Ekstra afgift til folk med flere fjernsyn

Tv-udbyderne kræver betaling per fjernsyn i hjemmet. Vil både far, mor og barn se tv koster abonnementet pludselig det dobbelte.

Ønsker man at se betalings-tv via parabol eller antenne, bliver det hurtigt en meget kostbar affære, hvis man har flere fjernsyn i hjemmet.

Hver husstand har i gennemsnit 2,5 fjernsyn, og ser man, som mange gør, både tv i stuen, i køkkenet og på børneværelset, stiger den oprindelige abonnementspris til det dobbelte hos både Canal Digital, Viasat og Boxer.

- De fleste angiver prisen (for pakkerne, red.) på et enkelt fjernsyn. Så bliver man jo overrasket, hvis man har flere fjernsyn. Det er jo enormt uigennemsigtigt, siger Thomas Lemke, journalist på Forbrugermagasinet Tænk, der har gennemgået alle de store udbyderes kanalpakker og priser.

Lugten af skjulte priser

Man skulle ellers tro, at det kostede det samme at se tv på et eller tre fjernsyn i hjemmet. Canal Digital og Viasat reklamerer begge tydeligt på deres hjemmesider med, at man kan se tv i flere rum for 0 kroner ekstra om måneden.

Men de to store parabol-udbydere supplerer da også, som loven kræver, deres reklamer med en lille stjerne, der henviser til en såkaldt kortafgift, prisen på et lille chipkort i plastik, og et oprettelsesgebyr.

Og på den måde bliver 0 kroner i abonnement til en ekstraudgift på omkring 2.000 kroner om året for at se fjernsyn på tre tv-apparater.

- Og så lugter det mere af, at det er et forsøg på at skjule, hvad den reelle pris er, mener Thomas Lemke.

Viasat: Vi har enkle priser

Ifølge leverandørerne tager de ekstra penge, fordi der følger flere udgifter med, når flere fjernsyn skal modtage det eksakt samme signal. Alt efter, hvem man spørger drejer det sig om udgifter til kortet, til sendenettet, til den medfølgende boks, til kundeservice og til satellitplads.

- I virkeligheden skal vi faktisk håbe på, at kunden bliver hos os i en del år, før det kan betale sig, siger adm. direktør hos Viasat, Kim Poder, til DR Nyheder.

Han mener desuden, at Viasat har gjort det så enkelt som overhovedet muligt for kunden, selv om den samlede udgift indeholder både kortafgift, abonnement og startgebyr.

Vil have sløjfet kortafgiften

Hos Boxer, der tilbyder betalings-tv via en almindelig antenne, erkender direktør Steen Ulf Jensen, at priserne på betalings-tv er helt så overskuelige, som Kim Poder gør dem til.

Derfor ser Boxer gerne, at en samlet branche dropper den såkaldte kortafgift på 400-500 kroner, som udbyderne opkræver hvert halve år.

- Vi har foreslået det, fordi vi tror folk undgår at blive betalings-tv kunde, fordi de ikke kan gennemskue hvad det koster, fortæller Boxer-direktør Steen Ulf Jensen til DR Nyheder.

Kunder negativer over for kortgebyr

Hos landets største tv-leverandør, Yousee, der giver knap 1,2 millioner husstande tv via kabel-nettet har man for nylig droppet kortafgiften, fortæller vicedirektør, Ulf Lund.

- Vi har tidligere kørt med et kortgebyr, som vi opkrævede hvert halve år, men det modtog vi mange negative reaktioner på. Nogle kunder opfattede det som småsnyderi og uigennemskueligt, fortæller Ulf Lund til DR Nyheder.

 • Print
 • Del artiklen:

  Tag dr.dk Nyheder med dig

  Du er nu tilmeldt følgende nyhedsbrev(e):

  Vis alle nyhedsbreve
  Vis alle nyhedsbreve
  • Kun breaking:
  • Alle nyheder: