Terrortiltalt indrømmer - jeg har lavet TATP

En af de tiltalte i terrorsagen fra Odense indrømmede i dag i landsretten, at han har fremstillet TATP. Han konkretiserede dog ikke i hvilken forbindelse, han fremstillede det ustabile sprængstof.

En af de tiltalte i terrorsagen fra Odense indrømmede i dag i landsretten, at han har fremstillet sprængstof.

Retssagen
 • Sagen blev indledt på årsdage for anholdelserne i Vollsmose 5. september 2006.
 • Tre af de fire tiltale har siddet varetægtsfængslet siden deres anholdelse. Den sidste blev løsladt i marts i år.
 • Der er afsat i alt 35 retsdage til behandling af nævningesagen.
 • Der forventes dom d. 23. november.

Det var den formodede leder af de fire tiltalte, der går under betegnelsen MZ, der under en flere timer lang afhøring i dag indrømmede, at han og en anden af de tiltalte, kaldet AK, har eksperimenteret med at lave TATP.

Han konkretiserede dog ikke i hvilken forbindelse, han fremstillede det ustabile sprængstof. - Vi skulle fremstille krudt, sagde MZ og fastholdt, at der kun var tale om forsøg.

Aflytning af telefon og internet

Under afhøringen af MZ, som fortsætter i morgen, fremlagde anklagemyndigheden en række aflytninger af telefonsamtaler mellem ham og AK. Anklageren fremlagde også politiets internetaflytning af MZ og AK, hvoraf man kan se, hvad de har foretaget sig på nettet.

Oversatte kemiske betegnelser

MZ hævdede, at han ofte mødtes med AK for at lære ham at læse Koranen. Men ved at sammenligne tidspunkter for deres telefonsamtaler med AK's handlinger på nettet kunne anklageren dokumentere, at de i givet fald downloadede bombemanualer, mens de øvede sig i at messe koranvers. AK læste for eksempel dokumenter på nettet med titler som "Hvordan fremstiller man TATP - meget farligt" og "Fremstilling af gødningbomber og TATP", mens MZ var på besøg. MZ selv havde også bombemanualer fra internettet liggende på sin computer. Og ved retsmødet kom det frem, at han flere gange har brugt hjemmesiden Google Translate til at oversætte en række kemiske betegnelser - heriblandt saltsyre og salpetersyre - fra arabisk til engelsk.

Erkendte

Ingredienser, som ifølge Beredskabsstyrelsen kan bruges til at fremstille TATP, og som ifølge anklageren indgår i bombemanualerne. MZ har også ledt efter de kemiske produkter på Matas' og Borup Kemis hjemmesider, fremgik det af politiets internetaflytning. Den 34-årige tiltalte erkendte, at han har oversat de kemiske betegnelser på internettet. - Det er fordi, jeg kan lide at blive klogere, gentog han flere gange. Han huskede ikke, hvor han havde de konkrete betegnelser fra og nægtede, at han havde kopieret dem fra de manualer, som var downloadet på hans computer. Desuden hævdede MZ, at han længe har vidst, hvordan man fremstiller sprængstof. Han behøvede bare en ligning, sagde han.

 • Print
 • Del artiklen:

  Tag dr.dk Nyheder med dig

  Du er nu tilmeldt følgende nyhedsbrev(e):

  Vis alle nyhedsbreve
  Vis alle nyhedsbreve
  • Kun breaking:
  • Alle nyheder: