fra dagen før og koge ca. 30 min, heller ikke de må få for meget. Borlottobønner kan begge dele, men skal klart koge længere hvis de ikke er blødt ud først. 
Hvis man koger bønnerne i andet end vand, f.eks. en tomatsauce, skal de have længere tid ved svagere varme end i vand.

Bønner, der skal marineres, skal have dressingen på mens de er varme, så suger de bedst og smatter mindst ud, og bliver klart mere smeltende og aromatiske end hvis dressingen først kommer på når de er kølet af.

En vigtig pointe når man laver bønner, er at lave en lille portion. det er vigtigt for fornøjelsen at der ikke er for mange af dem, så de holder sig til delikatesseplanet og ikke bliver en plage.

Er man rigtig bønneglad kan man spise 100 g. bønner hver. Næste dag er de knap så sjove, undtagen i en ret som cassoulet, som er bedst dagen efter.

Men det er fristende når man står med posen at hælde for mange i gryden, de er så små og billige. Men som de små svulmelegemer de er, tager de frygtelig hævn, og før man får set sig om er der limabønner til en hel landsby.

40-50 g. bønner bliver til 100 g. kogte.

Hvis bønner skal smage godt skal der fedt til.
Enten skal de koges med fedt kød eller også skal de koges i vand og ha´ deres velfortjente fedt bagefter. Ellers er de ikke værd at spise. Lam flæsk, pølser, and og gås er godt sammen med bønner.

 

Send eller anbefal link

 

Seneste opskrifter fra DR

dr.dk/mad

Sendetider

Mere Camilla Plum

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > DR2 > CamillaPlum > Og den sorte gryde > Opskrifter > 2010 > uds_7

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.