preload loader
omdr1024 top
Krøniken

Foto: Mike Kollöffel, DR © -

DRs historie 2000-2009

 

2000

- DR fejrer 75-året for Statsradiofoniens start, bl.a. med 50 timers radio-tilbageblik på selve jubilæumsdagen den 1. april.

Historiske billeder

Se slideshow med billeder fra perioden 2000 og frem til nu

 

- DR lægger sine landsdækkende radiokanaler ud på nettet, så de også her kan høres direkte, og hver af de ni regionalradioer får en netportal med seneste regionale nyheder.

- Arkitektfirmaet Vilhelm Lauritzen vinder den internationale konkurrence om den overordnede udformning af det nye DR-mediehus i Ørestad Nord.

- Radiohuset og TV-Byen i Gladsaxe - som begge også er tegnet af Vilhelm Lauritzen - bliver solgt for en samlet pris på 790 mio. kr., men DR bliver boende som lejer, indtil det nye mediehus i Ørestad er klar i 2006-2007.

2001

- DR Radio vinder udbudskonkurrencen om fjerde landsdækkende FM-kanal, som skal være en kanal for klassisk musik og andre kulturprogrammer, og fra 1. september har DR Radio et fuldt
udbygget firekanal-system.

Natasja Crone og Søren Pilmark, værter ved det Europæiske Melodi Grand Prix, 2001

 

- DR TV er vært ved det Europæiske Melodi Grand Prix, som bliver et gigantisk tv-show i Parken i København. 

- Den 2. oktober fejrer DR TV sine første 50 år på skærmen, og en måned efter har DR premiere på morgen-tv fra kl. 6.30.

2002

- Koncertbygningen i DR Byen i Ørestad skal i sin største sal have plads til 1600 gæster, og den franske arkitekt Jean Nouvel vinder opgaven med et imponerende projekt. Den 11. juni er DR klar til at tage ”første spadestik” på selve byggeriet af DR Byen.

- De to regeringspartier og Dansk Folkeparti indgår en ny medieaftale frem til 2007, som bl.a. pålægger DR at øge støtten til danske film og at udlægge en større del af sine programmer til eksterne producenter.

EMMY til Rejseholdet

 

- Den 10. oktober åbner DR Radio det digitale sendenet, som fra starten byder på otte temakanaler, der kan høres på de nye DAB-radioer.

- I november vinder DR TV i USA en international Emmy-pris for dramaserien ’Rejseholdet’. 

2003

- DR TV inviterer alle seere over 15 år til at tilmelde sig det nye DR/Panelet under dr.dk for at deltage i bedømmelsen af udvalgte tv-programmer.

- DR Radio når sin højeste markedsandel i fem år og føler sig godt forberedt til konkurrencen med to nye radiokanaler, heriblandt den landsdækkende Sky Radio.

- Alle TV-avisens udsendelser samt sportsnyhederne produceres digitalt og uden bånd fra 29. oktober.

- DR TV er vært for EBUs første europæiske Melodi Grand Prix for børn, Junior MGP, som sendes fra Forum i København.

- For andet år i træk vinder DR TV en international Emmy for bedste dramaserie, denne gang ’Nikolaj og Julie’.

2004

- DR TVs nye danske dramaserie ’Krøniken’ bliver med op til 2,7 mio. seere pr. afsnit det mest sete tv-program siden de daglige seermålingers start i 1992.

- En målrettet licenskampagne får over 75.000 sortseere til at tilmelde sig.

Kongeligt bryllup

Danskerne følger med i det kongelige bryllup på tv i gennemsnitlig 6 timer

 

- Kronprins Frederiks bryllup får 14. maj danskerne til i gennemsnit at sidde ved skærmen i næsten seks timer.

- Trods konkurrence fra nye kommercielle radiokanaler er P4 og P3 stadig landets to mest aflyttede radiokanaler.

- I forbindelse med fodbold-EM lancerer DR endnu en ny temakanal på den digitale DAB-radio, DR Sport, og inden årets udgang kan DAB-lytterne og netbrugerne vælge mellem 17 forskellige radiokanaler fra DR.

- På den danske net-hitliste bliver hjemmesiden dr.dk for første gang landets mest besøgte netsted.

- DR åbner sin nye mobilportal, som giver en ny og nem adgang til nyheder, sport, spil m.m.

- DRs bestyrelse beslutter, at DR skal have en lytter- og seer-redaktør, som skal behandle klagesager og andre kritiske henvendelser til DR.

- Fra efteråret begynder DR2 at transmittere direkte fra Folketinget på alle mødedage fra kl. 9.

- Efter gensidig aftale med DRs bestyrelse fratræder generaldirektør Christian S. Nissen i oktober efter godt 10 år på posten, og programdirektør Lars Vesterløkke konstitueres som ny generaldirektør. Efterfølgende vælger Jørgen Kleener at fratræde som formand for DRs bestyrelse efter knap to år på posten, og kulturministeren udpeger koncernchef Mogens Munk-Rasmussen, Nykredit, som ny formand for bestyrelsen.

- Året slutter med en ny rekord, idet DR i årets løb har modtaget i alt 136 danske og internationale kvalitetspriser. Det hidtidige rekordår for DR var 2002 med i alt 121 priser.

2005

Tv-indsamling:
DR og TV 2 arrangerer i samarbejde med fem nødhjælpsorganisationer en fællesindsamling efter flodbølge-katastrofen i Sydøstasien i julen 2004, og på få uger skænker danskerne i alt 286 mio. kr. til nødhjælp og genopbygning.

DR fik ny generaldirektør i 2005: Kenneth Plummer

 

Ny DR-general: DRs bestyrelse ansætter adm. direktør Kenneth Plummer fra Nordisk Film som ny generaldirektør i DR, og han melder ud, at DR stadig skal give danskerne kritisk journalistik, ligesom han tror på det meget brede public service-begreb, hvor et af succeskriterierne er at have mange seere til eksempelvis nyhedsudsendelser.

Radioen bliver 80 år og bærbar: DR markerer 80-året for oprettelsen af Statsradiofonien i 1925, bl.a. med etablering af sit fjerde orkester, DRs Ungdomsensemble. P4 og P3 er stadig landets mest lyttede radiokanaler, og i 80-året for radioens start lancerer DR ”bærbare radioprogrammer”, også kaldet podcasting, hvor lytterne via pc downloader deres yndlingsprogrammer til mp3-afspillere, så de kan medbringes overalt.

H.C. Andersen show

 

Eventyr-show: Den 200-årige eventyrdigter H.C. Andersen bliver året igennem hyldet af DR i både radio, tv og på nettet, bl.a. med film, dokumentarer og et internationalt gallashow i Parken i København, som tv-transmitteres i en række lande, men som efterfølgende udløser kritik af jubilæumskomiteen for et eventyrligt stort honorar til en enkelt af de medvirkende, sangerinden Tina Turner.

DR Byen synlig: DRs nye fremtid i Ørestad tegner sig nu stærkt synligt i landskabet. I april er entreprenørerne i DR Byen klar til at aflevere det første af de i alt fire byggeafsnit, som tilsammen skal rumme det nye radio/tv-hus og det store koncerthus, og i juni er der rejsegilde på andet byggeafsnit, inden det første hold medarbejdere flytter ind i november.

TV-Aviser i 40 år: TV-Avisen markerer 40-året for sin start i 1965, og det foregår bl.a. med en stribe åbent hus-arrangementer, med en konkurrence for alle landets 9. klasser og med en historisk jubilæumskavalkade (benyt linket til TVA-jubilæumssitet)

DR-show til 31 lande: DR bringer en aften i oktober København i centrum for hele Europa, da DR TV i samarbejde med EBU er vært og arrrangør af jubilæumsshowet ’Congratulations’ i anledning af 50-året for Eurovisionens Melodi Grand Prix. Showet sendes direkte i 31 lande, og svenske Abbas ’Waterloo’ fra 1974 kåres som den ultimative vindermelodi for de fem Grand Prix-årtier.

EMMY til Ørnen

Ørnen modtager en Emmy for "bedste udenlandske dramaserie 2005"

 

DR vinder sin tredje Emmy: For tredje gang i løbet af kun fire år vender DRs TV Drama-afdeling sidst i november hjem fra den amerikanske tv-branches årlige internationale Emmy-fest med førsteprisen for årets ’bedste udenlandske dramaserie’, denne gang krimiserien ’Ørnen’, og Danmark vinder tilmed også en Emmy-pris for ’bedste miniserie’, nemlig Nordisk Films DR-serie ’Unge Andersen’.

