P1 Dokumentar

ProgramInfo

P1 Dokumentar: Danmark - verdens bedste skattely

Sendt: DR P1, 09 Jan. 2014, Start kl. 14:03 - Slutter 01:00

Danske politikere kritiserer ofte lande, der tilbyder skattely til personer og virksomheder, der vil unddrage sig skat, men Danmark er selv et glimrende skattely. Danmark bliver endda markedsført som verdens bedste skattely på russiske hjemmesider. P1 dokumentar fortæller i denne uge, hvordan en speciel dansk selskabsform gør det nemt at flytte penge i skattely via Danmark. Se et par af hjemmesiderne her: http://www.ibccompanyformations.com/en/europe/europe-2/denmark-company-formation. Og her: http://www.offshorewealth.info/index.php/best-offshore-services/1012-readymade-company-in-denmark.html. Tilrettelagt af Marie Louise Sjølie og Anne Skjerning. Redaktion: Gry Hoffmann. Vært og redaktør: Jesper Hyhne.

Andre udsendelser

P1 Dokumentar: Et usikkert liv på arbejdsmarkedet

Et stigende antal danskere arbejder uden den faste fuldtidsstilling, der ellers er grundstenen på det danske arbejdsmarked. Det giver dem ringe vilkår for at planlægge deres liv. Konsekvenserne trækker dybe spor igennem alt fra privatøkonomi til privatliv, når den faste indkomst og sikkerheden i arbejdslivet bliver erstattet med usikkerhed, konstant pres for at stykke en indkomst sammen og en evig jagt på det næste job. Blandt andet cykler flere unge højtuddannede fra det ene midlertidige job til det næste. En af dem, der dagligt kæmper for at skabe stabilitet og tryghed i sit liv er Anna Overlund-Sørensen. Siden hun blev uddannet i 2012 har hun aldrig haft en ansættelseskontrakt, der varede mere end fem måneder. Medvirkende: Mette Lykke Nielsen forsker i prekært arbejde blandt unge ved Center For Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet. Trine Larsen, der er lektor på Københavns Universitet. Peter Olsén, professor emeritus, forskning i arbejdslivets psykologi. Anna Overlund-Sørensen. Tilrettelæggelse Sophie Baltzer.

P1 Dokumentar: Pigerne med det ekstra X

Downs Syndrom kender de fleste, men det er langtfra den eneste kromosomfejl, som lægerne holder øje med for os. På den samme diagnoseliste finder man de mere ukendte af slagsen. Heriblandt det, der hedder Triple X-Syndrom. Triple X er en kromosomafvigelse, som kun rammer piger. Den er - modsat Downs Syndrom - ikke umiddelbart synlig for det blotte øje, ligesom der heller ikke er noget klart facit på, hvordan pigerne udvikler sig. Nogle får mærkbare følgevirkninger, mens andre faktisk slet ikke opdager, at de lider af det. Alligevel kommer Triple-X Syndrom under lup herhjemme og giver den gravide kvinde muligheden for at abortere - og stille par i store dilemmaer. Tilrettelagt af Esben Rud Ammundsen, Rasmus Agger og Lasse Ørum Klinke. Vært: Gry Hoffmann. Redaktør: Jesper Hyhne.

P1 Dokumentar: Skæbner på linjen

I et lille lokale i København sidder to personer med headset og venter på, at telefonen skal ringe. Uden for lokalet lyser en lampe rødt for at signalere, at der skal være helt stille. For når telefonen ringer, skal de to være helt klar. Og så ringer den. Det er en kvinde. Hun snøvler og græder. Hun er kommet til at drikke igen og er angst for, at hendes mand vil forlade hende. Og så er hun også begyndt at lugte stærkt ud gennem huden, og har haft tanker om at slå sig selv ihjel. Hver dag ringer danskere med alkoholproblemer eller deres pårørende ind til Alkolinjen. Samtalerne hos Alkolinjen er normalt lukket land for offentligheden, men P1 Dokumentar har fået særlig adgang til at følge linjens rådgivere, når de besvarer opkald, der kan ændre - og måske i sidste ende redde liv. Tilrettelægger: Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen. Redaktion: Sophie Moestrup Kristensen. Redaktør: Jesper Hyhne. Vært: Gry Hoffmann.

P1 Dokumentar: Bag om dokumentarismen

Referencer til sex findes overalt i det offentlige rum: På busreklamer, på sociale medier og i glittede magasiner. Men det kan stadig være lidt svært at tale om på det personlige plan. Det har 22 kvinder prøvet at ændre på ved at medvirke i en dokumentar, hvor de åbent og ærligt fortæller om deres seksuelle erfaringer og fantasier. Målet er at få os andre til at være bedre til at tale om seksualitet. Dagens P1 Dokumentar handler om hvordan dokumentarfilmen Venus- Lets talk about sex blev til, og om hvilke reaktioner den fik, da den ramte de danske biografer på kvindernes internationale kampdag tidligere på året. Vært: Gry Hoffmann. I redaktionen: Sophie Moestrup. Redaktør: Jesper Hyhne.

P1 Dokumentar: 'Jeg har sgu ikke noget med terror at gøre'

I over et år sad en tidligere syrienskriger fængslet i den såkaldte Kundby-sag, hvor en 17 årig pige er tiltalt for at planlægge terrorangreb mod to skoler i Danmark. Sagen mod pigen er netop indledt, men den tidligere syrienskriger er blevet løsladt. Sigtelserne for at have hjulpet med planlægning er terror er blevet droppet, og han er en fri mand. For første gang fortæller han nu historien om, hvordan han lærte pigen at kende, og hvorfor politiet troede, at han var involveret i sagen. Tilrettelæggelse: Natascha Ree Mikkelsen. I redaktionen: Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen, Sophie Moestrup og Gry Hoffmann. Redaktør: Jesper Hyhne.

P1 Dokumentar: Unge grønlændere ofre for dansk sprogkaos

I folkeskolen i Grønland har undervisningen siden midt af 90'erne foregået på grønlandsk og dansk har været første fremmedsprog. Men på gymnasiet er bøgerne, lærer, censorerne - ja al undervisningen på dansk. Og de sproglige udfordringer har store konsekvenser for uddannelsesniveauet i Grønland . Gymnasierne oplever voldsomme frafald, en meget lav gennemførelsesprocent og et generelt lavt niveau i undervisningen, hvor man forsøger at få flest muligt igennem. Journalisterne Lasse Ørum Klinke og Esben Rud Ammundsen har tilrettelagt dagens dokumentar. Vært: Gry Hoffmann. I redaktionen: Sophie Moestrup og Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen. Redaktør: Jesper Hyhne. (Sendt første gang 9. marts).

P1 Dokumentar: Byen der ikke ville forlades

Selvom kampene i den syriske storby Aleppo efter fire år er slut, er en ny strid lige begyndt: Hvem skal bestemme, hvordan man genopbygger byen? Skal man først lave veje, skoler, hospitaler, parker eller fængsler? I P1Dokumentaren "Byen der ikke ville forlades" kan du møde en række syrere, som fortæller om deres drømme for det nye Aleppo - og du kan høre, hvordan byen i 4.000 år gang på gang er undsluppet undergangen. Tilrettelæggelse: Morten Runge. Redaktør: Jesper Hyhne Petersen.

P1 Dokumentar: Zakias Datter

Debattøren og bloggeren Geeti Amiri er nervøs. I sensommeren 2016 er der få måneder til, hendes selvbiografi udkommer. En selvbiografi, der detaljeret beskriver, hvordan hendes bror tæskede hende, da hun var teenager, mens hendes mor vendte det blinde øje til. Nu - kort før bogen rammer landets boghandlerne - er Geeti Amiri mere end nogensinde før nervøs for, at den fred, hun har indgået med sin familie, vil ophøre. Og nervøs for at gamle konflikter vil blusse op igen. Nu er spørgsmålet, hvordan familien vil reagere. P1 Dokumentar har haft særlig adgang til Geeti Amiri i månederne op til, under og efter udgivelsen af hendes selvbiografi og giver i denne dokumentarserie et unikt indblik i, hvilken pris det kan have at skrive ærligt om sig selv og sin familie. Tilrettelægger: Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen. Vært: Gry Hoffmann. Redaktion: Mie Obbekær. Redaktør: Jesper Hyhne. (Sendt første gang 12. januar).

P1 Dokumentar: De glemte børn

P1 Dokumentar fortæller historien om et overset eller måske fortrængt kapitel i historien om dansk børneforsorg, hvor børn blev anbragt på såkaldte ventetidshjem, fordi der ikke var plads på landets store åndssvageinstitutioner som f.eks. Sølund, Brejning og Andersvænge. Børnene på ventetidshjemmene var en blandet flok bestående af dybt åndssvage, såkaldte vandretliggende, over mongoler og sinker til børn, der i dag aldrig ville blive anbragt på institution. Nogle var decideret fejlanbragt. Ventetidshjemmene var oprettet til børn op til 2-9 år, men som tiden gik, og der stadig ikke blev plads til børnene på de store centralinstitutioner, blev børnene boende på ventetidshjemmene, nogle af dem til de blev voksne. Medvirkende: Historiker Finn Andersen, barneplejerske Jette Poulsen, institutionsleder Henning Jahn, Ulla Pedersen, der tidligere boede på et ventetidshjem, og Peter Carlsen, der var søn at forstanderparret på et af ventetidshjemmene. Tilrettelægger: Jakob Kehlet.

P1 Dokumentar: Når skolebussen ødelægger familielivet

Ville du have svært ved at passe dit arbejde, hvis du ofte kommer for sent - fordi skolebussen, der skal hente dit barn, lader vente på sig? Det sker tit for en familie i Ballerup. Familiens ældste dreng Bertram er autist og har derfor behov for at gå i en skole, der ligger 12 kilometer fra hjemmet. Derfor bruger han et kommunalt tilbud om skolebuskørsel, for netop ikke at stille familier med børn med handikap dårligere end andre familier, der har en skole i nærheden. Men kørslen er så upålidelig, at han ofte bliver hentet meget for sent og endda også glemt. Til stor belastning for forældrene, der begge har job, de skal passe. Og for Bertram er det uudholdeligt at komme for sent i skole, blive glemt eller hele tiden opleve nye chauffører. For autister har i særlig grad brug for faste og trygge rammer. Dagens dokumentar er tilrettelagt af Nana Toft. Redigering: Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen. I redaktionen: Sophie Moestrup. Vært: Gry Hoffmann. Redaktør: Jesper Hyhne.