Minister: Officerers rolle skal frem i lyset

Tjenestemandssag mod fem officerer giver mulighed for at komme til bunds i sagen, mener forsvarsminister.

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) mener, at et tjenstligt forhør af fem danske topofficerer er vigtig i sagen om antallet af Irak-fanger.

Det giver mulighed for at komme til bunds i sagen, lyder det.

- Succeskriteriet er ikke, at der skal rejses en masse sager. For mig er det afgørende, at vi får sagerne udredt. At sandheden kommer frem, og at Folketinget kan stole på, at de oplysninger, som forsvaret giver til dem, er korrekte, siger Nick Hækkerup til TV2 News.

Tjenestemandssager

Meget peger ifølge flere medier i retning af, at der er en tjenestemandssag på vej mod de fem topofficerer som følge af den kontroversielle sag om antallet af krigsfanger, der var tilbageholdt af danske soldater under Irakkrigen.

Sagen handler om, hvorvidt forsvaret bevidst nedskrev antallet af irakiske fanger i danske soldaters varetægt og dermed var skyld i, at forsvarsministrene Søren Gade (V) og Gitte Lillelund Bech (V) gav fejlagtige oplysninger til Folketinget.

- Det vigtigste er at finde ud af, hvad der er op og ned i sagen: At finde ud af, hvem der skal tage ansvaret for, at der muligvis er givet forkerte oplysninger til Folketinget, og hvad omfanget af de forkerte oplysninger er, siger forsvarsministeren.

Skjule sandheden

Ifølge Politiken og Berlingske er de fem officerer mistænkt for at have medvirket til et bevidst forsøg på at føre Folketinget bag lyset i sagen.

De er mistænkt for at skjule eller have medvirket til at skjule sandheden om antallet af krigsfanger.

Blandt de fem er angiveligt generalløjtnant Poul Kiærskou, der er tidligere chef for Hærens Operative Kommando og nuværende dansk repræsentant ved Natos militærkomité, samt chefen for Flyvertaktisk Kommando, generalmajor Henrik Røboe Dam.

- Jeg kan bekræfte, at Forsvarsministeriet vil indlede et tjenstligt forhør mod fem højtstående officerer i sagen.

- Andet kan jeg ikke sige om sagen. Det er for tidligt, siger advokat Torben Koch, der repræsenterer officerernes forening, Hovedorganisationen af Officerer i Danmark, til b.dk.

/ritzau/

 • Print
 • Del artiklen:

  Tag dr.dk Nyheder med dig

  Du er nu tilmeldt følgende nyhedsbrev(e):

  Vis alle nyhedsbreve
  Vis alle nyhedsbreve
  • Kun breaking:
  • Alle nyheder: