Tv-seere hjælpeløse over for udbydere

Der er ingen regler for, hvordan tv-udbyderne sammensætter prisen på deres kanalpakker. Derfor er de uigennemsigtige afgifter på ekstra tv helt lovlige.

Ønsker man som familie at se betalings-tv på flere fjernsyn i sit eget hjem, kan man ikke undgå en ekstraregning på omkring 1.000 kroner om året, hvis man ser betalings-tv via antenne eller parabol.

I flere tilfælde kommer prisen op på det dobbelte af, hvad det koster at få sendt tv-signalet ind i hjemmet til kun et fjernsyn. Men de ekstraudgifter, kan tv-seerne ikke gøre noget ved, forklarer specialkonsulent hos Forbrugerombudsmanden, Andreas Weidemann

- Selv om priserne for forbrugerne virker urimeligt høje, så er de erhvervsdrivende fritstillet til, hvordan de vil fastsætte deres priser, siger Forbrugerombudsmandens specialkonsulent til DR Nyheder.

Må binde folk længere

Den eneste regulering på området er faktisk til tv-udbydernes fordel. Modsat andre brancher har Canal Digital, Viasat, Yousee og Boxer fået lov til at binde folk 12 måneder indtil 2012. Modsat må mobilselskaberne kun holde på deres kunder i seks måneder.

Derfor er det også ekstra vigtigt, at man som tv-seer læser det med småt, før man skriver under med en tv-udbyder. Priserne er nemlig svært gennemskuelige, mener både kilder i og uden for branchen. Derfor råber forbrugerordfører Benny Engelbrecht nu vagt i gevær.

- Jeg synes branchen må til at tage sig sammen og få gjort hele prisstrukturen mere overskuelig. Det fortjener vi alle sammen. Og det ville også tjene branchen bedst, siger Benny Engelbrecht.

Ikke billigere, bare lettere

Hos Yousee bryster vicedirektør Ulf Lund sig med, at landets største leverandør af kabel-tv har ryddet op hos sig selv.

Ifølge Ulf Lund har Yousee fjernet de små stjerner og dermed det med småt, hvor de mindre behagelige pris-oplysninger normalt befinder sig. I stedet arbejder Yousee kun med en fast månedlig pris, som ifølge Ulf Lund er mere ærligt over for kunderne.

- Det er ikke, fordi det er en omkostning, der forsvinder, eller at det bliver billigere for kunderne. Men det bliver mere gennemskueligt, forklarer Yousees vicedirektør til DR Nyheder.

Ingen gode drenge i branchen

Helt så positivt ser konkurrenterne ikke på Yousee. Kabel-leverandøren opkræver nemlig fortsat boksleje og kortafgift ved nogle af selskabets abonnementer. Derfor er glorien måske ikke så krystalklar, som Yousee selv fremstiller det, mener direktør for Boxer, Steen Ulf Jensen.

- Det er jo ikke sådan, at der er nogle gode drenge i denne her branche, siger Steen Ulf Jensen til DR Nyheder.

 • Print
 • Del artiklen:

  Tag dr.dk Nyheder med dig

  Du er nu tilmeldt følgende nyhedsbrev(e):

  Vis alle nyhedsbreve
  Vis alle nyhedsbreve
  • Kun breaking:
  • Alle nyheder: