Lige nu på DR P1

P1 Eftermiddag

Mens regeringen har forfattet godt 100 forslag til, hvordan vi kan få optimisme og vækst i HELE Danmark, taler en ny undersøgelse et andet sprog: Også de lidt større landsbyer rundt om i landet er nu truet af fraflytning. Hvad skal vi gøre ved det? Sådan cirka ingenting, lyder svaret fra en planlægningsekspert i P1 Eft… Vis mere

Startede klokken 01:03 Slutter klokken 03:03 (Næste: Orientering)

Seneste udsendelser og artikler

 1. P1 Eftermiddag

  Mens regeringen har forfattet godt 100 forslag til, hvordan vi kan få optimisme og vækst i HELE Danmark, taler en ny undersøgelse et andet sprog: Også de lidt større landsbyer rundt om i landet er nu truet af fraflytning. Hvad skal vi gøre ved det? Sådan cirka ingenting, lyder svaret fra en planlægningsekspert i P1 Eftermiddag. Kunne en vinterfrakke af svampe-stof eller en hat af bakterie-væv friste? Forhåbentligt, for vi styrer mod en fremtid, hvor bomuld bliver en truet art og vi mennesker må se os om efter andre materialer, hvis vi vil have tøj på kroppen. Sådan er tankegangen hos en opvoksende generation af bio-designere, og i denne uge lægger Designskolen i Kolding lokaler til en stor, international konference om fremtidens tekstiler. P1 Eftermiddag kigger med i krystalkuglen. Da Albert Einstein for 100 år siden publicerede sin generelle relativitetsteori, forstod de indviede for første gang, hvordan tid, rum og tyngdekraft er uløseligt forbundne. Men Einsteins formler var hverken den første eller den sidste store videnskabelige erkendelse. P1 Eftermiddag tager på opdagelsesrejse i historiens store erkendelsesmæssige gennembrud, og rejsen fører i dag til opdagelsen af, at jorden ikke er flad men rund. Værter: Karen Secher og Tore Leifer. (Sendes også 1.03).

 2. Verden ifølge Gram: Thailand i krise

  Thailand er danskernes foretrukne rejsemål i Asien - hvad enten man er turist eller vil slå sig ned under varmere himmelstrøg. Men under Thailands smilende overflade ligger et splittet samfund i krise, en økonomi, der har tabt pusten - og et militær-styre, som strammer grebet om kritikere. Vært: Steffen Gram. (Sendes også 00.05 og onsdag 19.03).

 3. Orientering

  Et russisk kampfly blev i morges skudt ned på grænsen mellem Syrien og Tyrkiet. Russerne og tyrkerne skændes nu om, hvilket luftrum flyet befandt sig i, da det blev nedskudt. I Ankara siger man, at flyet blev skudt ned i tyrkisk luftrum af tyrkiske kampfly, i et forsøg på at sikre landets sikkerhed. I Moskva derimod siger man, at flyet blev ramt af artilleriild over et oprørskontrolleret syrisk område. Om en lille time holder NATO-landenes ambassadører hastemøde for at drøfte nedskydningen. EU-fortalere har siden 1993 slået ned på, at de fire danske EU-forbehold svækker Danmarks position i EU-samarbejdet - og at vi har et B-medlemskab, udenfor indflydelse. Men er det virkelig så slemt - og hvilken betydning kan folkeafstemningen om retsforbeholdet den 3. december få for Danmarks status i EU? Det spørger vi lektor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, Rebecca Adler-Nissen, om. Og så skal vi tale om Dansk Folkepartis forslag om indrejseforbud til Irak og Syrien. Partiet har sent i forhandlingsforløbet gjort forslaget til en del af de politiske forhandlingerne om anden del af den såkaldte Asylpakke. Med ved forhandlingsbordet sidder foruden regeringen, de tre borgerlige støttepartier samt Socialdemokraterne. Vi taler med Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen. Birgitte Gadegaard redigerer. www.dr.dk/orientering (Sendes også 22.03 og 3.03).

 4. Apropos - EU

  EU og kriminalitet. Ja- og nej-partierne ved folkeafstemningen er enige om, at Europol, det europæiske politisamarbejde, er en god ting at være med i. Politienheden har gradvist udviklet sig til det, den er idag, hvor den blandt andet bekæmper narko- og menneskehandel og terrorisme. Men Europol er ikke det europæiske FBI, man kan foranlediges til at tro. Det er et organ der faciliterer informationsudveksling mellem medlemslandendes politi, og hvis danskerne stemmer ja den 3. december, så Danmark fortsætter i samarbejdet, vil det betyde, at Europol nemmere kan hente oplysninger om danske borgere. Medvirkende: Rina Ronja Kari, folkebevægelsen mod EU, Trine Thygesen Vendius, post.doc, Københavns Universitet. Vært: Mikkel Krause. www.dr.dk/p1/apropos

 5. Religionsrapport: Kan kirken hjælpe knuste hjerter?

  Aldrig har vi haft så mange skilsmisser i Danmark, og aldrig har så mange danskere boet helt alene. Skilsmisseprocenten har for længst passeret 50 procent, og der er ikke noget, der tyder på, at tendensen stopper. Det er altså nu mere almindeligt at gå fra hinanden end at blive sammen. Samtidig er antallet af kirkelige vielser støt nedadgående. Er der mon en sammenhæng mellem skyhøje skilsmissetal og færre kirkebryllupper? Det kan vi ikke få et stærkt bevis for, men tre kirke- og kærlighedskloge mennesker er i studiet hos Lisbeth Brocelius Meléndez til en snak om skilsmisse, singleliv, kærlighedsbrud og hjertesorg. Medvirkende: Rikke Juul, sognepræst i København; Michael Brautsch, sognepræst på Frederiksberg og ekspert i programmet Gift ved første blik; Birthe Linddal, fremtidsforsker. Tilrettelæggelse: Lisbeth Brocelius Meléndez. www.dr.dk/religionsrapport (Sendes også 21.03, søndag 7.33 og mandag 00.05).

Mest læste DR P1

Mere radio

 1. p1d
  Program: Religionsrapport Kan kirken hjælpe knuste hjerter? Genre: Perspektiv
 2. p1d
  Program: Selvsving: DF's ultimative krav Sigurd Barrett skal afløse Morten Olsen Genre: Sjov radio

Søg efter titel