Newt Gingrich og kærligheden til Knut

Newt Gingrich går til valg på lavere benzinpriser og olieboringer, men også på grøn konservatisme.

Elefanten er symbolet på det republikanske parti. Og Newt Gingrich er dus med elefanter og i øvrigt alt hvad der kan kravle og gå af vilde dyr.

- Da han var dreng, var der ikke nogen zoologisk have i hans nabolag. Så han troppede op på rådhuset og krævede, at der blev bygget en!, fortæller Terry Maple, der selv var leder af en zoologisk have da han mødte Gingrich for første gang for over 30 år siden.

- Senere ville han bygge sin egen zoologiske have, det blev dog aldrig til noget, fortæller Terry Maple.

- De fleste jeg viste rundt fik den hurtige tur, fik taget et par billeder, og så var de ude igen. Men han blev hængende i timevis, til sidst var jeg nødt til at sætte en medarbejder på ham, fordi jeg ikke havde mere tid, griner Terry Maple, der siden blev en meget nær ven af Gingrich.

Terry Maple er også psykobiolog, han studerer både menneskers og dyrs adfærd.

Han viser os rundt i Busch Wildlife Sanctuary, et dyrereservat i det sydøstlige Florida, hvor vi får en snak om den lidt mindre kendte side af hans gamle ven Gingrich. Passionen for zoologiske haver og vilde dyr.

Gingrich og Knut

- Der er intet han ikke ville ville gøre for at hjælpe en zoologisk have i USA eller i verden. Hvis nogen ringede og bad om støtte til et projekt for at hjælpe hvalerne, så ville han være der og holde tale eller støtte på anden måde. Han elskede den der isbjørn, Knut, i Tyskland, gestikulerer Terry Maple.

Newt Gingrich besøgte selv den verdensberømte isbjørn Knut i den zoologiske have i Berlin og var efter sigende meget ked af det, da den pludselig døde sidste år, kun fire år gammel.

I øjeblikket løber Newt Gingrich, den tidligere formand for Repræsentanternes Hus, fra det ene vælgermøde til det andet for at samle opbakning i kapløbet om at blive republikanernes præsidentkandidat.

Han lover blandt andet lavere benzinpriser, en del af løsningen mener han er, at bore efter meget mere olie på amerikansk territorium. Men samtidig anser han sig selv for at være miljøforkæmper. Maple og Gingrich har skrevet en bog sammen om en plan for at redde miljøet, ”A Contract with the Earth”, fra 2007. En slags konservativ tilgang til miljøet.

- Vi tror begge på, at der er noget der hedder grøn konservatisme. Vi tror godt på man kan være miljøforkæmper og konservativ på samme tid. Det er bare en anden måde at tænke det på. Mindre stat, mindre bureaukratisk, en mindre reguleret tilgang. Vi tror på det, siger Maple.

Han har allerede stemt på Newt Gingrich ved primærvalget i Florida, ligesom resten af familien, og selv om han godt ved, at mange regner ham for ude, så advarer han om, at Gingrich har det med at komme stærkt igen. Han vil ikke blive overrasket siger han, og løfter pegefingeren.

Terry Maple ønsker sin gamle ven gennem 30 år held og lykke, i håbet om at præsidentdrømmene vil blive til virkelighed. Og så et helt andet ønske, for at slutte hvor vi begyndte.

- Så vidt jeg ved har han ikke været på safari i Afrika endnu, jeg ville gerne have ham med en dag så han kan opleve det, siger Maple.

 • Print
 • Del artiklen:

  Tag dr.dk Nyheder med dig

  Du er nu tilmeldt følgende nyhedsbrev(e):

  Vis alle nyhedsbreve
  Vis alle nyhedsbreve
  • Kun breaking:
  • Alle nyheder: