Seneste udsendelse

Sproglaboratoriet: Rifbjerg fejret Seneste udsendelse

Forfatter Klaus Rifbjerg modtog i denne uge DRs ærespris for hans omfattende forfatterskab og bidrag til dansk kultur. Sproglaboratoriet sender uddrag fra prisoverrækkelsen i JazzHus Montmartre præsenteret af vært Helle Solvang. Hør bl.a. hyldestbidrag fra DR Læseklubber og P1-lyttere, gyldne klip fra DRs arkiv samt pristalen v. direktør Morten Hesseldahl.

Næste udsendelse

 1. Sproglaboratoriet: At miste mælet - Stilhed

  Tavshed kan være knugende og gøre ensom. Men tavshed kan også være guld, ifølge ordsproget. Der findes mange former for tavshed, og vært Helle Solvang er på udflugt for at undersøge, hvad 'intelligent stilhed' er. "Jeg kan røbe, at det handler om fællesskaber, hvor det ikke er ord og tale, der er det vigtigste, og hvor der ikke er noget, der hedder 'pinlig tavshed'. Min guide på turen laver by-vandringer, middage og dating-arrangementer i stilhed. Ved at øve 'intelligent stilhed' bliver vi bedre til at lytte til mellemrummene mellem ordene og tale mere forbundet, enkelt og klart, siger han." Dette er den sidste udsendelse i serien "At miste mælet". Find alle udsendelser i serien på Medvirkende: Ekspert og guide i stilhed Bastian Overgaard. Tilrettelægger og vært: Helle Solvang.

Udvalgte artikler

 1. Tema: De grønne gloser

  Upcycling, downsizing, tag-tomat og guerilla gardening. Miljø- og klimaforandringerne og de mange løsninger, der pibler frem, har fordret og skabt et ’nyt sprog’. Sproglaboratoriet så i maj og juni på de mange nye ord.

 2. Tema: At miste mælet

  Har du prøvet at miste mælet? Enten på grund af sygdom, chok, stress - eller fordi, du var ny i sproget i et andet land, fordi du stammer eller fordi klappen gik ned?

 3. Årets ord og vendinger 2014

  Flere hundrede danskere bidrog med forslag forud for kåringen af Årets Ord 2014. Her er resultaterne.

Seneste udsendelser og artikler

 1. Sproglaboratoriet: Rifbjerg fejret

  Forfatter Klaus Rifbjerg modtog i denne uge DRs ærespris for hans omfattende forfatterskab og bidrag til dansk kultur. Sproglaboratoriet sender uddrag fra prisoverrækkelsen i JazzHus Montmartre præsenteret af vært Helle Solvang. Hør bl.a. hyldestbidrag fra DR Læseklubber og P1-lyttere, gyldne klip fra DRs arkiv samt pristalen v. direktør Morten Hesseldahl.

 2. Sproglaboratoriet: EU har brug for sex og sange

  Vi har svært ved at engagere os i EU-debatten. Ord som social dumping og velfærdsturisme har ikke gjort det bedre. Sproglaboratoriet ser på EU-valgkampen gennem de sproglige briller og kommer i researchen til at stave forkert og ender på en hjemmeside med en lidt alternativ guide til de europæiske sprog. Sproglaboranten har måske fundet nøglen til en mere engagerende EU-debat: Sex og sang. Vært: Helle Solvang.

 3. Sproglaboratoriet: Løse, inge, -rup og -køb

  Hvad er historien bag vores byers navne? Lær at kende et bynavns alder ud fra endelsen; rup, bølle, torp, inge eller køb. Peder Gammeltoft fra Nordisk Forskningsinstitut er guide. Vært: Helle Solvang.

 4. Sproglaboratoriet: Den der dims

  Vi anvender den dagligt - alligevel har den ikke noget officielt navn!!! Sproglaboratoriet har efterlyst et brugbart navn til den plastikdims, der adskiller kundernes varer på varebåndet i supermarkedet. Skillepind, båndrytter, kundehæk og kassemarkør er blandt de mange gode, sjove og originale forslag fra lytterne. Lyt med når det bedste navn bliver kåret. www.dr.dk/p1/sproglaboratoriet (Genudsendelse fra torsdag).

 5. Sproglaboratoriet: Sønderjylland Slesvig 2064

  Før og efter Folketingsvalget har vi talt en del om, hvad vi skal leve af fremover i vindunderlandet, vandkantslandet og grænselandet. Når den 20-årige Jakob Vikner skal beskrive sin vision for vækst og perspektiver i Sønderjylland, hvor han kommer fra, spiller sproget en afgørende rolle."Det er i grænselandet, at nøglen til det tyske marked ligger, og derfor må der satses på tosprogethed", siger han til Sproglaboratoriet. Medvirkende: Jakob Vikner (studerende), Sabine Kirchmeier-Andersen (direktør i Dansk Sprognævn), Henrik Lorentzen (ekspert i Det Danske Sprog- og Litteraturselskab) og Morten Søndergaard (digter). Vært: Helle Solvang.

Om Sproglaboratoriet

 1. Sproglaboratoriet undersøger, hvordan vi bruger sproget og hvordan sproget bliver brugt. Med lyttere og eksperter som medspillere vil vi forstå sproget i såvel dets detalje som i dets større betydning.

Podcast Sproglaboratoriet

Få automatisk alle fremtidige udsendelser

Kontakt Sproglaboratoriet

Lige nu på DR P1

P1 Eftermiddag

P1 Eftermiddag skal i dag blandt andet handle om den klassiske musiks svar på Roskilde Festival, nemlig Festspillene i Bayreuth. Operaelskere venter i årevis på at få lov til at købe billet til festspillene, der åbnede helt tilbage i 1876 under den tyske komponist Richard Wagners ledelse. Siden har begivenhederne i Bay… Vis mere

Startede klokken 14:03 Slutter klokken 16:07 (Næste: Orientering)

Mest læste DR P1

Mere radio

 1. p1d
  Program: Laika på P1 - går over gevind Genre: Sjov radio

Søg efter titel