Digitalt tv: Forvirringen er total

De mange muligheder og tekniske løsninger skaber stor forvirring hos tusindvis af tv-seere her 14 dage før det nye tv-signal træder i kraft.

Forvirringen er enorm hos mange tv-seere, her et par uger før det analoge antenne-signal bliver slukket.

Samtidig med den offentlige oplysningskampagne i tv bliver seerne nemlig bombarderet med tilbud fra adskillige tv-udbydere, der tilbyder alskens kanaler på utallige måder.

- Vi har holdt nogle møder, og der har det vist sig, at usikkerheden omkring det har været ret stor, fortæller August Hansen, der er med i en lille andelsboligforening med 15 huse i Strøby på Stevns, til DR Nyheder.

Troede de var tvunget til at betale

Andelshaverne ser tv via deres egen fællesantenne, og de vil kun se de ni gratis, licens-kanalerne, det bliver muligt at se efter 31. oktober, hvor det nye, digitale tv-signal træder i kraft.

August Hansen og hans naboer ønsker derfor ikke at betale ekstra for de andre, man skal købe sig adgang til.

Men ligesom resten af befolkningen har beboerne modtaget stakkevis af reklamer og tilbud fra tv-udbydere som Viasat, Yousee, Boxer og Canal Digital. Og det gjorde kun forvirringen værre, forklarer August Hansen.

- De bombarderede os. Til sidst troede vi at vi var nødt til at vælge et af de firmaer, for at kunne se tv, siger han til DR Nyheder.

Kan nøjes med licenskanalerne

Men man kan stadig nøjes med licenskanalerne, hvis det er det, man ønsker. Det kræver blot, at August Hansen og de andre i antenneforeningen køber det rigtige udstyr til deres fællesantenne.

På kampagnekontoret hos Det Nye Tv-signal, som den offentlige kampagne hedder, forklarer talsmand Jens Christiansen, at tv-udbyderne er i deres gode ret til at reklamere så meget de vil for deres kanal-pakker.

Eksperter forstår forvirring

- Men jeg kan godt forstå, at man bliver rundforvirret af al den information, der kører, siger Jens Christiansen til DR Nyheder.

Også hos landets største leverandør af kabel-tv, Yousee, forstår de, at mange tv-seere føler sig mere vildledte end oplyste af de mange tilbud, priser og kanaler fra tv-udbyderne.

- Jeg kan godt forstå, at kunderne generelt er forvirrede. Der er så meget snak om digitalt fjernsyn og analogt sluk. Og skal man gøre noget, eller skal man ikke. Jeg ville også blive forvirret, hvis jeg var forbruger siger vicedirektør hos Yousee, Ulf Lund, til DR Nyheder

Kæmper om en halv million husstande

Tv-udbyderne kæmper især om de kunder, som i dag blot har en antenne stående i stuen, på loftet eller på taget. Det gælder cirka en halv million husstande, som nu har godt 14 dage til at reagere, hvis ikke de vil vågne op 1. november til sort skærm på deres farvefjernsyn.

Vil de modtage det digitale signal, skal de inden oktobers udgang have købt sig enten et fladskærms-tv med indbygget digital tuner eller en separat digital modtager, som kobles til det eksisterende fjernsyn.

Den forkert digitale modtager

Kun på den måde vil der fortsat være billeder i farvefjernsynet efter 1. november, men desværre er det ikke alt. Det har Sevgyl Abdulovski erfaret, selv om han var ude i god tid. For et halvt år siden købte han et nyt fladskærmsfjernsyn, så han kunne være klar, når det digitale tv-signal overtager det analoge fra 1. november.

Men så enkelt var det ikke. Fladskærmen havde godt nok en digital tuner eller modtager, som man også kalder det.

Men det var den forkerte slags modtager. Man kan nemlig få digitale modtagere til kabel-tv, paraboler og til antenne-tv. De fungerer ikke nødvendigvis til hinanden, og det var netop problemet for Sevgyl Abdulovski.

Vildledt i butikken

Han modtager sit tv-signal via kabel-tv, alligevel solgte forhandleren ham et tv med en modtager, der skal bruges, hvis man ser tv via en antenne. Fejlkøbet skete endda, selv om Sevgyl Abdulovski forklarede, at han var abonnent hos Yousee og dermed kabel-tv-kunde.

- Det var fuldstændig spild at købe det fjernsyn. Når du kommer ud i en butik, forsøger de selvfølgelig at sælge dig et fjernsyn. De siger, at der er digital tuner i den, men de fortæller bare ikke, hvad det er for en, forklarer Sevgyl Abdulovski til DR Nyheder.

Uden viden, ingen hjælp

Nu må Sevgyl så ud og købe en ny modtager i form af en separat boks. Han har overvejet at klage til butikken, men orker ikke besværet. Til gengæld advarer han andre, der er på vej ud i elektronikforretningerne.

- Hvis du ikke selv har sat dig ind tingene og ved, hvad du skal have, så får du ikke meget hjælp, siger Sevgyl Abdulovski til DR Nyheder.

 • Print
 • Del artiklen:

  Tag dr.dk Nyheder med dig

  Du er nu tilmeldt følgende nyhedsbrev(e):

  Vis alle nyhedsbreve
  Vis alle nyhedsbreve
  • Kun breaking:
  • Alle nyheder: