Forsvarets efterretningstjeneste kan frit overvåge dig

Danskerne kan uden videre blive aflyttet af Forsvarets Efterretningstjeneste, FE. Oplysningerne kan uden dommerkendelse gives videre til PET.

Danskernes telefonsamtaler og kommunikation på internettet kan uden videre blive aflyttet og gemt af Forsvarets Efterretningstjeneste, FE. Og oplysningerne kan FE lovligt give videre tilPolitiets Efterretnings Tjeneste, PET, der ikke selv må overvåge borgerne uden en retskendelse. Det viser en gennemgang af forsvarsloven, som Orientering på P1 har lavet og som bekræftes af Hans Jørgen Bonnichsen, der er tidligere operativ chef i PET:

- Det er korrekt forstået. Domstolskontrollen kommer kun i det øjeblik, hvis der indledes en strafferetslig efterforskning, siger han.

Store mængder af data

Oplysningen er ny, da man hidtil har forudsat, at PET kun kunne få fat i oplysninger om danskerne, hvis der forelå en dommerkendelse. Men med forsvarslovens § 13 stk. 4 er der åbnet op for, at Forsvarets Efterretningstjeneste kan videregive oplysninger om danske statsborgere til PET uden retskendelse.

Muligheden for at indhente informationer, bliver brugt flittigt at Forsvarets Efterretningstjeneste, der overvåger og aflytter telefon- og datakommunikation i hele verden ved at nedtage informationerne fra satellitter i rummet. Og her er der mulighed for at medtage oplysninger om danske statsborgere uden først at spørge domstolene om lov. - Det er fuldstændig korrekt, at Forsvarets Efterretningstjeneste ligger udenfor retsplejelovens regulering af det, der kaldes indgriben i meddelelsesvirksomheden, siger Hans Jørgen Bonnichsen til DR.

For i følge § 13 stk. 3 i forsvarsloven, så kan Forsvarets Efterretningstjeneste medtage oplysninger om danskernes kommunikation. Og det giver efterretningstjenesten vide beføjelser, forklarer han:

- Det kan være hvis du bruger din mobiltelefon. Det kan være, hvis du bruger din internetkommunikation. Det kan være kommunikation ude i den ydre verden, som foregår mellem militære enheder via deres kommunikationssystemer. Alle mulighederne står åbne for at hente alt ned fra luften, som har betydning for Forsvarets Efterretningstjenestes virke.

 • Print
 • Del artiklen:

  Tag dr.dk Nyheder med dig

  Du er nu tilmeldt følgende nyhedsbrev(e):

  Vis alle nyhedsbreve
  Vis alle nyhedsbreve
  • Kun breaking:
  • Alle nyheder: