10 Robert-priser: Melancholia er årets danske film

To film løb med alle priserne, da der søndag aften blev uddelt Robert-priser.

Lars von Trier sagde ikke selv et pip, da hans film Melancholia igen og igen og igen høstede de fornemme Robert-statuetter søndag aften i Cirkusbygningen i København.

Hele 10 gange vandt hans dommedagsfilm den eftertragtede pris, og von Trier cementerede endnu engang, at han er en af dansk films allerstørste darlings trods naziskandalen sidste år.

Lars von Trier selv vandt for årets manuskript, årets instruktør og årets film, men han var ikke selv tilstede, så hver gang var det hans producer Meta Foldager, som gik på scenen.

- Lars har ikke noget at sige. Eller, det har han - men han vil ikke, lød meldingen fra Meta Foldager med henvisning til instruktørens selvvalgte tavshed.

De to kvindelige skuespillerpriser gik også til Melancholia. Kirsten Dunst er årets kvindelige skuespiller og hendes medspiller og søster i filmen, Charlotte Gainsbourg, er årets kvindelige birolle.

6 priser til Dirch

Aftenens anden store vinder blev Dirch, den danske storfilm om Dirch Passer og makkeren på godt og ondt, Keld Petersen. Filmen kom fra prisuddelingen med hele seks priser herunder en til Nikolaj Lie Kaas for årets hovedrolle og Lars Ranthe for årets mandlige birolle.

- Den her ville jeg virkelig gerne vinde, for den betyder noget, sagde Kaas på scenen, hvor han også sendte en særlig tak til sin medspiller, netop Lars Ranthe.

- Lars; jeg vil altid huske den produktion for noget af det varmeste, jeg har lavet, og det er takket være dig, at vi ramte den kærlighed, der også var mellem Keld og Dirch, siger Nikolaj Lie Kaas.

Begge film vandt i øvrigt et hav af tekniske priser, og det blev kun en enkelt pris, nemlig Yousee Publikumspris til Alle for en, der ellers før selve showet var topscorer med 16 nomineringer.

Årets Æres Robert

Årets Æres Robert gik til instruktøren Henning Carlsen, der blandt andet har lavet filmen "Sult" i 1966. Han modtog prisen til stående applaus.

- Jeg er fuldstændig målløs. Nu har jeg ventet i 84 år på den her Robert, og endelig kommer den. Tusind tak til akademiet. I kan fandeme tro, at jeg er glad, siger 85-årige Henning Carlsen.

  • Print
  • Del artiklen:

    Tag dr.dk Kultur med dig

    Få dagligt nyt fra DR Kultur.

    Vis alle nyhedsbreve