preload loader
stress, depression, nedtur, træt, udkørt, deprimeret, lmslms

© stock.xchng

 

Skrevet af: 

 

Lær at undgå stress

21. jan. 2009 10.33 Jobliv Opdat.: 21. jan. 2009 10.38

Mere end halvdelen af arbejdsstyrken har aldrig eller kun i begrænset omfang oplevet stress. Derfor er den nærliggende tanke, at de mennesker, der får stress har noget at lære. Det er hovedessensen af en artikel som coach og facilitator, Mogens Mikkelsen, skriver i www.lederne.dk.

Stress afhængig af tankerne
Der findes ikke virksomheder, hvor alle medarbejdere er stressede. Mogens Mikkelsen har både mødt mennesker, der på trods af meget stressende arbejdssituationer, ikke rammes af stress, og mennesker, der var vildt stressede uden påviselig grund. Han mener derfor, at den entydige forklaring på stress er, at den opstår i tankerne hos den stressede person. 

Hvad er det modsatte af stress?
Når klienter opsøger Mogens Mikkelsen med stress, spørger han dem, hvad de vil have i stedet for stress. Spørgsmålet overrumpler mange, og de svarer, at de vil have "ikke stress". Men det er en dårlig målsætning, påpeger Mogens Mikkelsen. Han mener, at man er nødt til at definere en målsætning for i hvilken retning, man vil udvikle sig for at undgå stress.

Stress er et behov for at lære
Mens symptomerne på stress er ens hos de stressede personer, er årsagerne til stress individuelle, det er løsningerne derfor også. Den stressede person skal simpelthen lære, hvad han eller hun vil have i stedet for stress.

Vendepunktet i kampen mod stressen
Personer, der er så hårdt ramt af stress, at de er sendt hjem som syge, begynder for alvor at vinde kampen mod stressen, når de ændrer syn på den stressede periode. Perioden skal ikke opfattes som en fiasko eller et nederlag, men som et læringsforløb. Stressperioden skal simpelthen opleves som en ufrivillig pause, hvor den ramte person skal lære noget, der skal gøre ham eller hende til en endnu bedre udgave af sig selv.

lederens rolle
Hver tredje leder ved ikke ret meget om stress og dermed heller intet om, hvordan medarbejdernes stress skal håndteres. Den primære ledelsesopgave i forbindelse med stressede medarbejdere er ifølge Mogens Mikkelsen at hjælpe medarbejderen med at sortere i hvilke opgaver, det er realistisk at nå. Medarbejderne må nemlig ikke stille urealistiske krav til sig selv.

Ultimative antistress-midler
Et af de mest ultimative midler mod stress er at gøre en ting ad gangen. Derudover er det vigtigt også at acceptere, at man ikke kan udføre andre arbejdsopgaver samtidigt. Men mange har en del at lære, før de kan løse en opgave ad gangen med sindsro, påpeger Mogens Mikkelsen. Hvornår en en opgave eksempelvis løst helt færdig, og hvornår er noget godt nok?

Lær af dem, der ikke har stress
De medarbejdere, der ikke får stress har forskellige individuelle strategier for at undgå det. Medarbejdere med tendens til stress skal opsøge andre medarbejdere, der udfører lignende opgaver uden at få stress, og få dem til at forklare, hvad de gør for at undgå stressen.

Læringspolitik, ikke stresspolitik
Isoleret set er der intet - bortset fra fysiske farer - som i sig selv er stressende, det er tankerne omkring det, der skaber stressen. Vi har brug for at lære at tænke tanker, der gør det muligt at have travlt uden at blivet stresset. Derfor burde det, vi nu kalder stresspolitik, hedde læringspolitik, mener Mogens Mikkelsen. 

 

Send eller anbefal link

 

Syrien åbner for internationalt samarbejde mod berygtede jihadister

Syrien åbner for internationalt samarbejde mod berygtede jihadister

Det syriske styre er parat til at arbejde sammen med USA og Storbritannien i kampen mod IS.

 
SIND kræver bedre oplysning til elektrochok-patienter

SIND kræver bedre oplysning til elektrochok-patienter

Elektrochok bruges hvert år på 1.700 svært depressive patienter og kan for nogle få have alvorlige følger for hukommelsen. Derfor skal der informeres bedre, mener SIND.

 
Apps: Facebook er fortsat kongen

Apps: Facebook er fortsat kongen

Der er ingen spil blandt de mest brugte apps i USA - men Google er storproducent, og Facebook mest populær viser ny analyse. Se de 25 mest brugte apps her.

 
20 år med 'Kender du typen?': Sådan har danskernes hjem ændret sig

20 år med 'Kender du typen?': Sådan har danskernes hjem ændret sig

I de seneste 20 år har vi været igennem både storforbrug og kæmpe krise. Det kan ses på danskernes indretning, siger livsstilseksperter.

 
Skolelederforening er bekymret over børns besøg i svinestalde

Skolelederforening er bekymret over børns besøg i svinestalde

Skoleledere er utrygge ved at sende skoleklasser på besøg i svinestalde, hvor der er konstateret den farlige svinebakterie MRSA.

 
Sommerens sidste uge bliver mest tør og solrig

Sommerens sidste uge bliver mest tør og solrig

Regnen er på retur i ugens midterste dage og giver temperaturer over 20 grader og solskin.

 
Da Frankrig var på randen af endnu en revolution

Da Frankrig var på randen af endnu en revolution

I dag er det 70 år siden, Paris blev befriet. Allerede dagen efter vågnede landet op til gevaldige tømmermænd, fortæller krigshistoriker.

 
Luftforureningen ved DHL-stafet løber løbsk

Luftforureningen ved DHL-stafet løber løbsk

Måling viser 10 gange flere partikler i luften ved stafetløb i København end på trafikeret gade tæt på.

 
Bombealarm afblæst i Odense

Bombealarm afblæst i Odense

Bombehundene er færdige med deres undersøgelse af jobcenter i Odense centrum. Afspærring ophæves snart, oplyser politiet.

 
LIVE Tusindvis deltager i begravelsen af dræbt teenager i USA

LIVE Tusindvis deltager i begravelsen af dræbt teenager i USA

I eftermiddag begraves den sorte teenager Michael Brown, der blev skudt og dræbt af en hvid politimand den 9. august, selv om han var ubevæbnet.

 

Seneste nyheder

 
 

Vi Følger

 
 

Seneste Forbrugertesten

 
 

Seneste Kontant

 
 

 
 
 
Du er her: dr.dk > Nyheder > Penge > Jobliv

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.