Nonbo: Undersøgelse kan rense officerer

Forsvarsministeriets disciplinærsager mod fem højtstående officerer kan rense dem, mener Karsten Nonbo (V).

Det er godt, at Forsvarsministeriet fører disciplinærsager mod fem højtstående danske officerer for muligvis at fejlinformere Folketinget om antallet af irakiske fanger. Undersøgelsen kan rense officererne.

Sådan siger Venstres Karsten Nonbo, som er formand for Folketingets forsvarsudvalg.

- Nu er der mulighed for, at man eventuelt kan få nogen frikendt. Det er mit indtryk, at nogle enkelte er dømt ved en folkedomstol i denne sag. Nu kommer det til at foregå juridisk og lidt mere retfærdigt, siger han.

Blev forbigået

Undersøgelsen skal afdække, om forsvaret bevidst underdrev antallet af irakiske fanger i danske soldaters varetægt, så forsvarsministrene Søren Gade (V) og Gitte Lillelund Bech (V) fejlinformerede Folketinget.

"Folkedomstolen" forklarer ifølge Karsten Nonbo, hvorfor Poul Kiærskou ikke blev dansk forsvarschef. Han er Danmarks repræsentant i Natos militærkomité og tredjehøjest i den militære rangfølge.

- Poul Kiærskou blev måske forbigået, fordi han blev ramt på et tidspunkt, hvor han måske skulle have været forsvarschef, siger Karsten Nonbo.

Vil ikke gøres til dommer

Ud over generalløjtnant Poul Kiærskou omfatter sagen chefen for Flyvertaktisk Kommando, generalmajor Henrik Røboe Dam og oberstløjtnant Hans Henrik Møller.

Karsten Nonbo vil ikke kommentere, at forsvaret i 2011 fandt et "papkassenotat". Det handler om, at Poul Kiærskou i 2007 afviste sit sekretariats forslag om at nævne, at 500 irakere - ikke 195 - var taget til fange af danske soldater.

- Jeg ved ikke, hvad der reelt er sket. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over, siger Karsten Nonbo.

/ritzau/

  • Print
  • Del artiklen:

    Tag dr.dk Politik med dig

    Få seneste analyser, meningsmålinger og nyheder om dansk politik - hver dag.

    Vis alle nyhedsbreve