Kunstner sælger din nyre for dig

Kunsterne Marco Evaristti vil give fattige danskere mulighed for at sælge organer til deres syge landsmænd. 39 har allerede meldt sig til projektet.

Er du fattig - og har du en frisk nyre for meget? Det spørgsmål stiller den kontroversielle kunstner Marco Evaristti for tiden på hjemmesiden Lifeauction.dk.

Der vil han skaffe kontakten mellem donor og en køber, der netop står og mangler en nyre. Derudover vil kunstneren også sikre, at I begge kan tage på luksusrejse til Indien og under ordnede forhold få foretaget operationen.

Der er foreløbig 39 danskere, der har meldt sig til Evaristtis kunstprovokation.

Ingen grisk bagmænd

Prisen for at sælge sin nyre vil blive bestemt ved en auktion om fire uger, men mindsteprisen er 300.000 kroner. Og de penge går altså til den person, der sælger nyren. Dog vil Evaristti sikre sig, at der er penge til rejsen til Indien og psykologstøtte, hvis det er nødvendigt.

- Jeg vil have folk i Danmark til at sælge sine organer for højeste pris, i stedet for at danskere er tvunget til at tage til Indien, hvor bagmænd skummer gevinsten, siger Marco Evaristti til Kultursøndag på P1.

Vil have loven ændret

Den dansk-chilenske kunstner er i forvejen kendt for sin debatskabende kunst. Især hans udstilling med guldfisk i blendere provokerede for år tilbage. For hvis man havde lyst, kunne man bare tænde for fiskemassakren.

Denne gang tager kunstneren så en samfundsproblematik frem i lyset med sin ulovlige nyre-auktion.

- Jeg håber, at jeg kan få danskerne til at indse, at vi mangler organdonorer. Den eneste måde man kan løse den problematik på, er at få lavet loven om, siger Evaristti.

Har ventet ti år på ny nyre

42-årige Jesper Mayland er en af de danskere, der har ventet længe på en ny nyre - og han er begejstret for kunstprojektet:

- Jeg hilser alle tiltag velkommen. Kunsten kan ruske op i vores hverdag, og selv om hans projekt er på grænsen, så er det er fantastisk, hvis der sker noget. Jeg har ventet i ti år på en nyre, siger Jesper Mayland til DR Kultur.

Og det var netop patienter som Jesper Mayland, der fik Marco Evaristti til at lave hjemmesiden, hvor donorer og modtagere kan mødes.

Men auktionen på Lifeauction.dk er ulovlig, ifølge dansk lov. Men Evaristti er klar til at tage skraldet, siger han.

Det påvirker alle

Præst og tidligere medlem af det Etiske Råd Kathrine Lilleør kan dog godt sætte sig ind i Evaristtis tankegang:

- Det er en happening, han laver, og det påvirker alle. Vi kommer op af stolen, og siger, hvad er det som ikke er i orden. Vi er mange som kunne donere vores organer. Og i øvrigt er det også underligt, at de pårørende i mange tilfælde stopper organdonation.

Sundhedsminister Astrid Krag vil ikke kommentere på kunstinstallationen, oplyser hun til DR Kultur.

  • Print
  • Del artiklen:

    Tag dr.dk Kultur med dig

    Få dagligt nyt fra DR Kultur.

    Vis alle nyhedsbreve