preload loader
stress, depression, nedtur, træt, udkørt, deprimeret, lmslms

© stock.xchng

 

Skrevet af: 

 

Lær at undgå stress

21. jan. 2009 10.33 Jobliv Opdat.: 21. jan. 2009 10.38

Mere end halvdelen af arbejdsstyrken har aldrig eller kun i begrænset omfang oplevet stress. Derfor er den nærliggende tanke, at de mennesker, der får stress har noget at lære. Det er hovedessensen af en artikel som coach og facilitator, Mogens Mikkelsen, skriver i www.lederne.dk.

Stress afhængig af tankerne
Der findes ikke virksomheder, hvor alle medarbejdere er stressede. Mogens Mikkelsen har både mødt mennesker, der på trods af meget stressende arbejdssituationer, ikke rammes af stress, og mennesker, der var vildt stressede uden påviselig grund. Han mener derfor, at den entydige forklaring på stress er, at den opstår i tankerne hos den stressede person. 

Hvad er det modsatte af stress?
Når klienter opsøger Mogens Mikkelsen med stress, spørger han dem, hvad de vil have i stedet for stress. Spørgsmålet overrumpler mange, og de svarer, at de vil have "ikke stress". Men det er en dårlig målsætning, påpeger Mogens Mikkelsen. Han mener, at man er nødt til at definere en målsætning for i hvilken retning, man vil udvikle sig for at undgå stress.

Stress er et behov for at lære
Mens symptomerne på stress er ens hos de stressede personer, er årsagerne til stress individuelle, det er løsningerne derfor også. Den stressede person skal simpelthen lære, hvad han eller hun vil have i stedet for stress.

Vendepunktet i kampen mod stressen
Personer, der er så hårdt ramt af stress, at de er sendt hjem som syge, begynder for alvor at vinde kampen mod stressen, når de ændrer syn på den stressede periode. Perioden skal ikke opfattes som en fiasko eller et nederlag, men som et læringsforløb. Stressperioden skal simpelthen opleves som en ufrivillig pause, hvor den ramte person skal lære noget, der skal gøre ham eller hende til en endnu bedre udgave af sig selv.

lederens rolle
Hver tredje leder ved ikke ret meget om stress og dermed heller intet om, hvordan medarbejdernes stress skal håndteres. Den primære ledelsesopgave i forbindelse med stressede medarbejdere er ifølge Mogens Mikkelsen at hjælpe medarbejderen med at sortere i hvilke opgaver, det er realistisk at nå. Medarbejderne må nemlig ikke stille urealistiske krav til sig selv.

Ultimative antistress-midler
Et af de mest ultimative midler mod stress er at gøre en ting ad gangen. Derudover er det vigtigt også at acceptere, at man ikke kan udføre andre arbejdsopgaver samtidigt. Men mange har en del at lære, før de kan løse en opgave ad gangen med sindsro, påpeger Mogens Mikkelsen. Hvornår en en opgave eksempelvis løst helt færdig, og hvornår er noget godt nok?

Lær af dem, der ikke har stress
De medarbejdere, der ikke får stress har forskellige individuelle strategier for at undgå det. Medarbejdere med tendens til stress skal opsøge andre medarbejdere, der udfører lignende opgaver uden at få stress, og få dem til at forklare, hvad de gør for at undgå stressen.

Læringspolitik, ikke stresspolitik
Isoleret set er der intet - bortset fra fysiske farer - som i sig selv er stressende, det er tankerne omkring det, der skaber stressen. Vi har brug for at lære at tænke tanker, der gør det muligt at have travlt uden at blivet stresset. Derfor burde det, vi nu kalder stresspolitik, hedde læringspolitik, mener Mogens Mikkelsen. 

 

Send eller anbefal link

 

Menneskelignende robotter hitter på konference i Madrid

Menneskelignende robotter hitter på konference i Madrid

Robotten iCub er én ud af mange menneskelignende robotter på konferencen IEEE-RAS International.

 
Rapport: Nyheder fylder forbavsende lidt på de sociale medier

Rapport: Nyheder fylder forbavsende lidt på de sociale medier

De danske mediehuse lancerer den ene sociale medie-strategi efter den anden. Men nyheder fylder forbløffende lidt på steder som Facebook, Twitter og YouTube, viser ny undersøgelse.

 
Seruminstitut: Database indsamler ulovligt oplysninger om patienter

Seruminstitut: Database indsamler ulovligt oplysninger om patienter

Omstridt patient-database har aldrig fået tilladelse af Statens Serum Institut. Det viser et udkast til den udredning

 
Nokia-udbrydere melder klar med rebelsk tablet

Nokia-udbrydere melder klar med rebelsk tablet

I halen af Nokias lancering en tablet under eget navn igår, lancerer Nokia-udbryderne hos Jolla nu også en uafhængig iPad-konkurrent, der henter kapital i rekordfart.

 
Dansk opfindelse med laserlys kan spore farlige insekter

Dansk opfindelse med laserlys kan spore farlige insekter

Insekter kan sprede sygdomme og ødelægge afgrøder. Ny metode vil gøre det lettere at opspore og dermed bekæmpe insekter.

 
Terrorbevægelse nærmer sig EU-lande: Tager havneby i Libyen

Terrorbevægelse nærmer sig EU-lande: Tager havneby i Libyen

Det er kun 300 kilometers Middelhav, der adskiller EU-lande fra terrororganisationen Islamisk Stat, hvis sorte flag vejer over den libyske havneby Derna.

 
Fint forsøg, men den go'e gamle neorealisme bliver ikke genoplivet i denne omgang

Fint forsøg, men den go'e gamle neorealisme bliver ikke genoplivet i denne omgang

De sociale klasser i nutidens Italien støder sammen i thrillerdramaet 'Human Capital'.

 
VIDEO Se hele interviewet med 'Ahmed', der vil kæmpe for et kalifat

VIDEO Se hele interviewet med 'Ahmed', der vil kæmpe for et kalifat

Flere end 100 personer er indtil nu draget til Irak og Syrien fra Danmark for at kæmpe. Mange af dem for terrorbevægelsen Islamisk Stat. Andre vil blot kæmpe for et muslimsk kalifat.

 
Pensionsselskab hiver OW Bunkers ledelse i retten

Pensionsselskab hiver OW Bunkers ledelse i retten

PensionDanmark mener ikke, at konkursramte OW Bunker har levet op til reglerne for børsnoterede virksomheder.

 
Pittelkow angriber Jyllands-Posten: Den Korte Avis vil aldrig synke så lavt

Pittelkow angriber Jyllands-Posten: Den Korte Avis vil aldrig synke så lavt

Den Korte Avis med Ralf Pittelkow og Karen Jespersen i spidsen har fået massiv kritik for sin journalistik. Efter flere ugers stilhed svarer Pittelkow igen og kalder mediernes kritik for venstredrejet journalistik.

 

Seneste nyheder

 
 

Vi Følger

 
 

Seneste Forbrugertesten

 
 

Seneste Kontant

 
 

 
 
 
Du er her: dr.dk > Nyheder > Penge > Jobliv

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.