Dit ansigtsudtryk afslører dig - ikke - altid

Selvom ansigtet ligger i de rette folder, kan andre ikke nødvendigvis aflæse dine følelser.

Nogle mennesker får at vide, at man kan læse deres ansigtsudtryk som en åben bog. De kan altså ikke skjule, hvordan de har det.

Andre får at vide, at de har et pokerfjæs, så man slet ikke kan se på deres ansigt, hvad de føler.

Men vores ansigtsudtryk kan måske være lige meget, for ifølge ny forskning så tolker folk ikke ansigtsudtryk på samme måde, skriver Northeastern University i Boston i USA på sin hjemmeside.

Den oprindelige forskning
 • I 1970'erne besøgte psykologen Paul Ekman Papua Ny Guinea for at teste, om følelser bliver opfattet og udtrykt på samme måde i hele verden.
 • I hans forsøg viste han billeder med de seks ansigtsudtryk, der dækker de seks basale følelser: glæde, sorg, vrede, frygt, afsky og overraskelse.
 • Samtidig fik deltagerne i forsøget at vide, at de skulle fordele billederne i bunker. De fik også præsenteret de seks basale kategorier, som billederne skulle dække.
 • Uanset hvor folk kom fra, tolkede Ekmans forsøgspersoner de samme følelser ved i de samme fotos.
 • I Barret og Gendrons forsøg lod de deltagerne fortolke billederne frit uden at fortælle, hvilke følelser, som de enkelte fotos forsøgte at vise.

Har ledt efter beviser i 20 år

I årevis er man gået ud fra, at mennesker i hele verden bruger de samme ansigtsudtryk, når de skal udtrykke seks basale følelser: glæde, sorg, vrede, frygt, afsky og overraskelse.

Men i næsten 20 år har professor i psykologi Lisa Feldman Barrett ment, at der var tale om en misforståelse.

Nu har hun sammen med sin ph.d.- studerende, Maria Gendron, fundet beviset, siger hun.

Afrikansk stamme langt fra vestlig kultur

Maria Gendron har sammen med et par kolleger været i Namibia i Afrika for at besøge én af de mest fjernt beliggende stammer på kontinentet.

Stammen kaldet Himba er ifølge Gendron så lidt påvirket af vestlig kultur, at det var oplagt at teste tesen om ansigtsudtryk på stammefolket.

Tolke og fordele fotos

Stammefolket skulle se på 36 ansigtsfotos. Det var billeder, hvor seks personer hver især skulle udtrykke de seks basale følelser med deres ansigtsudtryk.

Stammefolket skulle så tolke ansigtsudtrykkene. Og fordele billederne i bunker uden at få at vide, hvilke kategorier der var i spil - altså glæde, sorg, vrede, frygt, afsky og overraskelse.

Opfatter lyde og billeder anderledes

- En universel opfattelse ville være at fordele billederne i seks bunker. Men det var ikke, hvad vi så, siger professor Lisa Feldman Barrett.

- I stedet skabte deltagerne mange flere bunker end seks. Det samme foto kunne ende i så forskellige bunker som 'lykkelig', 'griner' eller 'kumisa' - et ord som betyder noget i stil med at undre sig, siger hun.

Stammefolket opfattede heller ikke forskellige lyde på samme måde. Nogle syntes noget lød som 'skadefro', mens andre kategoriserede lyden som 'nedslående'.

Definerer vestlig kultur ansigtsudtryk?

Da Maria Gendron og Lisa Feldman Barrett gentog eksperimentet hjemme i Boston, var resultatet helt forskelligt fra i Afrika.

De amerikanske deltagere var gode til at tolke ansigtsudtrykkene, og hvis de fik et stikord var de slet ikke i tvivl om, hvordan billederne skulle fordeles.

- Det indikerer, at dét, der blev antaget for at være 'psykologiske universelle opfattelser', faktisk kan være vestlige - og måske endda 'amerikansk' kulturelt bestemt, siger Maria Gendron.

Forskningsresultaterne bliver offentliggjort i tidsskrifterne 'Psychological Science' og 'Emotion'.

 • Print
 • Del artiklen:

  Tag dr.dk Viden med dig

  Få seneste nyt om tech og videnskabens verden alle hverdage

  Vis alle nyhedsbreve