ANALYSE: Thorning skal danse på æggeskaller med tunge sten i favnen

Efter præsentationen af 2020-planen står det klart, at regeringen styrer mod forlig med de borgerlige - men venter at Enhedslisten redder dens liv

Ingen skal beskylde statsminister Helle Thorning-Schmidt og regeringstoppen for at springe over, hvor gærdet er lavest. Hvad der ellers af og til kan være en fin idé i politik.

Ikke her. Regeringen har i dag præsenteret en ganske ambitiøs - og barsk - økonomisk plan. Og dermed sat sig selv under et voldsomt pres, fordi den opererer i et meget besværligt folketing. Som ikke er blevet mindre besværligt med dagens plan.

Jens Ringberg

Jens Ringberg er journalist og politisk analytiker i DR Nyheder. Han analyserer løbende den politiske situation her på dr.dk.

Se profil

Glade fjender og sure venner

Sagt på den helt korte formel:

De partier, der synes bedst om planen og vil lave mest politik på baggrund af planen - de er allermest optaget af at slå regeringen ihjel.

Det parti, der godt vil beholde regeringen - det er mest utilfreds med samme regerings plan.

Derfor bliver de kommende måneder en afgørende test af regeringen. Der skal danses på æggeskaller i hurtigt tempo - med tunge sten i favnen.

En statsministers udfordringer

Og derfor virker Lars Løkke Rasmussens liv på en dag som denne nemmere end Helle Thorning-Schmidts. Selv om han selvsagt gerne ville bytte.

Den ny 2020-plan ligner Venstres egen. Der er ét stort forlig på vej - om førtidspension. Et om kontanthjælpen er ikke umuligt. Og derfor kan Venstre og Løkke nu sætte maksimalt pres på årets vigtigste forhandling - om skattereformen.

Løkkes krav til skatteaftale

Og præcis dét gør Løkke. Han hæver prisen på en skatteaftale med kravet om at op til 5 mia. kroner på en smartere offentlig sektor skal gå til skattelettelser. En vare, regeringen får meget svært ved at levere.

Venstre kan så holde sig ude - eller gå med til skatteformen til en lidt lavere pris.

Det vil skabe en situation, hvor regeringen om et par måneder har lavet en stribe vigtige forlig med Venstre og andre borgerlige partier - men hvor regeringen ikke har et flertal for sin finanslov på plads. Sådan er spillereglerne på Christiansborg.

Enhedslisten skal være livreddere

Det flertal skal så leveres af dagens hårdeste kritiker af regeringens 2020-plan - Enhedslisten.

Partiets ordfører Frank Aaen fastslår i dag, at planen fører til "forringet velfærd". Og er "helt skæv". Han vil sikkert sige det samme, hvis regeringen laver førtidspension med de borgerlige. Og hvis den laver skattereform med de borgerlige.

Regeringen gør nok klogt i at allerede nu at overveje, hvordan man skriver en finanslov, der får Frank Aaen til at findre andre ord frem. Alternativet er at prøve at overbevise Venstre til at støtte finansloven - men sådan spiller klaveret nok ikke.

  • Print
  • Del artiklen:

    Tag dr.dk Politik med dig

    Få seneste analyser, meningsmålinger og nyheder om dansk politik - hver dag.

    Vis alle nyhedsbreve