Seneste udsendelse

Sproglaboratoriet: At miste mælet. Stamme Seneste udsendelse

Man kan ikke synge og stamme samtidigt. Følg med i Sproglaboratoriets serie "At miste mælet" i hele marts måned. Denne gang om at stamme. Medvirkende: Ole Kring (stammer), Peter Petersen (tidligere stammer), Lise Reitz, talepædagog. Tilrettelæggelse: Helle Solvang og Anne Termansen.

Næste udsendelse

 1. Sproglaboratoriet: At miste mælet - i et fremmed land

  Status: Udsendelsen kan ikke afspilles

  "Jeg ville ikke tale persisk, kunne ikke tale dansk og havde stadig et ret begrænset kendskab til engelsk. Jeg følte mig desperat og mere handikappet end en døvstum", fortæller Farshad Kholghi om sin første tid i Danmark. Følg med i Sproglaboratoriets serie "At miste mælet" i marts og april måned. Denne gang om at blive 'stum' og føle sig dum i et fremmed land. Medvirkende: Dansklærer Ditte Dræby samt Mariylisis (Brasilien) og Samantha (USA), som lærer dansk på Københavns Sprogcenter. Tilrettelæggelse: Helle Solvang og Anne Termansen.

Udvalgte artikler

 1. Årets ord og vendinger 2014

  Flere hundrede danskere bidrog med forslag forud for kåringen af Årets Ord 2014. Her er resultaterne.

Seneste udsendelser og artikler

 1. Sproglaboratoriet: At miste mælet. Stamme

  Man kan ikke synge og stamme samtidigt. Følg med i Sproglaboratoriets serie "At miste mælet" i hele marts måned. Denne gang om at stamme. Medvirkende: Ole Kring (stammer), Peter Petersen (tidligere stammer), Lise Reitz, talepædagog. Tilrettelæggelse: Helle Solvang og Anne Termansen.

 2. Sproglaboratoriet: At miste mælet - Parkinsons sygdom

  Rystende bevægelser og stivhed i kroppen er kendetegn ved Parkinsons sygdom. Den sætter sig på nervesystemet og rammer også sproget. Som sygdommen skrider frem bliver det sværere og sværere at udtale ord, og nogle oplever også, at de glemmer ord. Følg med i Sproglaboratoriets serie "At miste mælet" i hele marts måned. Denne gang om Parkinsons sygdom. Medvirkende: Diana Holm, talepædagog ved Center for Specialundervisning for Voksne; Claus Johansen, tidligere DR-medarbejder og modtager af DRs Sprogpris; Tove Henriksen, overlæge på Neurologisk afdeling på Bispebjerg Hospital. Tilrettelæggelse: Helle Solvang ( vært) og Anne Termansen.

 3. Sproglaboratoriet: At miste mælet til Alzheimers sygdom

  "Jeg kan se ordene foran mig, men jeg kan ikke nå dem," siger Julianne Moore i sin rolle som lingvistik-professor Alice Howland i den biografaktuelle film "Jeg er stadig Alice" ("Still Alice"). Kvinden får Alzheimers sygdom - en sygdom, der får hukommelsen og talesproget til at forsvinde bid for bid. Medvirkende: Gunhild Waldemar, professor i neurologi og leder af Nationalt Videnscenter for Demens og Søren Petersen, arbejdsledig og Alzheimers-patient. Tilrettelæggelse: Helle Solvang (vært) og Anne Termansen.

 4. Sproglaboratoriet: Tal ordentligt, når du klager

  Vi taler i stigende grad grimt til hinanden. Det mærker telefonpassere og klagecentre tydeligt. Sproglaboratoriet giver et indblik i den usynlige krig, der foregår gennem telefoner og breve, og som er hverdag for mange. Vi giver også gode råd om, hvordan du sprogligt tvister din klage, så du opnår størst mulig effekt. Ofte er det helt enkle greb, der skal til, for at din klage bliver hørt og taget alvorligt. Gæst: Susie Hosaninzadeh, kontorchef i Fødevareministeriets klagecenter og medarbejdere fra kundeservice i teleselskabet Call me. Tilrettelæggelse: Andrea Aagaard og Helle Solvang (vært).

 5. Sproglaboratoriet: Tal ordentligt før og efter terror

  Hvorfor griber dele af det officielle Danmark til ord som 'mørke kræfter' og 'onde'? Og hvordan vælger vi at tale sammen, når vi som forsvarere af den åbne meningsudveksling, bliver bange og vrede? Er vi gode forbilleder for den frie dialog? De spørgsmål stiller Sproglaboratoriet ovenpå skuddramaet i København. Medvirkende: Olav Hergel (forfatter og journalist) , Lisa Storm Villadsen (lektor i retorik), Hanne Lindblad (direktør - kampagnen Tal ordentligt). Tilrettelæggelse: Helle Solvang (vært) og Andrea Aagaard (reporter).

Sendetider

Næste udsendelse

DR P1, mandag d. 30. marts

Startede Kl. 11:03 - sluttede 11:30

Om Sproglaboratoriet

 1. Sproglaboratoriet undersøger, hvordan vi bruger sproget og hvordan sproget bliver brugt. Med lyttere og eksperter som medspillere vil vi forstå sproget i såvel dets detalje som i dets større betydning.

Podcast Sproglaboratoriet

Få automatisk alle fremtidige udsendelser

Kontakt Sproglaboratoriet

Lige nu på DR P1

P1 Eftermiddag

Der skal mere arkitektur i folkeskolen. Ikke skolerne selv, men eleverne skal ud af klasselokalet og hen i virkeligheden for at se nærmere på, hvordan vi som mennesker indretter os. Og så skal de også selv give deres bud. Det er planen i kulturminister Marianne Jelveds nyeste tiltag, hvor arkitektur skal på skoleskemae… Vis mere

Startede klokken 01:03 Slutter klokken 03:03 (Næste: Orientering)

Mest læste DR P1

Mere radio

 1. p1d
  Program: Feature: I et åbent forhold Emilie og Johannes er gift - men sex med andre er helt okay Genre: Perspektiv
 2. p2d
  Program: P2 Koncerten Torsdagskoncert med Brantelid og Ruders Genre: Musik
 3. p1d
  Program: Selvsving Helle Thorning taler ud Genre: Sjov radio

Søg efter titel