Forældet digitalt tv-udstyr storsælger

57 procent af alle solgte digitalbokse i august måned var Mpeg2-modtagere, der ikke kan vise de nye licenskanaler og er ubrugelige i 2012.

Når det nye tv-signal går i luften 1. november kan tv-seere med et Mpeg2-fjersyn eller -boks kun se DR1, DR 2 og TV 2, og de misser derfor DR's nye, licensbetalte kanaler plus alle betalingskanalerne.

Alligevel viser de seneste salgstal, at 57 procent af alle solgte digital-bokse i august i år var Mpeg2-bokse, man allerede nu ved er komplet ubrugelige i 2012. Det får tv-udbyderen Boxers adm. direktør, Steen Ulf Jensen, til at frygte, at folk ikke ved, hvilke begrænsninger en Mpeg2-boks leveres med.

- Det betyder, at rigtig mange 1. november har købt en boks, der ikke lever op til de behov, de har. De vil ikke få fuld valuta for licensen. Jeg tror absolut, at folk bliver skuffet, når de opdager, at de ikke kan tage alle kanaler, siger Steen Ulf Jensen til DR Nyheder.

Forbrugeråd: Fremtiden er Mpeg4

Vil man se alle kanaler og undgå total sort skærm i 2012 skal man have en Mpeg4-modtager i enten sit tv eller en separat boks. Har man en Mpeg2-boks indbygget i enten sit tv eller i en separat boks koblet til sit fjernsyn kan man dog glæde sig over, at man ikke får sort skærm 1. november, som de 120.000 husstande der lige nu ikke er klar til det nye tv-signal.

Ifølge økonom i Forbrugerrådet, Martin Salamon, vælger forbrugerne det begrænsede tv-valg med en Mpeg2-boks for at se, hvad fremtiden byder. Han mener, at tv-seerne er forsigtige, selv om han ikke selv er i tvivl om, hvor fremtiden er.

- Fremtiden ligger i Mpeg4 bokse. Over de næste par år vil alle ende med den bedre kvalitet og adgang til alle programmer, siger Martin Salomon til DR Nyheder.

Historisk travlhed skidt for rådgivning

Han ser umiddelbart intet galt i, at mere end halvdelen af alle solgte digitalbokse i august kan vise Mpeg2-formatet. Martin Salamon mener, at forbrugerne er godt hjulpet på vej, så længe, der er ordentlig rådgivning i butikkerne

Og vejledningen er vigtig, lyder fra både Elgiganten og Expert. Begge kæder lægger stor vægt på at informere deres kunder ordentligt, men med under 10 dage til overgangen til det nye tv-signal er butikkerne sat under pres.

- Der er vanvittig travlt i butikkerne i øjeblikket, vi bliver overstrømmet med kunder. Vi har aldrig haft så travlt som nu, siger kædedirektør for Expert, John Birkmose-Andersen, der har 20 års erfaring i branchen.

Billigste modeller trækker

Og det kan få konsekvenser for servicen. Forbrugerstyrelsen testede for nylig 141 butikker, der solgte digitale modtagere. Og her var konklusionen, at butikkerne ikke "gør sig særligt umage med at finde ud af, om kunden har brug for en modtagerboks og i givet fald hvilken, lyder det på Forbrugerstyrelsens hjemmeside.

Mange kunder går udelukkende efter den billigste modtager, forklarer Experts direktør, og derfor kan de uforvarende komme hjem med en Mpeg2-modtager, selv om de gerne ville se alle licens-kanalerne efter 1. november.

- Når der er travlt i butikkerne, så spørger vi ind til der, hvor der er tvivl. Hvis kunden siger, at han skal have den (Mpeg2-boks, red.) til 299 kroner, så kan der godt foregå en ekspedition oppe ved disken, det kan jeg ikke afvise, forklarer John Birkmose-Andersen.

Politikere burde sikre licens-tv

Hos Dansk Erhverv tvivler forbrugerpolitisk chef, Lone Rasmussen, ikke på, at de billige Mpeg2-bokse betyder meget for salget, men hun mener, at "det er værd at undersøge nærmere, om forbrugerne er informerede nok.

- Jeg kan ikke forstå, at man ikke politisk har sikret sig, at man uanset modtager kan se de licensfinansierede kanaler indtil 2012. Det er meget forvirrende, siger Lone Rasmussen til DR Nyheder.

Risikerer vildledning

Kunderne skal nemlig holde tungen lige i munden, når de køber ind til at være klar til det nye tv-signal. Forbrugerstyrelsen ønsker da også, at butikkerne i højere grad sætter fokus på kundernes behov.

- Hvis ikke kan det nemlig betyde, at kunden risikerer at købe et produkt, som vedkommende slet ikke har brug for, skriver Forbrugerstyrelsen på sin hjemmeside.

 • Print
 • Del artiklen:

  Tag dr.dk Nyheder med dig

  Du er nu tilmeldt følgende nyhedsbrev(e):

  Vis alle nyhedsbreve
  Vis alle nyhedsbreve
  • Kun breaking:
  • Alle nyheder: