Hækkerup: Det havde været nemmere hvis DF og EL ville være med

Dansk Folkeparti er glade for at have fået et EU-spørgsmål til folkeafstemning.

I lang tid har regeringen kæmpet for at undgå en folkeafstemning om dansk tilslutning til en fælles europæisk patentdomstol.

Men både Dansk Folkeparti og Enhedslisten har nægtet at stemme for, og derfor meddelte regeringen torsdag aften, at domstolen kommer til folkeafstemning 25. maj.

- Selvfølgelig havde det været nemmere, hvis DF eller Enhedslisten havde sagt, at de godt kunne se, at det var en overordentlig fornuftig ide. Men nu får vi en afstemning med en god debat, siger handels- og europaminister Nick Hækkerup (S) til DR Nyheder.

Ser frem til folkeafstemning

Ministeren ser nu frem til den kommende afstemning og håber, at danskerne vil stemme ja til patentdomstolen.

- Det handler om at beskytte de ideer, vi får i Danmark.

- Når danske virksomheder producerer noget, så skal andre fra udlandet ikke komme og stjæle ideerne. Vi skal undgå kopiprodukter, siger Nick Hækkerup.

Dansk Folkeparti er svært tilfredse

En af hovedårsagerne til, at danskerne skal til valg er, at Dansk Folkeparti af princip vil have forslag folkeafstemning, når de betyder, at Danmark afgiver sin suverænitet.

Derfor glæder det også partiets EU-ordfører, Pia Adelsten, at regeringen efter lang tid har kastet håndklædet i ringen og bebudet et valg i maj.

- Når der afgives suverænitet, så skal danskerne høres. Vi har mange ting, som vi gerne ville have hørt danskerne om, men det var vi ikke kunne, fordi der ikke blev afgivet suverænitet, siger Pia Adelsten.

Et forårsvalg

Patentdomstolen er en del af en større patentreform, som 25 EU-lande, heriblandt Danmark, har tilsluttet sig.

Når den er oprettet, skal domstolen afgøre patenttvister på tværs af EU-landene og disse afgørelser skal være gældende i alle lande.

Men da en europæisk domstol betyder en afgivelse af suverænitet, skal fem sjettedele af Folketinget støtte forslaget, ellers skal det til folkeafstemning.

Og da Dansk Folkeparti og Enhedslisten ikke vil være med, har regeringen besluttet, at danskerne skal tage stilling til spørgsmålet 25. maj til næste år.

  • Print
  • Del artiklen: