preload loader
stress, depression, nedtur, træt, udkørt, deprimeret, lmslms

© stock.xchng

 

Skrevet af: 

 

Lær at undgå stress

21. jan. 2009 10.33 Jobliv Opdat.: 21. jan. 2009 10.38

Mere end halvdelen af arbejdsstyrken har aldrig eller kun i begrænset omfang oplevet stress. Derfor er den nærliggende tanke, at de mennesker, der får stress har noget at lære. Det er hovedessensen af en artikel som coach og facilitator, Mogens Mikkelsen, skriver i www.lederne.dk.

Stress afhængig af tankerne
Der findes ikke virksomheder, hvor alle medarbejdere er stressede. Mogens Mikkelsen har både mødt mennesker, der på trods af meget stressende arbejdssituationer, ikke rammes af stress, og mennesker, der var vildt stressede uden påviselig grund. Han mener derfor, at den entydige forklaring på stress er, at den opstår i tankerne hos den stressede person. 

Hvad er det modsatte af stress?
Når klienter opsøger Mogens Mikkelsen med stress, spørger han dem, hvad de vil have i stedet for stress. Spørgsmålet overrumpler mange, og de svarer, at de vil have "ikke stress". Men det er en dårlig målsætning, påpeger Mogens Mikkelsen. Han mener, at man er nødt til at definere en målsætning for i hvilken retning, man vil udvikle sig for at undgå stress.

Stress er et behov for at lære
Mens symptomerne på stress er ens hos de stressede personer, er årsagerne til stress individuelle, det er løsningerne derfor også. Den stressede person skal simpelthen lære, hvad han eller hun vil have i stedet for stress.

Vendepunktet i kampen mod stressen
Personer, der er så hårdt ramt af stress, at de er sendt hjem som syge, begynder for alvor at vinde kampen mod stressen, når de ændrer syn på den stressede periode. Perioden skal ikke opfattes som en fiasko eller et nederlag, men som et læringsforløb. Stressperioden skal simpelthen opleves som en ufrivillig pause, hvor den ramte person skal lære noget, der skal gøre ham eller hende til en endnu bedre udgave af sig selv.

lederens rolle
Hver tredje leder ved ikke ret meget om stress og dermed heller intet om, hvordan medarbejdernes stress skal håndteres. Den primære ledelsesopgave i forbindelse med stressede medarbejdere er ifølge Mogens Mikkelsen at hjælpe medarbejderen med at sortere i hvilke opgaver, det er realistisk at nå. Medarbejderne må nemlig ikke stille urealistiske krav til sig selv.

Ultimative antistress-midler
Et af de mest ultimative midler mod stress er at gøre en ting ad gangen. Derudover er det vigtigt også at acceptere, at man ikke kan udføre andre arbejdsopgaver samtidigt. Men mange har en del at lære, før de kan løse en opgave ad gangen med sindsro, påpeger Mogens Mikkelsen. Hvornår en en opgave eksempelvis løst helt færdig, og hvornår er noget godt nok?

Lær af dem, der ikke har stress
De medarbejdere, der ikke får stress har forskellige individuelle strategier for at undgå det. Medarbejdere med tendens til stress skal opsøge andre medarbejdere, der udfører lignende opgaver uden at få stress, og få dem til at forklare, hvad de gør for at undgå stressen.

Læringspolitik, ikke stresspolitik
Isoleret set er der intet - bortset fra fysiske farer - som i sig selv er stressende, det er tankerne omkring det, der skaber stressen. Vi har brug for at lære at tænke tanker, der gør det muligt at have travlt uden at blivet stresset. Derfor burde det, vi nu kalder stresspolitik, hedde læringspolitik, mener Mogens Mikkelsen. 

 

Send eller anbefal link

 

237 reddere er ansat: Bios er halvt i mål

237 reddere er ansat: Bios er halvt i mål

Selskabet er godt halvvejes i mål med ansættelserne, og direktøren er fortsat fortrøstningsfuld. Bios når 500 reddere inden 1. september.

 
Lokalpolitiker: Manglende kystsikring kan koste liv

Lokalpolitiker: Manglende kystsikring kan koste liv

Digerne i Vadehavet bør forstærkes. Ellers kan det gå grueligt galt, næste gang en stormflod rammer Vestkysten.

 
VIDEO Se, en råbuk! Børn på jagt lærer hvor maden kommer fra

VIDEO Se, en råbuk! Børn på jagt lærer hvor maden kommer fra

Danmarks Jægerforening har sat sig for at lære børn, hvor den mad, som far og mor henter i supermarkedet, egentlig kommer fra.

 
Syrien: Børn dræbt i luftangreb - USA erkender første civile tab

Syrien: Børn dræbt i luftangreb - USA erkender første civile tab

For første gang erkender USA, at flyangreb mod militante islamister har betydet civile tab i Syrien.

 
Skat vil undersøge de billige boliglån til bankansatte

Skat vil undersøge de billige boliglån til bankansatte

Skat vil se på, om det er skattepligtigt, når medarbejdere i finansverdenen får billige realkreditlån.

 
SE LISTEN Startrækkefølgen som kan afgøre Eurovision

SE LISTEN Startrækkefølgen som kan afgøre Eurovision

Slovenien åbner showet, og Italien lukker det, når vinderen lørdag skal findes i Det Internationale Melodi Grand Prix. Og den rækkefølge er vigtig i en finale, hvor marginalerne tæller.

 
Duksetal fra skat uden sort arbejde

Duksetal fra skat uden sort arbejde

En ny undersøgelse fra Skat viser, at 300 mia. kr. strømmer ned i kassen uden problemer, mens der blot er fejl eller snyd for en mia. Men de tal passer ikke, siger skatteadvokat.

 
DIN ERFARING Kan man fjerne den sociale arv?

DIN ERFARING Kan man fjerne den sociale arv?

Kan samfundet fjerne den sociale arv, eller skal vi acceptere, at den altid vil være der, uanset hvor mange penge vi poster i vores vuggestuer og børnehaver? Del dine erfaringer her.

 
Hver femte skoletime er med en lærer uden linjefagsniveau

Hver femte skoletime er med en lærer uden linjefagsniveau

Især i fagene kristendom og natur/teknik bliver elever i folkeskolen undervist af en lærer, der ikke har fagene som linjefag.

 
Fiskere beder minister om hjælp til at regulere skarven

Fiskere beder minister om hjælp til at regulere skarven

Sportsfiskerne vil have miljøministerens hjælp til at redde laksene fra skarven i Danmarks største å-system.

 

Seneste nyheder

 
 

Vi Følger

 
 

Prioriterede Penge

 
 

Seneste Forbrugertesten

 
 

 
 
 
Du er her: dr.dk > Nyheder > Penge > Jobliv

© Copyright DR 2015. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.