2006

Flytteår: 2006 bliver det store flytteår for DR. I løbet af året rykker hovedparten af medarbejderne i både TV-Byen og Radiohuset ind i den nye DR Byen i Ørestad. DRs koncertensembler må dog vente med at flytte, fordi DR Byens store koncerthus som den sidste og mest komplicerede del af byggeriet først kan stå klar i 2008. Og TV Drama har fortsat brug for lokaler i TV-Byen for at kunne opretholde den store produktion af dansk tv-dramatik.

Så er der "Showtime"

Camilla Ottesen, Jarl Friis

Camilla Ottesen og Jarl Friis-Mikkelsen klar til allerførste tv-udsendelse fra DR Byen.

 

Tv og radio fra DR Byen: Den første tv-udsendelse, der sendes direkte fra DR Byen, bliver ’Showtime’ med Camilla Ottesen og Jarl Friis-Mikkelsen som værter, og det sker 3. februar. Herefter flytter flere og flere af DRs tv-programmer ind i de nye studier, og fra foråret sendes også direkte radio fra DR Byen - med ’P1 Eftermiddag’ som allerførste program 22. maj.

Podcast DR: Fra 10. februar begynder også DR TV at podcaste, og dermed kan danskerne downloade en række tv-programmer og selv vælge, hvor og hvornår man vil se dem, blot man har en computer eller en bærbar videoafspiller. Samme mulighed eksisterer på DR Radio, hvor der alene i maj måned bliver hentet omkring en halv million programmer og musiknumre til computer og mp3-afspiller.

Digi-Tv og DR2 til alle: Kulturminister Brian Mikkelsen åbner 31. marts det nye jordbaserede, digitale tv-sendenet, og først og fremmest betyder det, at DR2-kanalen nu 10 år efter starten kan modtages overalt i Danmark. Det nye sendenet giver også bedre lyd- og billedkvalitet, og i løbet af få år ventes nettet at blive udbygget med op til 30 digitale kanaler.

Se DR TV på nettet: 10 år efter starten er dr.dk stadig det mest besøgte danske indholdssite, og 1. juni er der premiere på ’dr.dk tv’ - den nye tv-kanal på nettet. Dermed er der etableret en samlet indgang til DRs net-tv, hvor det fire uger frem altid er muligt at se alle de programmer og programserier, som DR sender og selv har produceret eller har rettighederne til.

Ny medieaftale: Regeringen indgår 6. juni et bredt medieforlig, og den nye medieaftale for 2007-2010 betyder, at DR skal videreudvikles som Danmarks førende udbyder af public service, at DR på det digitale tv-net skal etablere en kombineret børne- og historiekanal, og at der fra 2007 indføres en ny medielicens, så alle husstande skal betale for at se tv eller høre radio, også når det sker via computer mv.

Radioaviser i 80 år

 

Radioaviser i 80 år: DRs radiokanaler har trods øget konkurrence stadig to tredjedele af den danske befolkning som daglige lyttere, salget af DAB-radioer sætter ny rekord (60.000 apparater i første halvdel af 2006), og 1. august fejrer Danmarks ældste eksisterende program, Radioavisen, 80 års fødselsdag.

Nyhedscentret i DR Byen

 

Nyheder i nyt format: TV Avisen og Radioavisen flytter til DR Byen, hvorfra de begynder at sende hhv. 19. november og 25. november. Samtidig får TV Avisen nyt design og overgår til det brede 16:9-format, som langt hovedparten af DRs programmer nu sendes i - til glæde for det stærkt stigende antal husstande, der anskaffer fladskærm-tv. 

DR Byen bliver dyrere: DRs bestyrelse må ved udgangen af 2006 konstatere, at opførelsen af DR Byen i Ørestad bliver omkring 25 pct. dyrere end oprindeligt beregnet i 1999. Siden byggeriets start i 2002 har der været så store budgetoverskridelser, at det samlede byggebudget må forhøjes til ca. 4 mia. kr. Fordyrelserne af byggeriet knytter sig især til den sidste etape, det store koncerthus.  

’Matador’ som musical: ’Tv-serien ’Matador’ er med på den nye danske kulturkanon over de 12 mest uomgængelige danske filmværker, ligesom børneserien ’Kaj og Andrea’ er med på den særlige børnekanon. Og inden året er omme, beslutter DR Radiounderholdningsorkestret for første gang at producere en musical, nemlig en musikalsk opsætning af ’Matador’ med premiere i Operaen i København 10. juni 2007.

2007

Fra ni til 11 DR-regioner: DR åbner fra nytår P4 Esbjerg og P4 Nordvestsjælland med redaktioner i hhv. Esbjerg og Holbæk, og DR udvider dermed fra ni til 11 regionale nyhedstilbud, som dagligt dækker hele landet med radio- og netnyheder. Samtidig fremrykker P4 dagens første regionale nyheder til kl. 5.30.

Rock på DAB

Neil Young fra sommerturnéen 2008

Neil Young er en af de kunstnere, man kan løbe ind i på DRs digitale rockkanal, DR Rock.

 

Danskerne hører DAB: 721.000 danske husstande har nu en digital DAB-radio - mere end en fordobling i det seneste år - og blandt de mest populære DR-kanaler på DAB er DR Boogie, DR Rock og DR Klassisk.

Mange firmaer betaler ikke licens: Det viser sig, at der i hele landet er omkring 140.000 private firmaer og ca. 3.380 offentlige institutioner, som ikke betaler den nye medielicens. Det nye er, at virksomheder og institutioner kun skal betale én licens for hver adresse, de er placeret på. DRs licenskontor beslutter derfor at udsende ca. 143.000 breve for endnu engang at informere om  den såkaldte erhvervslicens, som i 2007 er på 755 kroner om året.

Ny slutregning for DR Byen: Efter en grundig gennemgang af byggeøkonomien for DR Byen skønnes byggeomkostningerne ifølge en ny slutprognose i februar at stige med yderligere 700 millioner kr. til i alt 4,7 milliarder kr. Samtidig står det også klart, at det store koncerthus, som tegner sig for hovedparten af budgetoverskridelsen, først kan åbnes for publikum i begyndelsen af 2009.

Spareplan og afskedigelser: DRs ledelse må som følge af det forværrede byggebudget for DR Byen fremlægge en spareplan, der indebærer nedlæggelse af i alt 521 stillinger, og det resulterer i en række fratrædelsesordninger samt afskedigelse af 150 medarbejdere. Desuden aftaler kulturministeren og partierne bag medieaftalen, at der skal laves en uvildig revisionsundersøgelse af DR Byens økonomi, herunder om der kan placeres et ansvar for budgetoverskridelserne på byggeriet.

52 millioner kroner til Afrika: I en hel uge sætter DR alle sejl til både i radio og på tv for at få hele landet til at støtte årets ’Danmarks Indsamling’, hvor syv hjælpeorganisationer samler penge ind til Afrikas kamp mod HIV og Aids. Det hele kulminerer med et stort indsamlingsshow på DR1, og danskerne skænker i ugens løb i alt 52 millioner kr. til Afrika.

Ny nyhedskanal

DR Update bringer nyheder døgnet rundt - på nettet, via satellit og på det digitale sendenet.

 

DR får endnu en nyhedskanal: Fra juni styrker DR nyhedsområdet med DR Update, som er en døgnåben tv-nyhedskanal med egne værter og indslag. Den sendes på internettet og via satellit og får i startåret ca. 80.000 ugentlige brugere. DR udvider også sine mange on demand-tilbud på nettet, bl.a. ved at etablere en samlet indgang til alt tv-indhold på nettet via www.dr.dk tv, og det tiltrækker ca. 148.000 ugentlige brugere.

Bedste tv-folketingsvalg: Folketingsvalget i november appellerer så meget til seerne, at DR1 oplever den mest sete afslutningsdebat i seertal-målingernes historie. Lidt over 1.4 millioner seere følger de ni partilederes tv-dyst to dage før valget. For tredje folketingsvalg i træk oplever DR1 også seerfremgang på selve valgaftenen.

Forbrydelsen

Tusinder af danskere fulgte kriminalkommissær Sara Lund, da hun opklarede mordet på Nanna Birk Larsen på skærmen.

 

Hvem myrdede Nanna?: Efter at danskerne søndag efter søndag både forår og efterår havde fulgt den danske krimi-serie ’Forbrydelsen’, der for en stor del foregår på Københavns Rådhus, kommer afgørelsens time en søndag sidst i november. Og 2,1 million seere (eller næsten 76,6 pct. af alle, der har fjernsynet tændt) ser denne aften seriens sidste afsnit, hvor de endelig får svaret på, hvem der myrdede den unge Nanna Birk Larsen. Årets mest sete tv-program er dog sidste afsnit af dramaserien ’Krøniken’, som trækker 2,4 mio. seere, da det bliver sendt på årets første dag.

Næststørste antal priser til DR: DR kan ved årets slutning glæde sig over stadig at være landets mest prisbelønnede medie- og kulturinstitution. I alt 149 danske og udenlandske førstepriser er i årets løb tildelt programmer, medarbejdere og medvirkende, kun overgået af rekordåret 2005 med i alt 151 priser. I alt 53 af priserne i 2007 går til DR TV, 37 til DR Radio og 54 til co-produktioner og film, som DR har ydet økonomisk støtte til.

2008

Mere DR Udland: DR 2 har premiere på et nyt udlandsprogram, ’DR 2 Udland’, med en halv times daglig dækning af de vigtigste internationale begivenheder (8/1).

Musikdirektør i DR: DRs tidligere radiodirektør Leif Lønsmann udnævnes som øverste chef for DRs nye koncerthus og for hele DRs musikvirksomhed (22/1).

Landsdækkende DAB-radio: Det danske sendenet for digital radio dækker nu stort set hele landet, og mere end hver tredje dansk familie har anskaffet en DAB-radio, som giver adgang til en række DR-kanaler døgnet rundt (11/2).

Ny P4-rekord: For første gang er landets mest aflyttede radiokanal, P4, nået op på 3 millioner ugentlige lyttere, efterfulgt af P3 med 2,3 millioner lyttere. Den tredjemest lyttede DR-kanal er P1 med 736.000 lyttere (13/2).

Succes med ’X Factor’: Seere i hele landet er med til at kåre Danmarks bedste amatørsangere i den nye programserie ’X Factor’, som er DRs mest sete fredagsunderholdning i de 16 år, hvor der har været elektroniske seermålinger (26/2).

Årets tv-underholdning

Den nye tv-serie 'X Factor' bliver ved den danske tv-festival kåret som 'Årets tv-underholdning'

 

Bedre sprog: DRs bestyrelse godkender en sprogplan, og der ansættes en sprogkonsulent, som skal igangsætte en række aktiviteter for at styrke både det talte og skrevne sprog i DR (5/3).

Den danske Tv-Oscar: For ottende år i træk vinder DR TV den største danske dokumentarpris, Billed-Bladets Tv-Oscar, og årets vinderprogram ’Stem på mig’ fra serien ’Why Democracy’ skildrer en barsk elevafstemning i en kinesisk 3. klasse (7/3).

’Matador’ i alle hjem: Næsten alle danske familier må efterhånden være ejere af tv-serien ’Matador’, enten på video eller dvd. Salget af serien, der er blevet kåret som en del af den danske kulturarv, har nu passeret 2 millioner dvd-eksemplarer (14/5).

Genhør og gensyn

I løbet af 2008 henter danskerne næsten 12 millioner gensyn med tv- og radioklip på dr.dk/bonanza

 

Sangens År: DR går i spidsen for en landsomfattende markering af ’Sangens År’, som i årets løb vil omfatte ca. 3.300 aktiviteter på landets skoler, på koncertscener og i kirker samt i radio og tv. Og der indføres ugentlig morgensang for alle medarbejdere i DR (23/5).

Genoplev DR på nettet: En ny aftale med rettighedshaverne har gjort det muligt for DR at udlægge tusindvis af klip fra tv og radio på internet-siden dr.dk/bonanza, og det populære netsted (som i løbet af 2008 får næsten 12 millioner besøg) bliver prisbelønnet af Foreningen af Danske Interaktive Medier (12/6).

Byggekritik i DR: Opførelsen af DR Byen viste i 2007 en samlet budgetoverskridelse på 1,7 mia. kr., og en revisionsrapport om DR-bestyrelsens håndtering af det store DR-byggeri medfører, at DR-formand Mogens Munk-Rasmussen samt tre bestyrelsesmedlemmer udtræder af bestyrelsen (20/6).

Radiohus bliver musikhus: Det gamle Radiohus på Frederiksberg, indviet i september 1945, overdrages 1. august til Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, selv om DR året ud fortsat låner koncertsalen til bl.a. torsdagskoncerterne. Det nye koncerthus i DR Byen tages gradvis i brug, og DR Underholdningsorkestret har sin første koncert i DR Byen 30. august (1/8).

Prisregn til DR TV: Ved årets danske tv-festival vinder DR 12 af de i alt 19 priser, bl.a. for tv-serien ’Forbrydelsen’, for underholdningsserien ’X Factor’ og for tv-dokumentaren ’Fra Thailand til Thy’ (15/8).

Otto Leisner mindes: En af dansk fjernsyns pionerer og en af de mest populære tv-værter gennem tiderne, Otto Leisner, afgår ved døden, og det markeres med et mindeprogram, hvor der vises klip fra en række Leisner-programmer, bl.a. ’Pladeparaden’, ’Fup eller Fakta’ og ’Hopla’ (18/8).

Årets radioværter

'De sorte spejdere' - Anders Breinholt og Anders Lund Madsen - slukker for mikrofonerne sidste gang d. 19. december.

Anders Breinholt og Anders Lund Madsen kåres for andet år i træk som 'Årets radioværter'

 

Bedste radioprogrammer: Ved årets danske radiofestival Radiodays løber DR med fem af priserne, bl.a. for P3-programmerne ’De Sorte Spejdere’, ’Go’ Morgen P3’ og ’Sport på 3’eren’ (27/9).

Ny formand for DR: Den tidligere chef for Det Kgl. Teater, Michael Christiansen, udpeges af kulturministeren som ny formand for DRs bestyrelse (4/10).

Flere kvindelige ledere: Kvinde-netværket K2 overrækker generaldirektør Kenneth Plummer sin årlige pris, fordi DR satser på at få flere kvindelige ledere og nu er nået op på at have kvinder på 37 pct. af chefposterne i DR (9/10).

Årets tv-serie: Næsten 2 millioner danskere sidder klar ved skærmen, da DR sender det 20. og allersidste afsnit af tv-serien ’Sommer’, der følger en lægefamilie i tre generationer, og serien er så populær, at den i 2009 fortsætter som radioserie (1/12).

DR sender filmfest til 40 lande: Danmark er vært for årets europæiske filmfest, European Film Awards, som tv-transmitteres direkte på DR2 fra Forum i København, og som kan følges af seere i ca. 40 lande (6/12).

Pigekor-sang i 70 år: DR Pigekoret har 70 års jubilæum, og det fejres med en udvidet julekoncert, hvor næsten 200 tidligere pigekor-medlemmer også deltager. Desuden sender tv fire udsendelser, som skildrer pigernes travle hverdag i det populære kor (13/12).

2009

Største danske koncerthus

Koncerthuset by night
 

DRs koncerthus åbner: Med deltagelse af den kongelige familie og Folketinget åbner den fjerde og sidste del af DR Byen, DR Koncerthuset, den 17. januar, og samtlige DRs fire orkestre og seks kor deltager i åbningsfesten. Den største af husets fire koncertsale kan rumme 1.800 gæster, men gallakoncerten bliver også oplevet direkte rundt i landet af over 1,9 millioner danskere på tv, og omkring 1 million mennesker følger åbningen via radio eller på nettet.

Niende danske Tv-Oscar: For niende år i træk vinder DR i marts den største danske tv-dokumentarpris, Billed-Bladets Tv-Oscar. Det er DR1-programmet ’CIA’s danske forbindelse’, som løber med prisen, blandt andet for afsløringer om, at CIA i flere år hemmeligt har benyttet dansk luftrum og Grønland som mellemlandingsplads for fly med terrormistænkte fanger.

Ny sprogindsats: Efter ansættelsen af en sprogredaktør får DR en ny sprogpolitik, som medfører, at der blandt medarbejderne udnævnes en række sprogambassadører, som vil arrangere kurser og efterkritik i de programproducerende afdelinger. Der oprettes også en intern sprogtjeneste på nettet, hvor sprogeksperter og medarbejdere kommer med både råd, ris og ros om DRs sprogbrug.

Styr på økonomien: DRs bestyrelsesformand Michael Christiansen konstaterer ved godkendelsen af DRs Årsrapport og regnskabet for 2008, at der - trods endnu et år med underskud - er kommet styr på økonomien i DR efter flere års budgetoverskridelser ved opførelsen af DR Byen. Samtidig opnåede DR i 2008 sin hidtil mest positive måling i befolkningens vurdering af programkvaliteten, og DR blev vurderet til at være landets mest troværdige medievirksomhed.

'Mille' - bedste børne-tv

 

Bedste nordiske børne-tv:  148 tv-programmer fra hele Norden konkurrerer i juni om priserne for det bedste børnefjernsyn ved årets Nordisk Barne TV Festival i Ebeltoft, og DR placerer sig blandt de tre bedste i syv ud af de i alt otte kategorier, bl.a. med to vinderpriser til DRs familie-dramaserie ’Mille’ om en 12-årig pige, som mister sin veninde ved en trafikulykke.

Radio/tv-topmøde i DR Byen: Cirka 180 radio- og tv-chefer samt bestyrelsesformænd fra 75 public service-stationer i Europa, Mellemøsten og Nordafrika deltager, da European Broadcasting Union (EBU) den 25. og 26. juni holder generalforsamling i DR Byen, bl.a. med omvisninger på Europas nyeste radio/tv-station og med diskussion om spørgsmålet: Er det tid til at redefinere public service?

'Danskere i krig' - årets faktaserie

 

Prisregn til DR TV: Ved Producentforeningens årlige danske tv-festival i august høster DR 15 af de i alt 26 førstepriser. Priserne går til bl.a. følgende programmer fra DR: Dokumentarfilmen ’Dagbog fra midten’ om de politiske magtkampe i partiet Ny Alliance (Årets dokumentarprogram). Dokumentarserien ’Danskere i krig’ fra Afghanistan (Årets faktaprogram). Videnskabsserien ’Mission Baby’ om 100 pars anstrengelser for at få ønskebarnet (Årets livsstilsprogram). Sangtalent-serien ’X Factor’ (Årets tv-underholdning). Familie-dramaserien ’Sommer’ (tre priser, herunder Årets bedste drama-manuskript).

Nyheder på seks fremmedsprog: DR beslutter i september, at nydanskere fremover dagligt skal kunne læse de vigtigste danske nyheder på seks fremmedsprog: engelsk, tyrkisk, arabisk, bosnisk, urdu og somali. Det sker på netstedet dr.dk/news, efter at DRs tidligere radionyhedstjeneste på andre sprog end dansk blev lukket ved en sparerunde i 2005.

Arkitekturpriser til Koncerthuset: Det nyåbnede DR Koncerthus, tegnet af den franske arkitekt Jean Nouvel, modtager i efteråret hele tre hæderspriser for innovativ og udfordrende arkitektur: Den Europæiske Stålpris fra The European Convention for Constructional Steelwork, Konstruktionsprisen 2009 fra Dansk Forening for Brobygning og Bærende Konstruktioner samt Byggediplom fra Københavns Kommune.

'Ibens Harem' - årets radioprogram

 

Ni radiopriser til DR: Ved den danske radiobranches årlige Radiodays-festival i september henter DR ni hæderspriser, bl.a. for P3-programmet ’Ibens Harem’ (Årets radioprogram), P3-programmet ’Go’morgen P3’ (Årets morgenshow), P1-programmet ’En by i Rusland’ (Årets dokumentar/feature), ’Rytteriet’ på P1 og P2 (Årets satire) og ’Mads & Monopolet’ på P3 (Årets radioværter).

17 millioner besøg på ’Bonanza’: Siden DRs store netsted med radio- og tv-programmer fra DRs arkiver åbnede i januar 2008, har danskerne i løbet af mindre end to år genhørt og genset lige knap 17.650.000 programmer via dr.dk/bonanza. Med en støtte på 75 mio. kr. fra Kulturministeriet er DR godt i gang med digitaliseringen af sine flere end 570.000 timers radio og tv, så de er tilgængelige, når seere og lyttere via netstedet har tid og lyst til at dykke ned i arkiverne. Og DRs succes med at formidle arkivstof og kulturarven på denne måde bliver i oktober belønnet med en international hæderspris ved verdenskonferencen i Kina for sammenslutningen af tv-arkiver, International Federation of Television Archives.

Tre nye DR-kanaler

DR sætter nu navne på sine tre nye tv-kanaler, som går i luften med det nye digitale sendenet i november 2009 - DR Ramasjang for børn, DR K for kulturelskerne og DR HD for dem, der vil have noget ekstra ud af fjernsynsoplevelsen. Billede: Logo
 

DR åbner tre nye tv-kanaler: Fra 1. november overgår alle de danske tv-kanaler til det digitale tv-sendenet, som medfører, at mange seere uden kabelnet må anskaffe nye modtagerbokse, der kan afkode det digitale signal. Men samtidig belønnes alle landets seere ved at få minimum ni tv-kanaler uden ekstra licens, og mange med ekstra betalings-tv kan fremover vælge mellem cirka 35 kanaler. Fra samme dato udvider DR TV fra tre til seks tv-kanaler, idet DR1, DR2 og DR Update suppleres med den nye historie- og kulturkanal DR K, med børnekanalen DR Ramasjang og med DR HD, som byder på tv-udsendelser i bedste billedkvalitet (high definition).

Vil styrke dansk public service: DR offentliggør i november sit mediepolitiske udspil, som rummer DRs ønsker til det nye fireårige medieforlig for 2011-2014, som Kulturministeriet og Folketinget skal forhandle på plads i løbet af 2010. Som landets eneste fuldt licensbetalte radio/tv-station anbefaler DR bl.a. en styrkelse af DRs nyhedsdækning både regionalt og  nationalt, et mere mangfoldigt radiomarked ved øget satsning på DAB-kanaler og et tættere samarbejde mellem DR og andre aktører om deling af public service-indhold og klip fra visse DR-programmer.

Ny ledelsesstruktur i DR: Efter at chefen for DR Programproduktion, Mette Bock, har valgt at fratræde sit direktørjob i DR, beslutter DRs bestyrelse i november at fremrykke en ny organisationsstruktur for husets øverste daglige ledelse. Det medfører bl.a., at DR Programproduktion fra nytår 2010 deles i fire nye direktørområder: DR Nyheder, DR Danmark, DR Oplysning og DR Kultur. Herved forenkles beslutningsprocessen i den samlede direktion, og målet er desuden at levere et endnu bedre public service-indhold til DRs seere, lyttere og øvrige brugere. Den hidtidige mediedirektør Lars Grarup ønsker dog ikke at indgå i den nye struktur, men vælger at fratræde. Hans efterfølger ventes udpeget i februar 2010.

Emmy til DR Drama-trio

DR har fået en Emmy for 'Livvagterne', og for Peter Thorsboe og Mai Brostrøm (yderst tv.) og Sven Clausen er det nu tredje gang, de får den eftertragtede statuette. De modtog sammen med skuespillerne Cecilie Stenspil og Thomas W. Gabrielsson.
 

Tredje Emmy til dansk drama-trio: Ved den internationale tv-verdens årlige konkurrence, Emmy World Television Festival i New York, vinder DR den 24. november en Emmy-pris for bedste ikke-amerikanske tv-drama, serien ’Livvagterne’ af forfatterparret Mai Brostrøm og Peter Thorsboe samt producent Sven Clausen fra DR Drama, og samme trio har vundet endnu to af de eftertragtede Emmy-priser for ’Rejseholdet’ fra 2002 og ’Ørnen’ fra 2005. 

Fire nye DR-direktører: DRs bestyrelse ansætter i december fire indholdsdirektører med tiltrædelse fra nytår: Ulrik Haagerup, chef for DR Nyheder (hele nyhedsproduktionen inklusive perspektiverende nyheder). Inger Bach, chef for DR Danmark (DRs distrikter, programproduktionen i Århus, børne- og ungdomsprogrammer og en række livsstilsprogrammer). Gitte Rabøl, chef for DR Oplysning (dokumentar, videnskab, debat og aktualitet, undervisning og oplysning). Morten Hesseldahl, chef for DR Kultur (drama, litteratur, kunst og musik, herunder drift af Koncerthuset og DRs 10 orkestre og kor).  

Rekordår for priser og tv-sening: DR har aldrig tidligere fået så mange kvalitetspriser for tv, radio og netudbud som i 2009 - i alt 180 danske og udenlandske priser. Og danskerne har aldrig før set så meget fjernsyn som i 2009. I snit så hver dansker 189 minutters tv om dagen (tre timer og ni minutter). Stigningen skyldes bl.a. et større udbud af tv-kanaler samt øget køb af fladskærms-tv og flere tv-apparater i mange hjem.

 

 

Send eller anbefal link

TV Avisen i 40 år

Lørdag den 15/10-05 var det 40 år siden, at TV Avisen blev sendt for første gang.

 
   
 
 
 
Du er her: dr.dk > Om DR > Fakta om DR > Historie

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.