preload loader
Psycho
 

Skrevet af: 

 

En aften i Hollywood

Koncertsalen,  18. november 2010 kl. 19:30

Hollywood Émigrés and Protégés

Dirigent: John Mauceri
Schönberg: Fanfare for a Bowl Concert
Korngold: Fanfare from Kings Row
Schönberg: Kammersymfoni nr. 2
Herrmann: Psycho: A Narrative for Orchestra
Strauss: Moonlight from Capriccio
Korngold: The Adventures of Robin Hood:
Williams: Close Encounters of the Third Kind, suite
DR SymfoniOrkestret


En tur i biografen
Hvis der er nogen, der har forstand på filmmusik fra Hollywood, så er det aftenens dirigent John Mauceri, der til oprettede Hollywood Bowl Orchestra og til daglig er rektor for University of North Carolina School of Arts, hvis symfoniorkester han også leder.

Koncerten tager os med på en musikalsk rejse i filmens verden. Første komponist er Arnold Schönberg og hans åbningsfanfare til en Bowl Concert i Hollywood i 1945 med Leopold Stokowski som dirigent. Senere skal vi også høre hans Kammersymfoni nr. 2

Erich Korngold er også en komponist, der har leveret toner til flere film. Fanfaren fra King's Row fra 1942 er helt klassisk Hollywoodmusik og det er meget åbenlyst, at en John Williams har lyttet til fanfaren, da han skrev musikken til Star Wars. King's Row var en usædvanlig populær film med tre Oscar-nomineringer og så blev filmen den kommende guvenør og præsident Ronald Reagans bedste, mener mange. Nogle år tidligere havde Korngold skrevet musikken til den Robin Hood fra 1938 med Errol Flynn, der betragtes som den mest klassiske, selvom filmen om den gode tyv er lavet snesevis af gange. Denne gang vandt Korngold en Oscar for et af filmhistoriens største 'scores'

Husk at tage brusebad inden koncerten ...
... for man tager normalt ikke brusebad, når man har set og hørt musikken til Psycho, Alfred Hitchcocks berømte film med en grum mand og hans mor(d)somme moderkompleks. Aldrig har violiner og køkkenknive mødt hinanden bedre end i Hermanns musik fra filmen, der i aften spilles i en samlet suite. Hermanns musik er blandt de fineste i filmen og hans meritter tæller Orson Welles' Citizen Kane, en række af Hitchcocks film og så nåede han just at skabe musik til den dengang unge Martin Scorsese og hans mesterværk, Taxi Driver.

Den største filmkomponist af dem alle
...eller i hvert fald den rigeste. Det må være John Williams. I 2009 blev hans score til Harry Potter kåret som den bedste kompositionsmusik nogensinde af BBC's lyttere i målgruppen under 18. Han har været nomineret til 45 Oscar-statuetter og har vundet fem gange. Han er nok mest kendt for sin musik til Steven Spielbergs film som 'Dødens gab', 'E.T.' og 'Schindlers liste' og aftenens værk 'Nærkontakt af tredje grad', som var oscarnomineret - men måtte se sig slået af musikken til George Lucas' Star Wars skrevet af ... ja, hvem ellers: John Williams.

Hent "En aften i Hollywood"-programmet her

En aften i Hollywood - FactBox broadcast

Torsdagskoncerten sendes
direkte i P2 og genudsendes:
19. november kl. 16 (DR Klassisk)
21. november kl. 9 (DR Klassisk)
21. november kl. 13 (P2)

 

Genre:

Klassisk

Kunstner:

DR SymfoniOrkestret, John Mauceri (Dirigent)

Arrangement:

Symfoniske koncerter

Komponist:

Schönberg, Korngold, Schönberg, Herrmann, Strauss, Williams

 

 

Restauranten

Restauranten i Koncerthuset

Restauranten

Se den lækre menu og bestil bord til en hyggelig aften.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Koncerthuset > Kalender > 2010 > november

DR Koncerthuset - Ørestads Boulevard 13 - 2300 København S.

© Copyright DR 2016. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.