preload loader
omdr1024 top
Nikolaj Koppel

Planen er den første fra Nikolaj Koppels hånd, efter at han sidste år fik jobbet som P2-kanalredaktør.

Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1

 

Skrevet af: 

 

Send eller anbefal link

Nye tider på P2

03. jan. 2013 15.27 Nyt fra DR

DR styrker den klassiske musik på P2. Når kanalen den 7. januar lancerer sin nye programplan for 2013, bliver det både med nye programmer for de garvede, klassiske lyttere og for dem, der er nysgerrige efter at lære klassisk bedre at kende.

Der er både nyt til de garvede lyttere og til de nysgerrige, som gerne vil indvies i den klassiske musiks fantastiske univers, når P2 lancerer sin nye programplan for 2013 fra mandag den 7. januar.

Planen er den første fra Nikolaj Koppels hånd, efter at han sidste år fik jobbet som P2-kanalredaktør. Ambitionen er dels at invitere flere lyttere indenfor på kanalen ved at dække den klassiske musik på nye måder og fra nye vinkler - og dels at opdatere nogle af de formater, hvor der er tid og plads til at komme i dybden og rundt om den klassiske musik.

"Vi har samlet en stribe programmer, der på forskellig måde tager fat i de mange sider, der er af den klassiske musik. Musikken vil blive formidlet i nye rammer og i nye konstellationer af folk, der både har stor indsigt i den klassiske musiks verden, men også en helt almindelig tilgang til klassisk musik, som de gerne vil dele med lytterne. Det ene udelukker dog ikke det andet; der vil bestemt også være noget for dem, der gerne vil ind i musikken på den mere nørdede måde," siger Nikolaj Koppel.

Ifølge P2-redaktøren bliver én af de mest hørbare ændringer, at musikprocenten samlet set bliver sat op i hverdagene. Og så kommer der kommer flere gæster i programmerne, netop fordi de kan være med til at gøre musikken mere vedkommende.

Klassiker genoplives
Hvilken 'Elvira Madigan' skal man vælge? Svaret får lytterne i 'Søndagsklassikeren' søndag eftermiddag mellem klokken 15.03 og 18.00 i en ny og opdateret version - første gang den 13. januar. Her lytter et panel til fem indspilninger af et kendt værk og vælger den version, de synes bedst om. Den første gang er det Mozarts Klaverkoncert nr. 21, og her er det DR Pigekorets chefdirigent Nenia Zenana, meteorolog og klassisk musik-entusiast Jesper Theilgaard samt klassisk pladesælger Birger Simonsen, der indstiller ørerne på dét, som mange kender som 'Elvira Madigan'-koncerten.

Hele værker
Kendte og ukendte værker i deres helhed kan lytterne også høre i programmet 'Værket' mandag til lørdag mellem klokken 12.20 og 13.00.

I planen for 2013 er der også en stribe nye programmer, hvor tilgangen til klassisk musik er uventet og anderledes. I lørdagsprogrammerne 'Nørderne kommer' - første gang lørdag den 12. januar klokken 13.03 - udforsker Jakob Wivel musikkens finurlige detaljer. Det kan for eksempel være en enkelt akkord, der er af afgørende betydning i et specifikt værk eller et helt program, der er dedikeret til det perfekte fagotblad, og hvordan man skærer det. Blot for at nævne nogle eksempler.

Slukket mikrofon
Nyt er det også, at P2 lancerer programmet 'Den slukkede mikrofon' om søndagen klokken 18.03, hvor værterne er Rie Koch og Frederik Cilius - sidstnævnte er kommet ind i DR via DRs særlige satiretalenthold, men er også selv konservatorieuddannet musiker. De to værter spiller masser af klassisk musik og taler lige ud af posen om tonerne og om fordommene om klassisk musik - noget af det, man måske normalt kun ville sige for slukket mikrofon.

Lotte Heise får sit eget operaprogram - 'Bravo' - hver lørdag klokken 18.03 fra den 12. januar, og dermed er der lagt op til næsten fire timers opera uafbrudt på P2, da lørdag aften fortsat er 'Operaaften' på kanalen.

Også som podcast
'Mere Snak - Mindre Musik' hedder en sang fra Marie Key, men på P2 bliver det nu snarere omvendt alle hverdage mellem klokken 13.03 og 15.00 fra mandag den 7. januar, når P2 byder på 'Grammofon'.

Her er konceptet 90 procent musik og 10 procent tale, og det sidste står værterne Peter Filtenborg, Mette Greiffenberg, Minna Grooss og Helge Baun Sørensen for. Programmerne bliver også lagt ud som podcast, så man kan tage klassisk musik og P2 med sig og høre det, når og hvor det passer én.

Siden november har P2 været godt i gang med programmet 'P2 All Stars' søndag formiddag mellem klokken 9.07 og 12.00, og den udsendelse vil være kanalens faste søndagstilbud i den kommende tid. Her er skuespiller og klarinettist Adam Simonsen fast vært, og hver uge blæser han en kendt gæstevært igennem med sine indfald, ligesom de sammen byder på masser af klassisk musik.

På søndag den 6. januar er det Søren Pilmark, der er gæstevært, og ugen efter er det tv-værten Jacob Riising. 

 
Interesse
 
 
 
Du er her: dr.dk > Om DR > Nyt fra DR

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.