Våbensmugler anholdt med falske pas

Der dukkede pas med falske britiske identiteter op, da politiet anholdt Niels Holck på hans bopæl. De skulle have været smidt ud, men blev glemt, siger Holck.

To falske pas med britiske navne og et billede af våbensmugleren Niels Holck dukkede op, da Nordsjællands Politi i går anholdt ham og ransagede hans hjem i Hillerød.

Den 48-årige dansker har erkendt, at han tidligere i sit liv har rejst rundt i verden på falske identiteter som guldsmugler og i forbindelse med indsmugling af fire ton våben til den indiske delstat Vestbengalen.

Familiefar og direktør

Men ifølge Holck har han for længst lagt livet på lovens skyggeside bag sig, og er nu blevet familiefar og direktør i eget firma.

Derfor undrede fundet af de falske pas anklager Birgitte Bundgaard, da Niels Holck i dag blev ført for en domstol i forbindelse med Justitsministeriets beslutning om at udlevere ham til retsforfølgelse i Indien.

- Hvorfor har du stadig falske pas liggende?, ville anklageren vide.

- Det er en fejl. Jeg har bare ikke fået destrueret dem, og du må da også indrømme, at begge pas er udløbet, svarede Holck.

- Ja, de er udløbet i henholdsvis 2004 og 2008, konstaterede Birgitte Bundgaard.

Ifølge Niels Holck brugte han et af de britiske pas, da det i 1995 lykkedes ham at undslippe de indiske myndigheder i Mumbai, hvor han og hans medgerningsmænds fly blev tvunget til landing.

Internationale arrestordre

Den øvrige besætning på flyet, der havde kastet våbnene ned over Vestbengalen, blev alle anholdt og siden dømt i Indien. Men Niels Holck slap væk og rejste efter eget udsagn tilbage til Danmark på det falske pas i januar 1996.

Her har han opholdt sig siden af frygt for den internationale arrestordre Indien har fået udstedt, og ifølge ham selv har han på ingen måde haft intention om igen at bruge de falske pas.

- Det sidste jeg har planer om er at forlade Danmark. Jeg har ikke forladt landet i 14 år, fordi jeg er efterlyst gennem Interpol, sagde han i retten.

Her godtog dommeren hans løfte om ikke at flygte og lod ham blive på fri fod, mens domstolene skal afgøre, om det er i orden, at Justitsministeriet udleverer ham til Indien.

Niels Holck's sag kort
 • Indien har siden 2002 officielt krævet den 47-årige dansker Niels Holck udleveret til strafforfølgelse.
 • Han mistænkes for at have arrangeret nedkastningen af fem ton våben fra et fly over den indiske delstat Vestbengalen. Modtagere var den religiøse sekt Ananda Marga.
 • Niels Holck flygtede i 1996 hjem til Danmark, hvor han i dag lever med sin familie.
 • De andre seks mænd i flyet er blevet dømt for sammensværgelse mod den indiske stat og er på fri fod efter at have afsonet straffe på seks og otte år.
 • Danskeren står til dødsstraf for sin forbrydelse i Indien, men de danske myndigheder har stillet en række krav for udleveringen, som den indiske regering har accepteret. Det er bl.a., at en eventuel dødsstraf ikke må fuldbyrdes.
 • På den baggrund besluttede justitsminister Lars Barfoed (K) fredag at udlevere den danske statsborger til Indien. Justitsministeriets afgørelse kan indbringes for retten.

Kilde: Ritzau

 • Print
 • Del artiklen:

  Tag dr.dk Nyheder med dig

  Du er nu tilmeldt følgende nyhedsbrev(e):

  Vis alle nyhedsbreve
  Vis alle nyhedsbreve
  • Kun breaking:
  • Alle nyheder: