Hurra for sne: Snowboardingens historie

For nogen er kælk, sneboldkampe og generel irritation over kulden det eneste, sne byder på. For andre er sneen ensbetydende med en glødende passion for snowboarding.

Måske har du lagt mærke til, at DR3 fra tid til anden sender 'X Games'. Her tonser den ene snowboarder efter den anden ned af pisterne og kaster sig ud i halsbrækkende stunts, og kommentatorerne dribler elegant rundt med ekspertviden om sporten.

I anledning af endnu mere 'X Games' med Peter Falktoft som kommentator fra den 20. marts, sender DR3 i aften 'DR3 Dok: Snowboardingens historie'.

Snowboarding på DR3

DR3 Dok: Snowboardingens historie

Mandag kl. 20:00.

X Games

Onsdag kl. 10:30, 13:00 og 18:00.

Torsdag kl. 10:30, 13:00, 18:30 og 21:35.

Fredag kl. 10:30, 13:00, 18:30 og 23:50.

Du kan se DR3 online.

Fra simpel hobby til kæmpesport

I 'DR3 Dok: Snowboardingens historie' fortæller de selvsamme pionerer, der de sidste 40 år har været med til at banke sporten op til sit nuværende niveau, om opstarten, udviklingen og udfordringerne. Dét, der i sin tid startede som en simpel hobby, voksede rasende hurtigt.

I 1960erne begyndte den moderne snowboarding at dukke op, og i lang tid gik den lille ukendte sportsgren hånd i hånd med skateboarding.

Dette slægtskab, sammen med det faktum at mange punkere også fandt vej ind i sporten, betød en indædt kamp for overhovedet at få snowboarding anerkendt som en selvstændig og seriøs sport.

Snowboarding handler om fantasi

Længe blev snowboarderne anset som værende farlige, usamarbejdsvillige og alkoholiske, og de havde ingen rettigheder til for eksempel at bruge lifte. Men passionen betød, at pionererne holdt ved.

Denne arv løfter kommentator ved 'X Games' - og kyndig udi snowboarding - Peter Falktoft videre.

- Man ser rundt på skiløbere, som virker låste og fast besluttet på bare at komme ned ad bjerget, mens man selv leder efter den næste lille knold eller rute mellem træerne. Snowboarding handler om at have det sjovt, og om at bruge omgivelserne alternativt. Man bruger sin fantasi på et snowboard. Og det er det vigtigste i verden, fortæller Peter Falktoft.

En af de mænd, der forsøgte at ændre det negative billede på sporten, var Jake Burton. Han konkurrerede med en anden snowboader, Tom Sims, og mange er af den overbevisning, at deres interne kamp har været med til at drive sporten frem til sin nuværende form som kæmpeindustri.

Da freestyle kom til - følelsen af frihed

I 1981 blev den første officielle snowboarding konkurrence afholdt.

Indtil da bestod sporten mest af alt i at køre ned ad pisterne, men nogle år senere opstod freestyle snowboarding nærmest ved et tilfælde. Hvis nogen havde tvivlet på sportens mulige succes, så manede freestyle det for alvor i jorden.

- Snowboarding er fantastisk, fordi det er som at svæve på skyer. Man har en følelse af frihed på snowboard, som man ikke oplever andre steder. Hvad enten man sejler rundt i dyb puddersne, smider tricks i parken eller roder rundt på pisten, så har man følelsen af, at man kan gøre hvad man vil, siger Peter Falktoft.

Hvis du vil blive klogere på snowboarding forud for 'X Games', så er der al mulig grund til at se 'DR3 Dok: Snowboardingens historie'. Det er mandag aften kl. 20.

  • Print
  • Del artiklen: