preload loader
stress, depression, nedtur, træt, udkørt, deprimeret, lmslms

© stock.xchng

 

Skrevet af: 

 

Lær at undgå stress

21. jan. 2009 10.33 Jobliv Opdat.: 21. jan. 2009 10.38

Mere end halvdelen af arbejdsstyrken har aldrig eller kun i begrænset omfang oplevet stress. Derfor er den nærliggende tanke, at de mennesker, der får stress har noget at lære. Det er hovedessensen af en artikel som coach og facilitator, Mogens Mikkelsen, skriver i www.lederne.dk.

Stress afhængig af tankerne
Der findes ikke virksomheder, hvor alle medarbejdere er stressede. Mogens Mikkelsen har både mødt mennesker, der på trods af meget stressende arbejdssituationer, ikke rammes af stress, og mennesker, der var vildt stressede uden påviselig grund. Han mener derfor, at den entydige forklaring på stress er, at den opstår i tankerne hos den stressede person. 

Hvad er det modsatte af stress?
Når klienter opsøger Mogens Mikkelsen med stress, spørger han dem, hvad de vil have i stedet for stress. Spørgsmålet overrumpler mange, og de svarer, at de vil have "ikke stress". Men det er en dårlig målsætning, påpeger Mogens Mikkelsen. Han mener, at man er nødt til at definere en målsætning for i hvilken retning, man vil udvikle sig for at undgå stress.

Stress er et behov for at lære
Mens symptomerne på stress er ens hos de stressede personer, er årsagerne til stress individuelle, det er løsningerne derfor også. Den stressede person skal simpelthen lære, hvad han eller hun vil have i stedet for stress.

Vendepunktet i kampen mod stressen
Personer, der er så hårdt ramt af stress, at de er sendt hjem som syge, begynder for alvor at vinde kampen mod stressen, når de ændrer syn på den stressede periode. Perioden skal ikke opfattes som en fiasko eller et nederlag, men som et læringsforløb. Stressperioden skal simpelthen opleves som en ufrivillig pause, hvor den ramte person skal lære noget, der skal gøre ham eller hende til en endnu bedre udgave af sig selv.

lederens rolle
Hver tredje leder ved ikke ret meget om stress og dermed heller intet om, hvordan medarbejdernes stress skal håndteres. Den primære ledelsesopgave i forbindelse med stressede medarbejdere er ifølge Mogens Mikkelsen at hjælpe medarbejderen med at sortere i hvilke opgaver, det er realistisk at nå. Medarbejderne må nemlig ikke stille urealistiske krav til sig selv.

Ultimative antistress-midler
Et af de mest ultimative midler mod stress er at gøre en ting ad gangen. Derudover er det vigtigt også at acceptere, at man ikke kan udføre andre arbejdsopgaver samtidigt. Men mange har en del at lære, før de kan løse en opgave ad gangen med sindsro, påpeger Mogens Mikkelsen. Hvornår en en opgave eksempelvis løst helt færdig, og hvornår er noget godt nok?

Lær af dem, der ikke har stress
De medarbejdere, der ikke får stress har forskellige individuelle strategier for at undgå det. Medarbejdere med tendens til stress skal opsøge andre medarbejdere, der udfører lignende opgaver uden at få stress, og få dem til at forklare, hvad de gør for at undgå stressen.

Læringspolitik, ikke stresspolitik
Isoleret set er der intet - bortset fra fysiske farer - som i sig selv er stressende, det er tankerne omkring det, der skaber stressen. Vi har brug for at lære at tænke tanker, der gør det muligt at have travlt uden at blivet stresset. Derfor burde det, vi nu kalder stresspolitik, hedde læringspolitik, mener Mogens Mikkelsen. 

 

Send eller anbefal link

 

Kampen mod koala-klamydia er måske vundet

Kampen mod koala-klamydia er måske vundet

Klamydia er et kæmpe problem for koalabjørne, men forskere mener nu at have fundet frem til en vaccine.

 
'Ægte Mayonnaise' fyldt med tilsætningsstoffer

'Ægte Mayonnaise' fyldt med tilsætningsstoffer

Der er intet, der forhindrer virksomheder i at kalde deres fødevarer 'Ægte' eller 'Hjemmelavet' - på trods af, at produkterne indeholder adskillige tilsætningsstoffer.

 
Ministeren til dr.dk's brugere: A-kraft er yt, elbiler er in

Ministeren til dr.dk's brugere: A-kraft er yt, elbiler er in

Klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen svarede på spørgsmål om elbiler og vedvarende energi fra læserne.

 
Chimpanser planlægger nøje morgenmaden

Chimpanser planlægger nøje morgenmaden

Det er ikke tilfældigt, hvor chimpanser spiser morgenmad. Ruten mod de bedste frugter er nøje planlagt og kan kræve, at aberne sætter livet på spil.

 
Maskeret mand forsøgte at kidnappe 8-årig pige - politiet efterlyser vidner

Maskeret mand forsøgte at kidnappe 8-årig pige - politiet efterlyser vidner

Københavns Politi søger et par i 40'erne, der onsdag kom en otte-årig pige til undsætning i Holmbladsgade.

 
Amerikanske soldater skal i ebola-karantæne efter indsats i Vestafrika

Amerikanske soldater skal i ebola-karantæne efter indsats i Vestafrika

Alle militærfolk, der vender hjem fra indsatsen mod ebola i Vestafrika, bliver tvunget i tre ugers karantæne.

 
Supersygehuse på skrump: Gødstrup har samlet skåret for 395 millioner

Supersygehuse på skrump: Gødstrup har samlet skåret for 395 millioner

Landet over bygges der nye sygehuse, men ifølge DR Nyheders aktindsigter bliver flere af de oprindelige byggeplaner skåret ned med tre-cifrede millionbeløb.

 
Esbjerg ydmyger Horsens i pokalturneringen

Esbjerg ydmyger Horsens i pokalturneringen

Vestjyderne drog fra Horsens med en 7-0 sejr i aftenens pokalkamp og er klar til 1/8-finalen.

 
Landsret: I orden at fyre medarbejder for at gå på nettet

Landsret: I orden at fyre medarbejder for at gå på nettet

En kvalitetsinspektør hos Vestas blev fyret efter 15 år, da han brugte nettet til private formål på sin nattevagt.

 
Kære Facebook: Jeg giver en 5’er, hvis i holder op med at følge efter mig

Kære Facebook: Jeg giver en 5’er, hvis i holder op med at følge efter mig

Hvorfor er det ikke muligt at betale sig fra, at Facebook logger ens personlige data og følger ens færden på nettet? Ifølge Facebooks regnskaber, burde det koste fem kroner om måneden.

 

Seneste nyheder

 
 

Vi Følger

 
 

Seneste Forbrugertesten

 
 

Seneste Kontant

 
 

 
 
 
Du er her: dr.dk > Nyheder > Penge > Jobliv

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.