preload loader
stress, depression, nedtur, træt, udkørt, deprimeret, lmslms

© stock.xchng

 

Skrevet af: 

 

Lær at undgå stress

21. jan. 2009 10.33 Jobliv Opdat.: 21. jan. 2009 10.38

Mere end halvdelen af arbejdsstyrken har aldrig eller kun i begrænset omfang oplevet stress. Derfor er den nærliggende tanke, at de mennesker, der får stress har noget at lære. Det er hovedessensen af en artikel som coach og facilitator, Mogens Mikkelsen, skriver i www.lederne.dk.

Stress afhængig af tankerne
Der findes ikke virksomheder, hvor alle medarbejdere er stressede. Mogens Mikkelsen har både mødt mennesker, der på trods af meget stressende arbejdssituationer, ikke rammes af stress, og mennesker, der var vildt stressede uden påviselig grund. Han mener derfor, at den entydige forklaring på stress er, at den opstår i tankerne hos den stressede person. 

Hvad er det modsatte af stress?
Når klienter opsøger Mogens Mikkelsen med stress, spørger han dem, hvad de vil have i stedet for stress. Spørgsmålet overrumpler mange, og de svarer, at de vil have "ikke stress". Men det er en dårlig målsætning, påpeger Mogens Mikkelsen. Han mener, at man er nødt til at definere en målsætning for i hvilken retning, man vil udvikle sig for at undgå stress.

Stress er et behov for at lære
Mens symptomerne på stress er ens hos de stressede personer, er årsagerne til stress individuelle, det er løsningerne derfor også. Den stressede person skal simpelthen lære, hvad han eller hun vil have i stedet for stress.

Vendepunktet i kampen mod stressen
Personer, der er så hårdt ramt af stress, at de er sendt hjem som syge, begynder for alvor at vinde kampen mod stressen, når de ændrer syn på den stressede periode. Perioden skal ikke opfattes som en fiasko eller et nederlag, men som et læringsforløb. Stressperioden skal simpelthen opleves som en ufrivillig pause, hvor den ramte person skal lære noget, der skal gøre ham eller hende til en endnu bedre udgave af sig selv.

lederens rolle
Hver tredje leder ved ikke ret meget om stress og dermed heller intet om, hvordan medarbejdernes stress skal håndteres. Den primære ledelsesopgave i forbindelse med stressede medarbejdere er ifølge Mogens Mikkelsen at hjælpe medarbejderen med at sortere i hvilke opgaver, det er realistisk at nå. Medarbejderne må nemlig ikke stille urealistiske krav til sig selv.

Ultimative antistress-midler
Et af de mest ultimative midler mod stress er at gøre en ting ad gangen. Derudover er det vigtigt også at acceptere, at man ikke kan udføre andre arbejdsopgaver samtidigt. Men mange har en del at lære, før de kan løse en opgave ad gangen med sindsro, påpeger Mogens Mikkelsen. Hvornår en en opgave eksempelvis løst helt færdig, og hvornår er noget godt nok?

Lær af dem, der ikke har stress
De medarbejdere, der ikke får stress har forskellige individuelle strategier for at undgå det. Medarbejdere med tendens til stress skal opsøge andre medarbejdere, der udfører lignende opgaver uden at få stress, og få dem til at forklare, hvad de gør for at undgå stressen.

Læringspolitik, ikke stresspolitik
Isoleret set er der intet - bortset fra fysiske farer - som i sig selv er stressende, det er tankerne omkring det, der skaber stressen. Vi har brug for at lære at tænke tanker, der gør det muligt at have travlt uden at blivet stresset. Derfor burde det, vi nu kalder stresspolitik, hedde læringspolitik, mener Mogens Mikkelsen. 

 

Send eller anbefal link

 

'Bizart' og 'upassende': Medier raser over Ferguson-advokats pressemøde

'Bizart' og 'upassende': Medier raser over Ferguson-advokats pressemøde

Netmedier retter skarp kritik mod advokaten, der annoncerede, at Ferguson-betjent skulle frifindes.

 
Otte bortførte soldater befriet i aktion i Yemen

Otte bortførte soldater befriet i aktion i Yemen

Yemenitiske soldater har befriet otte soldater under en aktion på en luftbase. Blandt de bortførte er en amerikansk soldat.

 
Falske euro- og 500-kronesedler i omløb på Fyn

Falske euro- og 500-kronesedler i omløb på Fyn

Falske 100-eurosedler og 500-kronesedler er i omløb på Fyn, advarer politiet, som ikke har anholdt mistænkte.

 
EU-observatører kalder valget i Tunesien for fair

EU-observatører kalder valget i Tunesien for fair

Der er meldinger om små ureglementerede hændelser under det tunesiske præsidentvagt, som får blåt stempel.

 
Orkesterformand: Vi er spændte, selvfølgelig er vi det

Orkesterformand: Vi er spændte, selvfølgelig er vi det

DR Underholdningsorkestret håber på fornuftig løsning, efter medieordførere mødes med kulturministeren i dag. Selv hvis det skal vente til nytår, siger formand.

 
Kairo: Mange dræbt efter at bygning kollapsede

Kairo: Mange dræbt efter at bygning kollapsede

Der er forskellige forklaringer på ulykke i Kairo, hvor 13 meldes dræbt og mindst syv kvæstet efter at en bygning kollapsede.

 
Dorte-drabet: Kommune overhørte egne specialister

Dorte-drabet: Kommune overhørte egne specialister

Kommune tilsidesatte egne specialister, da de tvangsflyttede multihandicappet kvinde, som halvandet år efter blev dræbt af sin mor.

 
Sjov lille sky på tur på himlen

Sjov lille sky på tur på himlen

Det ses af og til, men er ikke almindeligt med en lille hvid sky i et hul i et mere gråt skydække.

 
Unge fra ghettoområder vælger job og uddannelse i stedet for bander

Unge fra ghettoområder vælger job og uddannelse i stedet for bander

Unge fra ghettoområder strømmer til uddannelse og job. Det skyldes en blanding af pisk og gulerod fra kommunerne.

 
Kommentatorer: Orkesterløsning vil trække ud

Kommentatorer: Orkesterløsning vil trække ud

Dagens møde mellem medieordførerne og Marianne Jelved vil sandsynligvis ikke føre til nogen løsning i sagen om Underholdningsorkestret.

 

Seneste nyheder

 
 

Vi Følger

 
 

Prioriterede Penge

 
 

Seneste Forbrugertesten

 
 

Seneste Kontant

 
 

 
 
 
Du er her: dr.dk > Nyheder > Penge > Jobliv

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.