Seneste udsendelse

Sproglaboratoriet: Konsulenterne kommer og dannelse forgår Seneste udsendelse

Finansministeren vil hyre konsulenter fra McKinsey til at effektivisere og skabe bedre ledere. Skolen har længe haft besøg af konsulenter og været præsenteret for LEAN, og det har præget sprogbruget i en sådan grad, at det er gået ud over dannelsen, siger cand.pæd. Stig Skov Mortensen fra tænketanken SOPHIA. Men hvordan kan noget så traditionsrigt som dannelse miste mælet? Vært og tilrettelægger: Helle Solvang.

Næste udsendelse

 1. Sproglaboratoriet: Tal ordentligt med en bredere vifte af begreber

  Status: Udsendelsen kan ikke afspilles

  Der er inspiration til verbal gymnastik og udvidelse af ordforrådet, når Sproglaboratoriet præsenterer to nye udgivelser med begreber i det danske sprog. "Den Danske Begrebsordbog"- den første af sin slags i 70 år med 192.000 ord og udtryk - og "Danske Toner", en guide til tone- og nuanceforskelle i sproget udformet som en 'farvekortsvifte' - bare baseret på ord. "Tal ordentligt" er temaet i hele februar måned. Find vores udsendelser som podcast eller på hjemmesiden dr.dk/sproglaboratoriet. Vi modtager gerne spørgsmål om sproget på sproglaboratoriet@dr.dk Medvirkende: Thomas Nørgaard (Danske Toner/TN Reklame) og Sanni Nimb (Den Danske Begrebsordbog/Det Danske Sprog- og Litteraturselskab). Vært: Helle Solvang.

Udvalgte artikler

 1. Årets ord og vendinger 2014

  Flere hundrede danskere bidrog med forslag forud for kåringen af Årets Ord 2014. Her er resultaterne.

Seneste udsendelser og artikler

 1. Sproglaboratoriet: Konsulenterne kommer og dannelse forgår

  Finansministeren vil hyre konsulenter fra McKinsey til at effektivisere og skabe bedre ledere. Skolen har længe haft besøg af konsulenter og været præsenteret for LEAN, og det har præget sprogbruget i en sådan grad, at det er gået ud over dannelsen, siger cand.pæd. Stig Skov Mortensen fra tænketanken SOPHIA. Men hvordan kan noget så traditionsrigt som dannelse miste mælet? Vært og tilrettelægger: Helle Solvang.

 2. Nordiske venner

  "Hvorfor er danskere så glade for engelske ord?" spørger mange svenske og norske lyttere. At danskere skulle være mere angloficerende end vores venner nordpå er en opfattelse, der lever stærkt i Norden, men det er en myte, argumenterer Sproglaboratoriets Helle Solvang og sprogekspert Jørn Lund. Eksperter fra alle tre lande svarer på lytternes spørgsmål, og vi kommer desuden med Jørn Lund på 'brunt besøg' på Wessels Kro i København, hvor norske bohemer, forfattere og digtere holdt til i 1800-tallet. Udsendelsen er tilrettelagt af Språket, Sprogteigen og Sproglaboratoriet. Medvirkende: Bl.a. Ann Jones, Emmy Rasper, Ylva Byrman, Jørn Lund og Sylfast Lomheim. Vært: Helle Solvang.

 3. Sproglaboratoriet: Konsulenterne kommer og musikken spiller

  Finansministeren vil hyre konsulenter fra McKinsey til at effektivisere og skabe bedre ledere. I sidste uge blev det sprog, som konsulenterne benytter, kaldt 'et økonomisk sprog', og i denne udsendelse bringer vi modsætningerne frem: Poesiens og musikkens sprog. Medvirkende: Kulturminister Marianne Jelved og violinist Karen Humle. Vært og tilrettelægger: Helle Solvang.

 4. Sproglaboratoriet: Hvilket sprog gemmer sig i McKinseys værktøjskasse?

  Finansministeren vil hyre konsulenter fra McKinsey til at effektivisere og skabe bedre ledere. Hvilket sprog følger med, når konsulenterne åbner deres værktøjskasse? Hvilket sprog har McKinsey og LEAN-programmer hidtil præget det offentliges medarbejdere med? Findes der et modsprog? Hvor i så fald, og kan det bruges til noget? Medvirkende:.Forfatter og debattør Erik Lindsø Vært og tilrettelægger: Helle Solvang.

 5. Sproglaboratoriet: Nye ord i Norden

  Sverige, Norge og Danmark har forskellige traditioner for at kåre Årets ord. Men i alle landende er der stor interesse for sprogets udvikling og dermed for kåringen. Vi ser på de nye ord, der dukkede op i norden og i andre lande i 2014. Helle Solvang tegner desuden et portræt af modtageren af Nordisk Sprogpris skuespiller Jakob Oftebro, som bl.a. spiller rollen som 'Laust' i '1864'. Medvirkende: Direktør Sabine Kirchmeier-Andersen (Dansk Sprognævn), skuespiller Jakob Oftebro og programværterne Ann Jones (Språkteigen, NRK) og Emmy Rasper (Språket, SVR). Vært: Helle Solvang. Foto: Per Arnesen/Miso Film.

Sendetider

Næste udsendelse

DR P1, I morgen d. 02. februar

Startede Kl. 11:03 - sluttede 11:30

Om Sproglaboratoriet

 1. Sproglaboratoriet undersøger, hvordan vi bruger sproget og hvordan sproget bliver brugt. Med lyttere og eksperter som medspillere vil vi forstå sproget i såvel dets detalje som i dets større betydning.

Podcast Sproglaboratoriet

Få automatisk alle fremtidige udsendelser

Kontakt Sproglaboratoriet

Lige nu på DR P1

Europa lige nu: Grækenland risikerer politisk selvmål

Den nye regering i Grækenland er kom eksplosivt fra start. Især med sin modstand mod de russiske sanktioner. Hvis regeringen fortsætter med den slags soloudmeldinger kan det ende med en slags "politisk Grexit". Alt sammen i en blanding af idealisme, uerfarenhed og selvfedme, men også af overbevisning om, at Grækenland… Vis mere

Startede klokken 23:05 Slutter klokken 23:55 (Næste: Danmark Kort Classic)

Mest læste DR P1

Mere radio

 1. p2d
  Program: P2 Operaaften Den fremmede Genre: Musik
 2. p1d
  Program: Selvsving Classic Lad din radio gå i selvsving Genre: Sjov radio

Søg efter titel