preload loader
overblik id top

Det bedste fra årene 2000-2009

Det første årti i det nye årtusind lakker mod enden. Vi ser tilbage på, hvad 00'erne har bragt inden for en række forskellige emner.

 

De mest nyskabende bøger

Der findes langt mere litteratur end femi-krimier og Dan Brown. Her kommer et bud på de fem mest nyskabende danske bøger fra 00'erne.

 

Årtiets fem bedste neglebidere

00'erne har været noget af et krimiårti på bogfronten, og her kommer fem bud på, hvilke fem krimier der er de bedste.

 

Årtiets bedste danske romaner

Hvad er 00ernes bedste danske roman? Det er måske svært at svare på, men vinderne af DR Romanprisen fra år 2000 og frem må være et godt bud.

 

- James Bond er ikke sådan at slå ud

Der er mange hårdtslående mænd i DR Nyheders kulturredaktør Niels Frids favoritfilm fra 00'erne. Men også en enkel hårdtslående kvinde.

 

- Man tror ikke sine egne øjne

Filmlands vært Per Juul Carlsen er vild med Antichrist og japanske tegnefilm, men en dansk børnefilm har også sneget sig ind blandt hans favoritter.

 

Se listen over de nye danske ord

I de sidste ti år har vi blandt andet lært at sige spermhund, taberko, kiggekø og pauselån. Se listen over de 194 nye danske ord som Dansk Sprognævn har registeret.

 

10 tendenser i 00'erne

Dubstep, post punk og club kids prægede 00'erne rent musikalsk. Ligeså gjorde internetfænomenerne Myspace, You Tube og piratkopiering. Dr.dk/musik har kigget nærmere på tendenser i 00'erne.

 

Farvel til selviscenesættelsens årti

2000'erne var årtiet, hvor nettet blev hvermandseje, hvor vi fik facebookprofil, og hvor vi blev tilgængelige for andre så godt som døgnet rundt.

 

Det store grådige årti

I Danmark er der blevet bygget som aldrig før i de seneste ti år. Men nu vender fornuften tilbage i byggeriet, spår direktøren for Dansk Arkitektur Center.

 

Agger, Jørgensen eller Jon Dahl?

Jon Dahl Tomasson er blevet kåret til den bedste fodboldspiller i det snart forgangne årti. Han fik 28 procent af stemmerne og slog bla. Christian Poulsen.

 

00erne - et tiår i billeder

00erne - et tiår i billeder

Vi ser tilbage på de seneste ti år i billeder.

 

2000: Dengang vi stemte nej til euroen og fik en bro

I år 2000 fik Danmark sig lidt ekstra opmærksomhed på den globale scene, da vi stemte nej til EU’s fælles mønt, euroen.

 

2001: En septemberdag vi aldrig glemmer

2001 blev året, hvor verden på mange måder ændrede sig fra den ene dag til den anden. Det skete den 11. september, da to fly fløj ind i de to tvillingetårne World Trade Center i New York og Pentagon i Washington D.C. 3000 mennesker døde.

 

2002: Da Brixtofte-sagen rullede derudad

2002 var et godt år for den nye statsminister Anders Fogh Rasmussen. Det blev det år, hvor han som formand for EU stod i spidsen for et EU-topmøde, der forenede Europa.

 

2003: Saddam Hussein fanges og danskerne køber billigere sprut

2003 blev året, hvor USA gik i krig mod Iraks diktator Saddam Hussein uden et FN-mandat i ryggen. Amerikanske soldater fanger den nu langskæggede diktatoren i en hule under jorden.

 

2004: Kongelig kærlighed og katastrofale flodbølger

Danmarks deltagelse i krigen i Irak skabte igen og igen overskrifter. Frank Grevil lækkede rapporter om Irak, og senere på året var der sagen om de hårde forhørsmetoder. Men de fleste vil nok huske 2004 for katastrofen på fyrværkerifabrikken i Seest ved Kolding.

 

2005: Lykketoft taber og eventyrshow i Parken flopper

2005 var året, hvor danskerne skulle have været til stemmeurnerne tre gange. Det blev kun til to, da afstemningen om EU-traktaten blev aflyst efter et nej i Frankrig og Holland.

 

2006: Ild i Dannebrog

Jyllands-Postens tegninger af profeten Muhammed udvikler sig i januar til en regulær international krise med afbrænding af både danske ambassader og danske flag samt boykot af danske varer.

 

2007: Kamp om Oscar-statuetter, ungdomshuse og mandater

Kommunalreformen træder formelt i kraft 1. januar og Danmark kan tage hul på arbejdet i de 98 nye kommuner og 5 nye regioner. Også landets politi- og retskredse reformeres i politireformen.

 

2008: Det går utroligt godt … hov, ikke alligevel

- Det går så godt, at den største risiko i det nye år faktisk er, at det kommer til at gå for godt, sagde Anders Fogh Rasmussen i sin nytårstale på årets første dag.

 

2009: Host i dit ærme og ikke på mig, tak!

Sjældent har en influenzaepidemi fået så meget opmærksomhed, som den nye influenzatype H1N1 - en sygdom, der fik navnet svineinfluenza, da den først blev opdaget.

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Nyheder > Temaer > Øvrige temaer > 2009 > nullerne

© Copyright DR 2015. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.