Fra midlertidig arkitektur til internationalt vartegn

Finanskrisen har efterladt tomme industribygninger og byggegrunde. Det har sat skub i den midlertidige arkitektur, der giver glemte områder nyt liv.

Mobile swimmingpools, strandbarer lavet af europa-paller og oppustelige forsamlingshuse, som kan fyldes med luft i en baggård og bruges til generalforsamlinger. Alt sammen er eksempler på dét, man kalder 'midlertidig arkitektur'. Men nogle gange bliver de midlertidige projekter så populære, at de ender med at blive.

Tak til finanskrisen

Mange steder har finanskrisen betydet, at der i byer og bydele er fyldt med uudnyttede byggegrunde, tomme bygninger og lukkede butikker. Den midlertidige arkitektur udnytter den 'døde tid', hvor bygninger står ubrugt, og bruger arkitekturen til at lave sociale rum, der er til glæde for lokale borgere.

Fra ikoner til foranderlighed

Med midlertidig arkitektur er fokus fjernet fra de store ikoniske bygninger, der skaber vartegn i byer verden over. I stedet er arkitekturen blevet mere demokratisk og foranderlig. Ingen ved, hvordan verden ser ud i morgen, og derfor skal ting ikke nødvendigvis bygges ligeså permanent, som de er blevet igennem tiden.

Fællesskab og lavpris

Den midlertidige arkitektur har fokus på skabe møder imellem mennesker. Det handler tit om at skabe fællesskaber og dialog. Projekterne er ofte kendetegnede ved, at borgere selv tager affære og går i gang med at omforme deres byrum for en kortere bemærkning. Det er en demokratisering af byen, fordi de midlertidige projekter tit starter nedefra. Det er også én af grundene til, at midlertidig arkitektur for det meste er 'arkitektur til lavpris'. Men midlertidig arkitektur har også tit stor fokus på bæredygtighed, og derfor kommer og går den midlertidige arkitektur uden at sætte varige mærker på det område og det miljø, det indtræder i.

Eiffeltårnet, midlertidigt siden 1889

Når man taler om midertidig arkitektur, er det vigtigt at hæfte sig ved, at 'midlertidighed' kan dække over mange ting. For selvom projekter som udgangspunkt har været tænkt som midlertidige, kan de blive så populære, at de bliver til varige bygningsværker.

Det mest kendte eksempel er Eiffeltårnet i Paris, der oprindeligt blev bygget som en midlertidig bygning i forbindelse med Verdensudstillingen i 1889. Som bekendt står Eiffeltårnet endnu. Det er et lysende eksempel på, at nogle midlertidige konstruktioner får lov til at blive. Som oftest bliver midlertidig arkitektur stående væsentlig kortere tid, det kan være alt fra få dage til 10 år.

  • Print
  • Del artiklen: