preload loader
id top
Faïza Guènes 'Sidste omgang på Balto' er månedens bog i testklubben i juli og august

Faïza Guènes 'Sidste omgang på Balto' er månedens bog i Testklubben i juli og august.

 

Skrevet af: 

 

Faïza Guène: 'Sidste omgang på Balto'

Joël Morvier er indehaver af Café Balto i en gudsforladt parisisk forstad. Eller rettere han var. For nu ligger han på gulvet i sin café. Gennemhullet af talrige knivstik, nøgen og badet i en pøl af sit eget blod. Det beretter han selv ved bogens start.

Lyder det som en krimi? Det er det ikke. Godt nok er 'Sidste omgang på Balto' bygget op af en slags vidneudsagn fra forskellige kulørte personager, men historien er i virkeligheden et blik ind i et Frankrig, man ikke lige møder på ferierejsen eller i turistbrochurerne. En tur til betonforstæderne, hvor livet er gråt i gråt men sproget farverigt, fortalt af en broget skare med det til fælles, at deres liv på en eller anden måde hang sammen med Café Balto - kvarterets lunge og brækpose, for at bruge den afdøde café-ejers ord.

Skæbner fra Forstad Ørkesløs
Gennem personlige fortællinger fra caféens stamgæster og hangarounds oprulles livet i Forstad Ørkesløs. Vi møder Taniél, som af de fleste kaldes Tyrkeren, selv om han i virkeligheden er halvt armensk-halvt fransk. Taniél er droppet ud af gymnasiet. Det aner hans forældre bare ikke. Hver morgen pakker han sin rygsæk med sin PSP, tobak, rullepapir og en klump hash, og hænger ud med de andre rødder fra planen.

Hans mor Yéva, der er armensk, kalder ham til gengæld 'Det sløve læs'. Taniél ville ønske hun var ligesom de andre indvandrermødre og ikke insisterede på sin ret til at klemme sig ned i lårkorte nederdele og nedringede bluser. Og ikke snakkede så meget. "Hun har et pissehamrende stressende flow, der klæber til væggene. Hvis man får hende på besøg, får man trommehindekræft på stedet," mener han.

Og så er der alle de andre. Taniéls far, der har mistet jobbet og nærmest er vokset fast til sofaen, hvor han i overvægtig apati stener hjernedøde quiz-shows. Kæresten Magalie, en blond bimbo med hang til sms-sprog og glohed selvovervurdering. De nytilflyttede anden-g-søskende Nadia og Ali, også kaldet Marseille-banden. Taniéls autistiske lillebror Yeznig. Og ikke mindst afdøde Joël selv, der også fortæller sin del af historien.

Om forfatteren
Faïza Guène er datter af algeriske immigranter, og 'Sidste omgang på Balto' er hendes tredje roman. Hun er selv vokset op i betonforstæderne, og hendes bøger skildrer livet på bagsiden af det moderne Frankrig - immigranternes og andengenerationsindvandrernes, de arbejdsløses og fattiges hverdag og problemer. Som regel med unge i hovedrollen og i et fræsende, upoleret sprog med masser af slang.

Debutromanen 'Kiffe kiffe i morgen', som udkom da Faïza Guène var 19 år, fortæller historien om den 15-årige Doria hvis far er rejst hjem til Marokko for at finde sig en frugtbar ung kone, der kan føde ham en søn. Med den slog Faïza Guène fast, at hun var en meget anderledes stemme i fransk litteratur. Rå, kontant, samfundskritisk men med varme og kulsort humor.

Faïza Guène har også skrevet romanen 'Hvor drømmene vender' samt instrueret en række kortfilm.

 

Send eller anbefal link

Interview

Hun giver ghettoen stemme

Faïza Guène har skrevet månedens bog i Testklubben. Mød indvandrerpigen, der slet ikke troede, at sådan en som hende kunne blive forfatter.

 

Testklubbens læseplan

 
Læseklubberne - vær med i klubben

Vær med i klubben

DR Testklubben - for dig der elsker ny litteratur

Tilmeld dig Testklubben og få direkte besked om nye klubtilbud - forfattermøder, gratis lydbogspodcasts, månedens bøger, DR-indslag og særlige arrangementer

Nyhedsbrev

 
Litteratursiden debat
 
 
 
Du er her: dr.dk > Nyheder > Kultur > Læseklubber > Testklubben > Maanedens_boeger

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.