Seneste udsendelse

Sproglaboratoriet: Fold lyttebøfferne ud Seneste udsendelse

"Jeg tror, at vi skal blive bedre til at lytte. Hvis alle er døve, er tale vel overflødig." Ordene stammer fra musiker Søren Huss, og han bliver bakket op af mange af programmets lyttere, som har skrevet ind til sproglaboratoriet@dr.dk med råd til, hvordan vi styrker vores samtaler. "At skrue op for lytningen er ikke mindst vigtigt i en tid, hvor afbrydelser og 'talen i munden på hinanden' i debatterne overskygger selve sagen", siger vært Helle Solvang. Medvirkende: Anders Stahlschmidt, foredragsholder og underviser i kommunikation. Vært: Helle Solvang. www.dr.dk/p1/sproglaboratoriet (Sendes også lørdag 15.33 mandag 5.03 og 21.03).

Næste udsendelse

 1. Sproglaboratoriet

  Status: Udsendelsen kan ikke afspilles

  Radio om sproget i verden og verden i sproget. Vært: Helle Solvang.

Udvalgte artikler

 1. Flygtningestrømme er årets ord 2015

  Det blev ordet 'Flygtningestrømme', som løb med titlen som ’Årets ord’ i 2015. Et globalt ord, som er med til at knytte os sammen lødforklaringen fra dommerpanelet.

 2. Tema: Sprog og fred

  I fem udsendelser stiller Sproglaboratoriet skarpt på sprog og fred. Find dem alle her.

 3. Tema: De grønne gloser

  Upcycling, downsizing, tag-tomat og guerilla gardening. Miljø- og klimaforandringerne og de mange løsninger, der pibler frem, har fordret og skabt et ’nyt sprog’. Sproglaboratoriet så i maj og juni på de mange nye ord.

 4. Tema: At miste mælet

  Har du prøvet at miste mælet? Enten på grund af sygdom, chok, stress - eller fordi, du var ny i sproget i et andet land, fordi du stammer eller fordi klappen gik ned?

Seneste udsendelser og artikler

 1. Sproglaboratoriet: Fold lyttebøfferne ud

  "Jeg tror, at vi skal blive bedre til at lytte. Hvis alle er døve, er tale vel overflødig." Ordene stammer fra musiker Søren Huss, og han bliver bakket op af mange af programmets lyttere, som har skrevet ind til sproglaboratoriet@dr.dk med råd til, hvordan vi styrker vores samtaler. "At skrue op for lytningen er ikke mindst vigtigt i en tid, hvor afbrydelser og 'talen i munden på hinanden' i debatterne overskygger selve sagen", siger vært Helle Solvang. Medvirkende: Anders Stahlschmidt, foredragsholder og underviser i kommunikation. Vært: Helle Solvang. www.dr.dk/p1/sproglaboratoriet (Sendes også lørdag 15.33 mandag 5.03 og 21.03).

 2. Sproglaboratoriet: Varm luft og sagens kerne

  "Hvis man kunne si intetsigende samtaler med 'varm luft' fra, så ville man bedre kunne opfange de samtaler, der søger at berøre 'sagens inderste kerne'!", skriver én af Sproglaboratoriets lyttere. Vært Helle Solvang efterlyser fortsat råd og overvejelser om 'den gode samtale' (skriv til sproglaboratoriet@dr.dk). Desuden fortæller hun om kunstneren Else Marie Pade, der introducerede et helt nyt tonesprog i efterkrigstidens Danmark. Else Marie Pade døde i sidste uge, 91 år gammel. Medvirkende: Steen Nepper Larsen (DPU), Ebba Hjort (Det Danske Sprog-og Litteraturselskab) og Michael Ejstrup (Danmarks Medie- og Journalisthøjskole). Vært og tilrettelægger: Helle Solvang. www.dr.dk/p1/sproglaboratoriet (Sendes også lørdag 15.33 mandag 5.03 og 21.03).

 3. Sproglaboratoriet: Debat, dialog, samtale DK 2.0

  Med lytternes tips og ideer undersøger vært Helle Solvang, hvordan vi kan udvikle en mere konstruktiv samtalekultur i Danmark på debatsiderne, i medierne, på de sociale medier og på tinge. "Kan vi i dette efterhånden gamle demokrati opfinde 'Samtalen om det fælles' version 2.0?" spørger hun. "Der er mange, der efterlyser det". Denne gang gælder det borgernes stemme i samfundet. Medvirkende: Nadja Pass (Borgerlyst) Vært og tilrettelægger: Helle Solvang. www.dr.dk/p1/sproglaboratoriet (Sendes også lørdag 15.33 mandag 5.03 og 21.03).

 4. Sproglaboratoriet: Jazz er sofistikeret samtale

  Sproglaboratoriet har fokus på 'den gode samtale' i årets første måneder og har brug for lytternes indspark og indsigter, der kan være med til at kvalificere samtalerne i civilsamfundet, på nettet, i medierne og i politik. "Hvor har du sidst oplevet en forbilledlig samtale?" spørger vært Helle Solvang og forfølger lytternes tips. Bl.a. har hun mødt nogle af den improvisatoriske musiks store internationale navne for at finde ud af, hvad vi kan lære af deres musikalske dialog. "Én ting er i hvertfald lige til at overføre til enhver samtale: Alder er ingen hindring, men gode ører en forudsætning", smiler hun på vej til Copenhagen Jazzhouse! Telefonsvareren er åben hele døgnet på 35203090, og man kan sende en mail til sproglaboratoriet@dr.dk eller bidrage på Sproglaboratoriets fællesskabsside på Facebook. Medvirkende: Michel Camilo ( jazzpianist fra Den Dominikanske Republik), Cliff Almond (amerikansk jazz-trommeslager) samt sprogeksperterne Ebba Hjort, Sabine Kirchmeier og Michael Ejstrup. Vært: Helle Solvang. www.dr.dk/p1/sproglaboratoriet (Sendes også lørdag 15.33 mandag 5.03 og 21.03).

 5. Sproglaboratoriet: Stød, stage og samtale

  Statsministeren opfordrede i sin nytårstale til at udvikle dialog og samtale. "Hvordan gør vi det bedst?" - spørger vi lytterne. En lytter spørger Sproglaboratoriet, hvorfor man på Sjælland og i hovedstaden bruger flere og flere stød i udtalen. Endelig er der kommet et vinter-relevant spørgsmål: Hedder det 'at stage' eller 'at 'stave', når man bruger armene til at komme frem på skiløjpen? Medvirkende: Michael Ejstrup, forskningschef på Danmarks Medie -og journalisthøjskole. Vært: Helle Solvang. www.dr.dk/p1/sproglaboratoriet (Sendes også lørdag 15.33 mandag 5.03 og 21.03).

Sendetider

Næste udsendelse

DR P1, fredag d. 12. februar

Startede Kl. 11:03 - sluttede 11:30

Om Sproglaboratoriet

 1. Sproglaboratoriet undersøger, hvordan vi bruger sproget og hvordan sproget bliver brugt. Med lyttere og eksperter som medspillere vil vi forstå sproget i såvel dets detalje som i dets større betydning.

Kontakt Sproglaboratoriet

Lige nu på DR P1

Orientering

Skal NATO jagte menneskesmuglere i farvandet mellem Tyrkiet og Grækenland? Det drøfter NATO's forsvarsministre i dag og i morgen i Bruxelles, hvor flygtningekrisen, krigen i Syrien og forholdet til Rusland dominerer dagsordenen. BT har afsløret, hvordan landmænd står bag miljø-og fødevareministerens nye plan for vandlø… Vis mere

Startede klokken 22:03 Slutter klokken 00:05 (Næste: Videnskabens Verden: Fed uden grund)

Mest læste DR P1

Mere radio

 1. p1d
  Program: Videnskabens Verden: Fed uden grund Hvorfor bliver nogen fede mens andre ikke gør det? Genre: Perspektiv
 2. p6b
  Program: Wikibeats Dit radiofoniske musikleksikon Genre: Musik
 3. p1d
  Program: Selvsving: Clement og Mette Nu som læs-let bog Genre: Sjov radio

Søg efter titel