preload loader
Helle Thorning-Schmidt

Helle Thorning-Schmidt bliver Danmarks første kvindelige statsminister.

Foto: Erik Refner © Scanpix

 

Skrevet af: 

 

Helle Thorning - en socialt anlagt slider

02. okt. 2011 20.20 

Danmark får i morgen sin første kvindelige statsminister.

Helle Thorning-Schmidt voksede op i Ishøj med sine forældre og to ældre søskende, men da hun var ti år gammel, blev forældrene skilt. Resten af barndommen boede Helle Thorning-Schmidt hos sin mor.

Hun blev student fra gymnasiet i Ishøj med et eksamenssnit på 10,7 og var allerede tidligt interesseret i politik - særligt i det daværende EF. Helle Thorning-Schmidt havde efter sigende en imponerede almen viden, og hun kunne både traktater og utallige årstal udenad.

En stor del af tiden i gymnasiet gik også med møder i studienævnet, festudvalget eller nogle af de mange andre ting, hun engagerede sig i.

De studenterhuen var kommet på hovedet, tog Helle Thorning Schmidt til Indien på et halvt års rundrejse - blandt andet fordi hun var blevet meget inspireret af at have set filmen om Gandhi.
Hjemme i Danmark igen flyttede Helle Thorning-Schmidt fra Ishøj til en etværelses lejlighed i Gothersgade i København.

Det var også i landets hovedstad, at Helle Thorning-Schmidt læste statskundskab på universitetet - men det var på Europakollegiet i den belgiske by Brügge, at hun mødte sin mand Stephen Kinnock.

Politisk karriere
Den 24/11 1993 meldte Helle Thorning-Schmidt sig ind i Socialdemokratiet - og allerede året efter blev hun sekretariatsleder for partiets medlemmer af Europa-Parlamentet.

Efter at have arbejdet for fagbevægelsen i et par år, besluttede Helle Thorning-Schmidt selv at blive politiker og stillede op til Europa-Parlamentsvalget i 1999. Hun fik 22.890 stemmer. Det var bare 38 mere end John Iversen - og akkurat nok til at blive valgt.

Efter fem år som parlamentsmedlem gik Helle Thorning-Schmidt efter en plads i Folketinget, og det fik hun ved valget i 2005, hvor 4591 stemte personligt på hende.  

Kort tid efter stillede hun op til formandsvalget i partiet, og hun blev den første kvindelige socialdemokratiske leder. Hun slog Frank Jensen i en urafstemning med 24.261 mod 21.348 af de afgivne stemmer.

Da Helle Thorning-Schmidt holdt sin sejrstale, sagde hun til medlemmerne af partiet, at hun kunne slå Anders Fogh Rasmussen. Det lykkedes ikke ved valget i 2007. Men efter yderligere fire år som oppositionsleder sikrede Helle Thorning-Schmidt sig det politiske flertal med støtte fra De Radikale, SF og Enhedslisten ved valget i september 2011. 

Privat
Spørger man Helle Thorning-Schmidts venner og bekendte, kalder de hende en slider, der knokler for at nå sine politiske mål. Men hun er samtidig et meget socialt menneske, der igennem hele sit professionelle og politiske liv har formået at styre og pleje sit netværk.

Faktum er dog, at et liv som ambitiøs politiker har store konsekvenser for hverdagen. Eller som hun selv har udtalt i bogen, Den Første - En samtale med Helle Thorning-Schmidt:

"Jeg laver en benhård prioritering i min tilværelse. Jeg går aldrig i biografen eller teatret. Desværre. Jeg gør kun kulturelle ting med børnene. Der er utroligt mange ting, jeg ikke bare gør, for at få enderne til at mødes. Og det er, fordi jeg prioriterer at være sammen med Camilla og Johanna og så mit arbejde. Mit liv er meget struktureret og planlagt".

Ægtemanden Stephen Kinnock arbejder de fleste hverdage i Geneve, men flyver hjem til Danmark de fleste weekender. Netop antallet af dages ophold i Danmark var et afgørende element i den såkaldte skattesag, som blev startet af en artikelserie i B.T. i juni 2010. Sagen satte spørgsmålstegn ved, hvorvidt Kinnock er skattepligtig i Danmark og ikke i Schweiz, hvor han betaler skat. SKAT har senere pure frikendt Kinnock for skatteunddragelse.

Lyd og video

Blå bog

 • Født: 14. december 1966 i Rødovre
 • Bopæl: Komponistkvarteret på Østerbro i København
 • Familie: Gift med Stephen Kinnock (søn af tidligere Labour-leder Neil Kinnock). Sammen har de døtrene Johanna og Camilla
 • Uddannelse: Matematisk student i 1986, cand.scient.pol. fra Københavns Universitet 1994
 • Job:
  1994-97: Sekretariatsleder for de danske socialdemokratiske medlemmer af Europa-Parlamentet.
  1997-99: International konsulent i LO
 • Politisk karriere:
  1999-2004: Valgt til Europa-Parlamanetet for socialdemokraterne.
  2005: Valgt ind i Folketinget for Socialdemokraterne.
  12. april 2005: Formand for socialdemokraterne
 • Opstilling: Spidskandidat i Københavns Storkreds
 • Personlige stemmer ved seneste to folketingsvalg: 49.926(2007) og 33.564(2011)
 

 

Her er regeringen Helle Thorning-Schmidt

3. okt. 2011 10:33

Den nye Regering Helle Thorning Schmidt er præsenteret for dronning Margrethe og på Amalienborg Slotsplads.

 

VIDEO: Gense højdepunkter fra magtskiftet

(13:24)

Se historiske øjeblikke ved magtskiftet.

 

- Vi står sammen

(16:00)

Det nye trekløver i magtens centrum gjorde en dyd ud af at understrege sammenholdet - mellem dem - og mellem danskerne.

 

Finanslov-taske til Thorning

(14:43)

Der var ingen nøgler til Helle Thorning-Schmidt, da hun indtog statsministeriet i dag. Til gengæld havde Lars Løkke Rasmussen fået en taske lavet til hende.

 

DRs barometer

DRs barometer

Følg meningsmålingerne dag for dag med DRs barometer.

 

Valg i distrikterne

Valg i distrikterne

2. sep. 2011 13:51

Læs om valgkampen ude i landet i DRs nyheder fra distrikterne.

 

DR Presse om valg

DR Presse om valg

2. sep. 2011 15:19

3,2 mio. fulgte valget på DR1 den første uge. Læs mere hos DR Presse.

 

Valget i 2007

Valget i 2007

2. sep. 2011 11:44

Husker du valget i 2007? Ellers genoplev det her.

 

Valg på DR

Valg på DR

2. sep. 2011 11:54

Sådan dækker DR valget

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Nyheder > Temaer > 2011 > Valg

© Copyright DR 2015. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.