Skanderborg-sagen: Herning Kommune overhørte gammel anklage

Halvandet år før opholdssted blev lukket, fik Herning Kommune besked om, at leder var anmeldt for voldtægt på et barn. Men kommunen reagerede ikke.

Skanderborg Kommune lukkede i efteråret 2010 et opholdssted på grund af mistanke mod lederen for seksuelt misbrug af børnene. Men allerede halvandet år tidligere var Herning Kommune blevet konfronteret med mistanken om seksuelt misbrug - og alligevel lod kommunen sine anbragte børn blive på stedet.

Men i Herning mener man ikke, at man har noget at fortryde.

- Når jeg ser tilbage, så har vi foretaget de vurderinger, som vi altid gør i sådan nogle sager, siger Henrik Beyer, der er direktør for Børn og Unge i Herning Kommune.

Lederen ringede selv

Herning blev ellers advaret om, at noget kunne være helt galt, allerede halvandet år før Skanderborg lukker opholdsstedet.

Ifølge et telefonnotat ringede lederen af opholdsstedet, som nu er sigtet for misbrug af flere børn, selv til Herning Kommune den 13. marts 2009 og fortalte, at han var blevet anmeldt for voldtægt af et af børnene.

Alligevel lader Herning Kommune børnene blive boende.

Andre kommuner vælger til gengæld at flytte deres børn fra opholdsstedet i Skanderborg. Heriblandt Syddjurs uden at man har mistanke om seksuelle overgreb. Kommunen kan bare ikke udføre sit tilsyn:

- Vores medarbejdere bliver vist derfra. De får ikke adgang til at tale med drengene. Derfor beslutter vi os for at køre ned og hente de to drenge - ret akut, siger familiedirektør Søren Valbak.

Kunne stadig ses med lederen

I Herning Kommune oplever man ikke, at det har været et problem at føre tilsyn.

Da Skanderborg Kommune lukker opholdsstedet i 2010, tillader Herning Kommune stadig, at den 16-årige dreng kan se den nu sigtede leder.

Herning Kommune vælger nemlig at flytte drengen i familiepleje hos en tidligere ansat på opholdsstedet, som ifølge TV-Avisens oplysninger stadig ses med lederen.

- Vi havde ingen betænkeligheder på daværende tidspunkt. Vi kunne ikke se tegn på misbrug i forhold til drengen, siger direktør for Børn og Unge, Henrik Beyer.

I dag har Herning Kommune dog sikret sig, at drengen ikke længere har kontakt med den sigtede mand.

 • Print
 • Del artiklen:

  Tag dr.dk Nyheder med dig

  Du er nu tilmeldt følgende nyhedsbrev(e):

  Vis alle nyhedsbreve
  Vis alle nyhedsbreve
  • Kun breaking:
  • Alle nyheder: