preload loader
omdr1024 top
Jesper Holm

Jesper Holm er vært, når P3 fejrer kanalens 50 års fødselsdag.

Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1

 

Skrevet af: 

 

Send eller anbefal link

Er P3 stadig kæk efter 50 år?

03. jan. 2013 14.09 Seks skarpe

I tirsdags kunne P3 puste 50 lys ud på fødselsdagslagkagen. Jesper Holm fejrer jubilæet med et tilbageblik over de 50 år i programmet '50 år med P3'.

Selv har han været på P3 i 14 år. Nu ser han tilbage på det halve århundrede, hvor P3 har eksisteret. Jesper Holm er vært på P3 og giver lytterne 50 år på 50 timer - tre af gangen hver søndag formiddag fra 9-12.

Hvordan samler man materiale fra 50 år?
Vi har arbejdet meget sammen med DRs arkiv, for der er desværre rigtig meget materiale, der er gået tabt. For eksempel lavede Jørgen de Mylius i løbet af sine første år flere end 7000 timers radio - vi har kun fundet frem til omkring 50 af dem. Heldigvis har hans mor gemt en masse, som vi kan bruge.

Kan I overhovedet finde noget af det allerførste?
Indtil videre er det lykkedes os at finde noget fra hvert år, men det kan selvfølgelig godt være, at der kommer nogle huller. Vi har ikke været alle år igennem endnu. Det har også været uundværligt at trække på nogle af de garvede, for eksempel nogle af de tidligere radiochefer, der har masser af brugbar viden.

Kan man genkende noget af det første, der blev sendt på P3, eller er det helt fjernt fra dét, vi hører i dag?
P3 har jo altid skullet være den kække kanal. Det var den også helt tilbage fra dengang kanalen startede. Men der er stor forskel på, hvad der var kækt dengang, og hvad der er kækt nu. Det er også noget af det, jeg glæder mig til at spille for lytterne - nogle af de gamle klip, hvor værter var lidt frække, og finde ud af om det stadig holder. Om 50 år synes man sikkert heller ikke, at dét, P3 sender i dag, er spor kækt.

Du havde besøg af Jørgen de Mylius i programmet nytårsdag. Hvor vigtig har han været for P3?
Han har jo haft en kæmpe betydning for musikken. Da P3 startede i januar 1963, var det DRs første musikradio, men Mylle syntes bestemt ikke, kanalen spillede god musik. Der var alt for meget jazz og bigband-musik. Det var slet ikke dét, de unge ville ha'. Derfor inviterede cheferne den her fyr ind, som efterhånden havde skrevet så mange klager, at de ikke gad høre på ham længere. Så måtte han jo se, om han kunne gøre det bedre selv. Her startede han med at spille en masse pop og rock, som ifølge ham, var det, en musikradio havde brug for. Og han indførte hitlisterne, som han tilmed spillede baglæns - fra nummer 40 til nummer ét. De ting blev og er meget kendetegnende for P3.

Når du nu ser tilbage, hvad har så været de vigtigste begivenheder for P3 gennem årene?
Først og fremmest var det lukningen af Radio Mercur. Det var den her lømmel-radio, der sendte fra en båd på Øresund og spillede pop og rock musik. Da den blev lukket, var der brug for noget andet, der kunne tage over. DRs musikradio blev født, og Mylle skabte en stor del af musikstilen. Ulf Pilgaard blev kort efter en markant figur på P3, fordi han var med til at lave den første satire på kanalen. Jørn Hjorting spillede også en stor rolle for musikradioen, da det i høj grad var ham der startede begrebet "lytterkontakt". Især med programmet 'De ringer, vi spiller', som virkelig holdt i mange år.

De første mange år sad DR alene på tronen i radiofladen. Hvor stor en betydning har det haft for P3?
Monopolbruddet var rigtig vigtigt. Da DR havde monopol på sendefladen, kunne værter og andre på programmerne te sig præcis, som de havde lyst til. Der var jo ikke nogen alternativer, hvis lytterne ikke gad høre på dem. Det har helt sikkert ført til radio af højere kvalitet, at der kom noget konkurrence. I midten af 90'erne begyndte der også at ske noget med musikken, fordi P3 i højere grad skulle konkurrere med det voksende antal af kommercielle kanaler.

Jesper Holm, 35 år, er født og opvokset på Møn. Han startede på P3 i 1999 som kontorelev, men blev efterhånden en fast del af programproduktionen. Han er også kendt under navnet 'Kanonkongen' I sin tid på P3 har han blandt andet lavet programmer som 'Strax', 'Katapult', 'Poulsen, Breinholdt og Søn' og 'Radioens Efterretningstjeneste'. Nu er han aktuel med programmet '50 år med P3', der sender hver søndag formiddag fra 9.05 til 12.00.

 
Interesse
 
 
 
Du er her: dr.dk > Om DR > Nyt fra DR

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.