DONG blokerer for grøn energi

Fjernvarmeværker vil hente billig og klimavenlig energi op af undergrunden, men blokeres af DONG, der har eneret på undergrunden.

Et grønt energiprojekt, der kan forsyne beboerne i Hjørring med stabil, billig og klimavenlig energi, blokeres af den danske, statsejede energigigant DONG Energy.

Det forbrugerejede Hjørring Varmeforsyning har opgivet at etablere et anlæg, der er baseret på geotermi - dvs. varmt vand, der hentes op i en dybde af 1,5-3 kilometer under jorden.

- Vores problem er, at DONG Energy har eneretten til undergrunden og nu kan vi ikke komme videre, siger Per Sørensen, direktør for Hjørring Varmeforsyning til DR Nyheder.

Eneretten

Samme melding kommer fra flere andre fjernvarmeværker, der gerne vil i gang med geotermi.

- DONG har eneretten, og derfor sker der ikke noget, selv om mange værker gerne vil i gang, siger Steffen Moe, formand for geotermi-erfagruppen under Dansk Fjernvarme.

DONG har siden 1983 haft eneretten på udnyttelse af den danske undergrund. Med eneretten i hånden forlanger DONG at blive partner i alle geotermi-projekter og fastsætter samtidig selv de økonomiske vilkår.

- Hvis vi får DONG med som partner, bliver anlægget for dyrt. Vi snakker om en forskel, der løber op i otte millioner kroner om året i forhold til, hvis vi selv finansierede det, siger Per Sørensen.

Helst på egen hånd

Forklaringen er, at DONG Energy på koncernplan har bestemt, at investeringer skal give et bestemt afkast - minimum seks procent. Det betyder, at projektet bliver for dyrt for Hjørring Varmeforsyning, fordi DONG populært sagt skal tjene tilpas meget på investeringen.

Hjørring Varmeforsyning vil allerhelst gennemføre projektet på egen hånd, men det tillader DONG ikke - med henvisning til eneretten.

- Det er urimeligt, for varmen i undergrunden kunne forsyne vores kunder med billig og næsten CO2-neutral energi de næste mange år, siger Per Sørensen.

Gode muligheder

Geotermi er en af de energiformer, eksperterne spår en gylden fremtid. 75 grader varmt vand pumpes op fra 2,5 km dybde; vandet udvindes til forbrugerne og pumpes retur til undergrunden - nu bare med en temperatur på 17 grader.

Ifølge eksperterne er der særligt gode muligheder for at udvinde geotermi i København, Brønderslev, Hillerød, Holbæk, Kalundborg, Kerteminde, Nyborg - og Hjørring.

Men mens Tyskland er i gang med at opføre 200 geotermiske anlæg og mange andre lande, for eksempel USA, også arbejder på højtryk, er der kun tre forsøgsanlæg i Danmark. Og da DONG's eneret først udløber i 2013 frygter Dansk Fjervarme - brancheforeningen for alle Danmarks fjernvarmeværker - at geotermi ligger brak indtil da.

- DONG Energy har rettighederne til undergrunden, og derfor kan vi simpelt hen ikke komme videre, siger Steffen Moe.

Vil ikke bindes på hænder og fødder

Ud over den dyre finansiering kræver DONG også, at fjernvarmeværker i Hjørring skal forpligte sig til at bygge geotermianlægget, allerede før de seismiske undersøgelser er gået i gang.

- Vi vil gerne i gang, men vil ikke bindes på hænder og fødder. I stedet så vi gerne en form for statslig garantiordning, for der er tale om en stor investering - og så kunne DONG være med i projektet som rådgiver, siger Per Sørensen.

Stopklodsen

Venstre-politikeren Karsten Lauritzen betegner det som urimeligt, at DONG blokerer for projektet i Hjørring. Han vil nu rejse sagen politisk.

- Det er tankevækkende, at geotermi stormer frem i andre lande, mens der ikke sker noget i Danmark. Mit indtryk er, at det er DONG, der er stopklodsen, siger han til DR Nyheder.

Karsten Lauritzen mener, at staten bør overveje at fratage DONG eneretten til den danske undergrund, når eneretten udløber i 2013.

- Hvis DONG ikke går fra at være modspiller til medspiller, bør vi se på politisk, hvad der skal ske med koncessionen, siger han.

Opfordring til dialog

Klima og energiminister Lykke Friis beder parterne gå i forhandling igen.

- Det er DONG, der har rettighederne, og det skal man naturligvis respektere. Men Danmark har brug for al den jordvarme, vi overhovedet har, så vi på sigt kan blive uafhængige af fossile brændsler, så jeg vil godt opfordre parterne til at indgå en konstruktiv dialog om sagen, siger Lykke Friis til DR Nyheder.

DONG Energy ønsker ikke at kommentere den konkrete sag over for DR Nyheder.

"Vi vil meget gerne samarbejde med Hjørring varmeforsyning og er parate til at genoptage forhandlingerne, men vi ønsker ikke at forhandle i medierne", hedder det i en skriftlig kommentar fra DONG Energys presseafdeling.

Se indslaget i TV Avisen klokken 21

 • Print
 • Del artiklen:

  Tag dr.dk Nyheder med dig

  Du er nu tilmeldt følgende nyhedsbrev(e):

  Vis alle nyhedsbreve
  Vis alle nyhedsbreve
  • Kun breaking:
  • Alle nyheder: