Dansker udleveres til domstol i Indien

En dansk mand bliver udleveret til en domstol i Indien, der vil anklage ham for nedkastning af våben. Politiet har anholdt manden.

Den 47-årige dansker Niels Holck skal udleveres til retsforfølgelse i en terrorsag i Indien.

Det fastslår Justitsministeriet efter at have forhandlet en række betingelser for udleveringen med de indiske myndigheder.

Den 47-årige Niels Holck har åbent erkendt, at han tilbage i 1995 deltog i nedkastningen af op mod fire ton våben og ammunition fra et lille tomotors propelfly over den indiske delstat Vestbengalen i 1995.

I grundlovsforhør

Han har tidligere levet under jorden for at undgå en udlevering til det indiske retssystem, men i dag blev den 47-årige familiefar anholdt og afhentet på sin bopæl af Nordsjællands Politi.

Niels Holck fremstilles lørdag i grundlovsforhør, men han står ikke til at blive varetægtsfængslet.

Justitsministeriet har blandt andet betinget sig, at Holck ikke bliver henrettet for sin rolle i sagen. Desuden skal danskeren leveres tilbage til Danmark senest tre uger efter domsafsigelsen.

Anden udlevering

Justitsministeriet har desuden stillet betingelser om, at den 47-årige dansker bliver "behandlet humant" under sit fængselsophold, frem til retssagen mod ham kan begynde. Og det skal ske med "størst mulig hurtighed", understreger Justitsministeriet.

Holck er den anden dansker, der udleveres til retsforfølgelse uden for EU. Tidligere i år vendte den første udleverede dansker, Camilla Broe, hjem fra Miami i USA, hvor sagen mod hende endte med at blive afvist.

Niels Holck's sag kort
 • Indien har siden 2002 officielt krævet den 47-årige dansker Niels Holck udleveret til strafforfølgelse.
 • Han mistænkes for at have arrangeret nedkastningen af fem ton våben fra et fly over den indiske delstat Vestbengalen. Modtagere var den religiøse sekt Ananda Marga.
 • Niels Holck flygtede i 1996 hjem til Danmark, hvor han i dag lever med sin familie.
 • De andre seks mænd i flyet er blevet dømt for sammensværgelse mod den indiske stat og er på fri fod efter at have afsonet straffe på seks og otte år.
 • Danskeren står til dødsstraf for sin forbrydelse i Indien, men de danske myndigheder har stillet en række krav for udleveringen, som den indiske regering har accepteret. Det er bl.a., at en eventuel dødsstraf ikke må fuldbyrdes.
 • På den baggrund besluttede justitsminister Lars Barfoed (K) fredag at udlevere den danske statsborger til Indien. Justitsministeriets afgørelse kan indbringes for retten.

Kilde: Ritzau

 • Print
 • Del artiklen:

  Tag dr.dk Nyheder med dig

  Du er nu tilmeldt følgende nyhedsbrev(e):

  Vis alle nyhedsbreve
  Vis alle nyhedsbreve
  • Kun breaking:
  • Alle nyheder: